-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 12 18

Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka – jo gimtajame mieste

Ilgamečio Lietuvos Respublikos prezidento Valdo Adamkaus, kaip istorinės asmenybės, atminimas ateities kartas pasieks iš Kaune steigiamos vadinamosios prezidentinės bibliotekos.
Pirmoji Lietuvoje prezidentinė biblioteka bus kuriama trečiajame šio pastato aukšte.
Pirmoji Lietuvoje prezidentinė biblioteka bus kuriama trečiajame šio pastato aukšte. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus“ bus kuriama pagal JAV egzistuojančią prezidentų palikimo saugojimo tradiciją.

„Prezidentinės bibliotekos visuomet yra steigiamos gimtuosiuose miestuose, o V.Adamkus yra Kauno vaikas“, – į klausimą, kodėl Lietuvos Prezidento muziejus bus steigiamas Kaune, atsakė vienas iš šios idėjos iniciatorių istorikas Egidijus Aleksandravičius.

Įsikurs centre

Iš Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) sulaukę pasiūlymo tapti prezidentinės bibliotekos dalininkais, Kauno savivaldybės tarybos nariai vakar palaimino šį sprendimą. Kartu su VDU bei miesto savivaldybe viešąją įstaigą „Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus“ steigs „Lietuvių išeivijos institutas“ bei pats V.Adamkus. Muziejus įsikurs S.Daukanto gatvėje esančio pastato trečiajame aukšte, kur jau yra saugomas ir tvarkomas V.Adamkaus archyvinis fondas.

„Mūsų politinė tradicija yra labai trumpa, o kadencijas baigusių prezidentų idėjos, principai ir nueitas kelias buvusiems jo rėmėjams, gerbėjams ir apskritai visai visuomenei tampa kolektyvinės patirties sankaupa. Ir neužmiršti šios patirties tampa didele pareiga“, – apie idėjos kelią ir prasmę pasakojo E.Aleksandravičius.

Dalis darbų jau padaryti

Planuojama, jog V.Adamkaus muziejus duris atvers po maždaug 2 metų. Pasak „Lietuvių išeivijos instituto direktoriaus E.Aleksandravičiaus, didžiausias muziejaus steigėjų laukiantis iššūkis – S.Daukanto gatvėje esančio pastato remontas.

„Tai yra pagrindinė kliūtis, dėl kurios mes negalime visko padaryti per kelis mėnesius, – paaiškino istorikas. – Tiesa, esame padarę nemažai namų darbų. Jau sukurta muziejaus koncepcija. Mes taip pat išklausėme architektų patarimų, kaip kas turėtų būti padaryta. Be to, jau yra keletas muziejinės ekspozicijos įrangos dizaino variantų.“

Kurs autentišką atmosferą

A.Aleksandravičius neslėpė, jog paties V.Adamkaus dalyvavimas muziejaus kūrimo procese yra sunkiai pamatuojamos svarbos dalykas. Anot istoriko, „prezidento reagavimas į įvairius siūlymus muziejaus kūrėjams taps didžiule paspirtimi“. „Tai duoda garantijas, kad mums pavyks atkurti Adamkų šeimos gyvenimo atmosferą, kad mums pavyks pateikti tokias smulkmenas, kurios žmonėms dažniausiai būna įdomios, pavyzdžiui, pirmosios damos aksesuarai, tam tikras šeimyninis klimatas, kuris leidžia dideliam politikos žmogui ilgą laiką gyvenime intensyviai dirbti ir nenustoti kurti. Manau, kad V.Adamkus šia prasme mūsų istorijoje yra unikalus“, – pabrėžė VDU Istorijos katedros profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius