-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 10 18

Prie Danijos ambasados vyko piketas prieš danų verslininkų daromą žalą Lietuvos gamtai (nuotraukos)

Prie Danijos ambasados Vilniuje pirmadienį surengtas piketas prieš Lietuvoje dirbančių danų verslininkų galimai daromą žalą gamtai.
Protesto akimirka
Protesto akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Piketavę visuomenininkai su savimi atsivežė kibirėlį srutų bei stiklainį durpių. Šie raginimus elgtis civilizuotai „papuošę“ atributai turėjo padėti diplomatams įsivaizduoti, kaip kvepia Danijos gyvulininkystės kompleksai ir kaip kasdami durpes šios šalies verslininkai niokoja Lietuvos gamtą.

„Kiaules auginantys fermeriai, durpes kasantys verslininkai begėdiškai niokoja Lietuvos gamtą – mūsų nacionalinį turtą. (...) Prašome Jūsų šalies piliečių gerbti mūsų vertybes, valią, saugoti Lietuvos gamtą ir elgtis, kaip tai dera civilizuotos, demokratinės valstybės atstovams“, – kreipimesi ambasadai teigė piketuotojai.

Radviliškio rajone esančių Šiaulėnų seniūnaitis Edvardas Stonkus BNS sakė esąs nepatenkintas jo miestelyje veikiančiu kiaulių auginimo kompleksu. Problemų esą kelia ne tik nuo kiaulidžių skindantys kvapai, bet ir apribota vietos ūkininkų veikla – čia, pavyzdžiui, neįmanoma vystyti ekologinių ūkių.

„Kažkoks verslas yra pranašesnis už mūsų lietuvių ūkininkų veiklą ir iš viso už žmogišką sąmonę“, – kalbėjo E.Stonkus.

„Manome, kad ir ambasadoje sėdi žmonės, kad jie irgi turi supratimą ir gal truputį atkreips savo verslininkų dėmesį į esamą situaciją. Tuo labiau, kad žinome, jog demokratija Danijoje išvystyta, tai manome, kad jie gali padaryti įtaką savo verslininkams, gražiai nors paprašyti“, – teigė protestuotojas.

Rėkyvos gyvenvietės bendruomenės pirmininkė Nijolė Malakauskienė savo ruožtu guodėsi, kad durpes prie Rėkyvos kasanti Danijos bendrovė gali turėti neigiamos įtakos Rėkyvos ežerui ir jo apylinkėms.

„Niekas mums tiesiog neduoda informacijos, yra netgi kreiptasi į savininką, ir niekaip neišreikalaujama poveikio aplinkai vertinimo, ko mes ir norime. Mes, visuomenė, norime žinoti, koks yra poveikis aplinkai“, – BNS sakė N.Malakauskienė.

Moteris aiškino būgštaujanti, kad būtent dėl durpių kasimo senka Rėkyvos ežeras.

Lietuvos vėliavą ir plakatus „Danai, nekniskit Lietuvos gamtos“, „Danų kiaulės, nebekniskit Lietuvos durpynų“ prie ambasados išskleidę piketuotojai su savimi atsivežė ir kibirėlį srutų bei stiklainį durpių – taip siekta iliustruoti teiginius apie kiaulidžių kvapą ir paskatinti saugoti Lietuvos naudingąsias iškasenas. Piketuotojai sakė ketinantys artimiausiu metu surengti ir daugiau akcijų – prie Aplinkos ministerijos, kuri neva yra visiškai nesprendžia jų problemų, Generalinės prokuratūros.

Seimo valdyba rugsėjo pabaigoje sudarė darbo grupę gyvulininkystės ir paukštininkystės problemoms spręsti. Tokį siūlymą Seimo pirmininkė Irena Degutienė valdybai pateikė atsižvelgdama į grupės Seimo narių prašymą, kuriame konstatuojama, kad vis dar lieka neišspręstos problemos dėl stambių gyvulininkystės ir paukštininkystės ūkių skleidžiamos taršos.

Darbo grupei iki šių metų lapkričio 15 dienos pavesta įvertinti įvairių ministerijų parengtus šios srities teisės aktus, visuomenės ir pilietinių organizacijų siūlymus ir savo išvadas pateiktų Vyriausybei.

Gyvulininkystės ir paukštininkystės kompleksų keliamoms problemoms spręsti 2009 metų gruodžio 18 dieną premjero potvarkiu buvo sudaryta darbo grupė, kurios išvadoms gegužės pabaigoje pritarta Vyriausybės posėdyje.

Žaliųjų judėjimo atstovai, kurie buvo įtraukti į Vyriausybėje veikusios darbo grupės veiklą, gegužės viduryje apkaltino darbo grupės vadovą, ministro pirmininko kanclerio pirmąjį pavaduotoją Giedrių Kazakevičių neva klastojus darbo grupės siūlymus ir taip siekus pridengti kiaulių kompleksų plėtrą. Todėl pasiūlymai galiausiai Ministrų kabinetui pristatyti ne darbo grupės, o tik jos vadovo vardu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius