-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 11 09

Prezidento knyga atskleidžia, kad Dalia Grybauskaitė seniai nemėgo Vygaudo Ušacko

Kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus knygoje „Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai“ atskleidžiama, kad dabartinė valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė jau seniai degė neapykanta Vygaudui Ušackui, kurį vėliau privertė atsistatydinti iš užsienio reikalų ministro posto.
Vilniuje susirinkę Lietuvos diplomatai sprendžia, kaip susiveržti diržus mažėjant Užsienio reikalų ministerijos finansavimui.
Šaltas rankos paspaudimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dienoraščio stiliumi parašytoje knygoje V.Adamkus prisimena 2008 metų lapkričio 9 dienos susitikimą su D.Grybauskaite Turniškėse.

Kadenciją baigęs prezidentas rašo, kad D.Grybauskaitė pažėrė kritikos 2009 metų biudžetui. Vėliau kalba pasisuko apie prezidento rinkimus.

„D.Grybauskaitė papasakojo, kad konservatoriai jai siūlė pagalbą per rinkimų kampaniją, bet jinai esą jiems dar nieko neatsakiusi. Tačiau man užsiminus, kad V.Ušackas, nors ir būdamas ambasadorius, jau seniai taikosi į prezidento postą, D.Grybauskaitė įsiaudrinusi pasakė, jog tuomet kels savo kandidatūrą jau vien tam, kad sustabdytų šį asmenį“, – rašoma knygoje.

Po to, kai D.Grybauskaitė tapo prezidente, V.Ušackas užsienio reikalų ministro poste prabuvo vos pusmetį – iki 2010 sausio pabaigos.

Jo kėdė pradėjo klibėti tada, kai D.Grybauskaitė pareiškė nesutinkanti su ministro pareikšta nuomone, kad atlikto parlamentinio tyrimo metu nebuvo nustatyta faktų apie slaptą CŽV kalėjimą Lietuvoje. „Jeigu ponas V.Ušackas geriau žino už komisijos tyrimą ir tikrai yra tuo įsitikinęs, aš galiu jam tik palinkėti asmeninės sėkmės“, – 2009 pabaigoje žurnalistams kalbėjo prezidentė. 

Vėliau ministras sulaukė ir daugiau priekaištų. Po mėnesio ji pareiškė nepasitikinti V.Ušacku, nes ministras „negali turėti asmeninės užsienio politikos ir ją vykdyti nederindamas su valstybės vadove, o kartais ir su ministru pirmininku“. V.Ušackui teko atsistatydinti.

Komentuodama galimybę jam likti diplomatinėje tarnyboje D.Grybauskaitė sakė, kad „kaip diplomatas jis buvo tikrai gana darbštus, bet kaip ministras – nelabai sėkmingas“.

Netrukus V.Ušackas buvo paskirtas specialiuoju Europos Sąjungos įgaliotiniu Afganistane. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius