-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 08

Prezidentūra – aukso gysla internautams

Internetinius adresus Prezidentura.lt bei Prezidentė.lt išsipirkę asmenys iš to bando pasipelnyti: vienas adresas parduodamas, kitame dedamos reklamos, susijusios su Lietuva. Prezidentūrą tokie užmojai piktina.
Apie prezidentės veiklą informuojama oficialiame tinklalapyje.
Apie prezidentės veiklą informuojama oficialiame tinklalapyje. / 15min.lt nuotr.

„Šis adresas yra parduodamas“, – toks užrašas pasitinka apsilankius adresu Prezidentura.lt. Šį tinklalapio adresą (domeną) dar pernai užregistravo privatus asmuo. Registruodamasis jis nurodė tik savo el.paštą.

15min.lt nuotr./Prezidentura.lt
Prezidentura.lt

Tačiau „15min“ žurnalistas, iš anoniminės el.pašto dėžutės išsiuntęs laišką su klausimu, kiek domenas kainuoja, beveik mėnesį atsakymo nesulaukė.

Kitas su prezidentūra susijęs adresas Prezidentė.lt, kuriame pateikiamos reklaminės nuorodos, buvo užregistruotas pernai spalio pabaigoje – dar prieš Daliai Grybauskaitei paskelbiant, jog kandidatuos prezidento rinkimuose.

Ne į prezidentės tinklalapį veda ir adresas Lrprezidentas.lt. Prieš rinkimus jame buvo pateikiama informacija apie rinkimų eigą, dabar ši svetainė virtusi savotišku tinklaraščiu, kuriame kas kelias dienas pateikiamos naujienos bei komentarai. Su prezidentūra šis tinklalapis nieko bendra neturi.

Nepagarba valstybei

Prezidentės D.Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys teigė, jog prezidentūra su šiais adresais nieko bendra neturi.

Anot jo, į aktualų prezidentės puslapį veda keturi adresai: Prezidentas.lt, Prezidente.lt, Lrp.lt (Lietuvos Respublikos prezidentė) bei President.lt („prezidentas/prezidentė“ angliškai).

Mano manymu, visi raktiniai reikšminiai adresų žodžiai, vedantys į Lietuvos Respublikos prezidento instituciją, turėtų šiai institucijai ir priklausyti, o asmenys, juos užregistravę su tikslu parduoti, turėtų atsisakyti tokio užmojo iš pagarbos savo valstybei, – sakė L.Balsys.Pagal Lietuvos Respublikos prezidento įstatymą įstaiga, padedanti prezidentui įgyvendinti jo funkcijas ir atliekanti prezidento rezidencijos finansinį, ūkinį ir materialinį aptarnavimą, yra Respublikos prezidento kanceliarija.

Terminas „Prezidentūra“ pagal Valstybinės kalbos inspekcijos išaiškinimą bei apibūdinimą Dabartinės lietuvių kalbos žodyne reiškia prezidento įstaigą ir buveinę, taip pat kadenciją.

„Dėl adreso Prezidentura.lt šiuo metu renkame informaciją. Mano manymu, visi raktiniai reikšminiai adresų žodžiai, vedantys į Lietuvos Respublikos prezidento instituciją, turėtų šiai institucijai ir priklausyti, o asmenys, juos užregistravę su tikslu parduoti, turėtų atsisakyti tokio užmojo iš pagarbos savo valstybei. Tokią pat nuostatą taikyčiau ir kitam šiuo metu aktyvuotam puslapiui, bet nesusijusiam su prezidente, Prezidentė.lt“, – „15min“ sakė L.Balsys.

Jis pridūrė, jog apie prezidentės veiklą informuojama ir D.Grybauskaitės „Facebook“ profilyje, nuorodą į jį galima rasti oficialiuose prezidentės tinklalapiuose. Prieš rinkimus veikė ir tinklalapis Grybauskaite2009.lt, tačiau jiems pasibaigus svetainė buvo uždaryta. L.Balsys neatskleidė, ar prezidentė svarsto įkurti asmeninę svetainę.

Kas pirmesnis, tas gudresnis

Domeno galūnės „.lt“ administratorius yra Kauno technologijos universiteto Informacinių technologijų plėtros institutas (KTU ITPI).

Instituto administratorius techniniais klausimais Tomas Mackus teigė, jog blokuoti adresų ar juos perduoti kitai įstaigai techniškai įmanoma, tačiau tai atliekama tik gavus teismo sprendimą.

„Mes atliekame tik techninį darbą. Mes peržiūrime lietuviškų domenų pavadinimus, ar jie nėra įžeidžiantys, nukreipti prieš kokią nors socialinę grupę, nėra sudaryti iš keiksmažodžių ir pan. Valstybinės įstaigos pačios rūpinasi adresais, mes jų nerezervuojame ir registruoti nedraudžiame. Tačiau jei yra teismo sprendimas, jei yra pažeistos kieno nors teisės, galime adresą išjungti ar atlikti perkėlimą. Jei prezidentūra turi skundų, gali kreiptis“, – teigė T.Mackus.

Jis prisiminė, jog iki 2007-ųjų galiojo ribojimas dėl šalių pavadinimų naudojimo internetiniuose adresuose. „Pavyzdžiui, neleidome registruoti adresų JAV.lt ir USA.lt, siūlėme juos Amerikos ambasadai Lietuvoje. Tačiau jie turi kitą adresą ir šių nepareikalavo, taigi ribojimui nustojus galioti, juos perpirko privačios įmonės“, – prisiminė pašnekovas.

T.Mackus pabrėžė, jog pagrindinė taisyklė domenų registravimui yra „pirmas atėjai, pirmas gavai“ (arba „kas pirmesnis, tas gudresnis“). „Už šią taisyklę aukščiau tik teismo sprendimas. Aišku, visada dėl adreso perpirkimo ar perleidimo galima tartis gražiuoju“, – teigė T.Mackus.

„15min“ anksčiau jau rašė, jog internete užregistruota ir daugiau su valdžia susijusių adresų, pavyzdžiui, Premjeras.lt, SeimoPirmininkas.lt, Ministras.lt ir pan. Šie adresai vis dar priklauso privatiems asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius