Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 30

Prezidentūros statistiniai rodikliai teisėkūros srityje nesikeičia

Seimo Parlamentinių tyrimų departamento atliktas tyrimas rodo, jog didesnių statistinių skirtumų, vertinant pirmąsias keturias praėjusios ir šios kadencijos Seimo sesijas, iš prezidentūros pusės nematyti.
Prezidentūros pastatas
Prezidentūros pastatas. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Seimo Parlamentinių tyrimų departamento analitikai lygino teisėkūros būklę per pirmąsias keturias praėjusios ir šios kadencijos Seimo sesijas – kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus ir D.Grybauskaitės valdymo metais.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos rytas“, duomenys rodo, jog per pirmąsias dvi Seimo sesijas V.Adamkus pats ar kartu su Vyriausybe pateikė per dvi dešimtis teisės aktų projektų.

Tuo tarpu per pirmuosius savo veiklos metus šalies vadovė D.Grybauskaitė kartu su Vyriausybe arba vien savo iniciatyva registravo kone pusšimtį projektų.

Tačiau, kaip ir jos pirmtakas, D.Grybauskaitė pateikė daugiausia įvairaus pobūdžio formalių dokumentų, ratifikavimo projektų.

Iš kone trijų dešimčių vien prezidentūros pateiktų projektų per D.Grybauskaitės veiklos metus Seimas nepalaimino tik kelių. V.Adamkaus kadencijos pabaigoje parlamente nebuvo priimti du jo pateikti teisės aktų projektai.

Kadenciją baigusio prezidento reikalai šioje srityje buvo neblogi ir prieš ketverius metus – ankstesnis Seimas nepriėmė vos kelių iš pusšimčio jo paties arba kartu su Vyriausybe registruotų projektų.

Iki šiol Seimas palaimino šešis D.Grybauskaitės pateiktus įstatymų projektus, kurių iš viso ji buvo pateikusi devynis. Šioje srityje ji gerokai lenkia V.Adamkų.

Dabartinė prezidentė per metus vetavo 8 įstatymus. Parlamentarai neatmetė nė vieno veto.

V.Adamkus šio Seimo kadencijos metu buvo dar aktyvesnis – veto ištarė 11 kartų. Tiesa, parlamentas neatmetė tik vieno.

Per praėjusio Seimo kadenciją V.Adamkus vetavo 10 įstatymų. Parlamentas tada prezidentui pasipriešino 6 kartus.

Palyginę visų prezidentų veiklą kuriant ir pateikiant įstatymus pirmaisiais jų kadencijos metais Seimo analitikai konstatavo: „Vertinant svarbesnius prezidentų veiklos teisėkūros srityje pirmaisiais kadencijos metais rodiklius, galima teigti, kad ypatingų skirtumų nėra“.

Per pirmąsias keturias ankstesnio parlamento sesijas Vyriausybė registravo 442, o per tą patį šios kadencijos laikotarpį – 856 teisės aktų projektus. Seime buvo palaiminta atitinkamai 424 ir 474 projektai.

Tuo tarpu Seimo nariai praėjusios kadencijos viduryje buvo pateikę 1120 teisės aktų, iš kurių priėmė 627. Šios kadencijos parlamentarai iš savo pateiktų 1394 teisės aktų priėmė 481.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius