Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 14

Rasa Svetikaitė: propagandai negali būti taikomi informacijos laisvės standartai

Seimui atmetus prezidentės teiktas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, vyriausioji prezidentės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė „Žinių radijui“ sakė, kad norisi tikėti, jog tai tebuvo klaida. Pataisomis buvo siekiama įtvirtinti, kad ne mažiau 90 proc. Lietuvoje retransliuojamų televizijos programų kiekio būtų oficialiomis Europos Sąjungos kalbomis, kas anot prezidentės patarėjos, sustiprintų Lietuvos imunitetą propagandai.
Rasa Svetikaitė
Rasa Svetikaitė / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Mažiausiai tai kelia nuostabą ir nusivylimą. Tuo metu, kai yra neišvengiamai būtina neatidėliotinai galvoti apie valstybės apgynimą nuo purvinos propagandos ir dezinformacijos, Seime, deja, nebuvo išreikštas noras net diskutuoti apie galimas priemones šiai propagandai įveikti. Pataisų poreikis tikrai neišnyko, tik sustiprėjo, matant, kaip lengvai yra teršiama žmonių sąmonė ir kaip greitai pakankamai pigiomis priemonėmis galima valdyti žmonių protus“, – laidoje „Pozicija“ sakė R. Svetikaitė.

Akivaizdu, kad dezinformacijai, propagandai ir smegenų plovimui negali būti taikomi informacijos laisvės standartai“, – kalbėjo R. Svetikaitė

Prezidentės patarėja tiems, kurie mano, kad įvairūs draudimai dėl informacijos sklaidos taikomos tik diktatūros režimuose, atsakė remdamasi Konstitucija.

„Mūsų aukščiausias įstatymas, Konstitucija, sako, kad laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją yra nesuderinama su nusikalstamais veiksmais, kokiais Konstitucija laiko diskriminacijos, prievartos kurstymą, šmeižtą ir dezinformaciją. Akivaizdu, kad dezinformacijai, propagandai ir smegenų plovimui negali būti taikomi informacijos laisvės standartai“, – kalbėjo ji.

R. Svetikaitė pabrėžė, kad kovai su propaganda yra įvairių būdų, tačiau, anot jos, tai daryti būtina ir būtų absurdiška teigti, kad kova su propaganda neatitinka Europos Sąjungos praktikos. 

„Taigi kol kas galime daryti išvadą, kad Lietuvos informacinė erdvė nėra apginama arba menkai apginama nuo tos propagandos ir dezinformacijos, yra agresyviai puolama. Delsimas imtis efektyvių informacinių saugumo ginklų veikia ne valstybės naudai“, – kalbėjo prezidentės patarėja. 

Visą laidos „Pozicija“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius