-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 24

Prezidentūrą paliks ne tuščiomis

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus ir jo komanda gaus solidžias išeitines kompensacijas. Tik ištikimoji valstybės vadovo asistentė Božena Krasovskaja liks be išmokos.
Prezidentūra
Prezidentūra / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Liepos viduryje S.Daukanto aikštės rūmuose šeimininkaus jau naujasis krašto vadovas. Kadenciją baigsiantis V.Adamkus ir jo patarėjų bei padėjėjų svita išsiskirstys kas sau. Išeinančiųjų dalią neabejotinai praskaidrins vieno vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinės kompensacijos. Prezidentūros kanceliarija šiam reikalui yra rezervavusi beveik 300 tūkst. litų.

Dabar prezidento atlyginimas atskaičius mokesčius siekia apie 21 tūkst. litų. Išeitines kompensacijas gaus ir 30 su valstybės vadovu dirbančių politinio pasitikėjimo tarnautojų. Prezidentūros kanceliarija LŽ nepateikė duomenų apie jų atlyginimus. Teisintasi, kad šiuo metu algos mažinamos, tad neįmanoma pateikti galutinių skaičių.

Pažymėtina, jog kai kuriems politinio pasitikėjimo tarnautojams priklausys ne tik išeitinės kompensacijos, bet ir pinigai už nepanaudotas atostogas. Praėjusių metų pabaigoje planuojant prezidentūros biudžetą išeitinėms kompensacijoms buvo numatyta 280 tūkst. litų. Šiemet kiek sumažėjus politinio pasitikėjimo tarnautojų tikimasi, kad realiai išmokama suma bus mažesnė.

Nieko nepadarysi, turime laikytis kompensacijas darbuotojams numatančių įstatymų ir teisės aktų, – LŽ aiškino prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas.

Tačiau prezidentūros kanceliarijai tai – nemenka finansinė našta. „Nieko nepadarysi, turime laikytis kompensacijas darbuotojams numatančių įstatymų ir teisės aktų“, – LŽ aiškino prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas.

Prezidento asistentės B.Krasovskajos papildoma išmoka neturėtų pasiekti. Viena geriausiai uždirbančių prezidentūros kanceliarijos darbuotojų (per mėnesį gauna daugiau kaip 6 tūkst. litų) čia „pluša“ pagal darbo sutartį, tad valdžios pasikeitimas jos piniginei neturės įtakos.

Šalies vadovo postą palikęs V.Adamkus galės nesukti galvos dėl pinigų. Jam, kaip ir kadenciją baigusiam prezidentui Algirdui Brazauskui, iki gyvos galvos bus mokama valstybinė renta. Jos dydis siekia pusę valstybės vadovo darbo užmokesčio per mėnesį. Šiuo metu tai sudaro beveik 14 tūkst. litų.

Kadenciją baigęs V.Adamkus su žmona Alma Adamkiene išlaikys ir dabartinę rezidenciją Turniškėse. Be to, jam prezidentūros rūmuose bus suteiktas darbo kabinetas. Prezidentūros kanceliarija V.Adamkui ketina pasiūlyti patalpas, kuriomis šis naudojosi, kai prezidento pareigas ėjo Rolandas Paksas. „Patalpos, kurios bus suteiktos V.Adamkui, susideda iš dviejų dalių: darbo kabineto ir priimamojo. Kokią veiklą kadenciją baigęs prezidentas ten vykdys, spręs jis pats“, – LŽ aiškino G.Krasauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius