Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 08

Priėmimas į Vilniaus vaikų darželius: šiemet prašymus turi pateikti tik tie, kurie anksčiau į darželius nepretendavo

Vilniaus miesto savivaldybė nuo sausio 10 dienos vėl laukia tėvų prašymų dėl vaikų priėmimo į sostinės darželius. Prašymus turi teikti tik tie, kurie patekti į ikimokyklinio ugdymo įstaigas pageidauja pirmą kartą, užsiregistravę prieš metus turėtų ramiai laukti savo eilės.
Mokslo metų pradžia Vilniaus Baltupių progimnazijoje
Nauja priešmokyklinukų grupė Vilniaus Baltupių progimnazijoje įsikūrė nuo pernai rugsėjo. / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Artėjant sausio 10-ajai, kai Vilniaus savivaldybė vėl priiminės prašymus į vaikų darželius, dalis sostinės tėvų sunerimo. Ar jiems reikia teikti prašymus, jeigu tai padarė jau prieš metus?

Anot vilniečio Manto, gyvenančio Šiaurės miestelyje, auginančio dvi dukras ir jau beveik praradusio viltį sulaukti vietos bent vienai iš jų ikimokyklinio ugdymo įstaigoje, informacija prieštaringa – vieni tikina, kad prašymą reikia teikti iš naujo kasmet, kiti – kad padaręs tai prieš metus, gali būti ramus.

Pernykščiai prašymai tebegalioja

Privalo registruotis tie, kurie prašymą pateiks pirmą kartą. Kaip ir praeitais metais, anksčiau teikti prašymai yra mūsų sistemoje ir jie nebus panaikinti. Mes perkėlėme į sistemą ir vaikų darželiuose pateiktus prašymus, nes yra ir tokių, – teigė G.A.Petronis.

Savivaldybėje tėvams buvo paaiškinta, kad pernykščiai prašymai tebegalioja, tad iš naujo nieko daryti nereikia.

Tačiau Mantas vis tiek sako turįs abejonių, kadangi viešoje erdvėje buvo pasirodę žinių, jog vis dėlto kreiptis vėl turi visi tėvai, svajojantys apie vietą savo atžalai darželyje.

Vilniaus savivaldybėje elektroniniu būdu vaikai į ikimokyklinio ugdymo įstaigas bus registruojami nuo sausio 10 iki balandžio 30 dienos. Bet tik tie, kurie į darželius pretenduoja pirmą kartą.

Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis tvirtina, kad pateikę prašymus tėvai į darželius gali pretenduoti nuo rugsėjo 1 dienos. „Privalo registruotis tie, kurie prašymą pateiks pirmą kartą. Kaip ir pernai, anksčiau teikti prašymai yra mūsų sistemoje, jie nebus panaikinti. Mes perkėlėme į sistemą ir vaikų darželiuose pateiktus prašymus, nes yra ir tokių“, – teigė G.A.Petronis.

Sistema nebestrigs?

Prašymai priimami tik elektroniniu būdu. Neturintys galimybės to padaryti namuose, gali užsukti į Vilniaus savivaldybę.

Anot Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus, pernai buvo kilę trukdžių, sistemos strigo, bet šiemet yra pasiruošta geriau ir tikimasi, kad nieko panašaus nebebus.

Baltupių ir Viršuliškių mokyklos yra du gerieji pavyzdžiai, išbandėme, viskas puikiai veikia, tėvai jokių pretenzijų neturi. Iškėlus dalį grupių į mokyklas, atsirastų papildomų patalpų, jos daugeliu atvejų bus skirtos tiems vaikams, kurie eilėse laukė jau iki šių metų sausio 1 dienos, – sakė G.A.Petronis.

Naujos grupės bus formuojamos nuo gegužės 1 d. iki birželio 1 d., o gavus pranešimą, kad vaikui skirta vieta ugdymo įstaigoje, dokumentus į darželį reikės pateikti iki rugpjūčio 1-osios naujai formuojamas grupes planuojama priimti 4,5 tūkst. vaikų – tai lopšelinukai arba vaikai nuo 3 metų.

Taip pat planuojama ir įsteigti 50 naujų grupių vaikų darželiuose ir mokyklose, nes savivaldybė vis dar neatsisako minties priešmokyklines grupes lankančius vaikus iškelti į greta esančias mokyklas. Tuomet jaunesniems vaikams darželiuose atsirastų daugiau vietos.

„Baltupių ir Viršuliškių mokyklos yra du gerieji pavyzdžiai, išbandėme, viskas puikiai veikia, tėvai jokių pretenzijų neturi. Iškėlus dalį grupių į mokyklas, atsirastų papildomų patalpų, jos daugeliu atvejų bus skirtos tiems vaikams, kurie eilėse laukė jau iki šių metų sausio 1 dienos – truputį vyresni. Naujosios formuojamos grupės skirtos daugiau lopšelinukams, o čia bandysime spręsti problemą tų 700 vaikų, kurie nepateko į darželius iki šiol“, – teigė G.A.Petronis.

Visus metus kol kas vaikų nepriima

Vaikų darželį pagaliau turės ir Santariškės
Vaikų darželį pagaliau turės ir Santariškės

Tačiau tiems tėvams, kurių vaiko auginimo atostogos baigiasi gerokai iki rugsėjo 1-osios, greičiausiai teks ieškoti kitų galimybių, kur palikti savo atžalas pradėjus dirbti.

Patekti į sostinės darželį ne nuo rugsėjo 1-osios galima nebent atsilaisvinus vietai, o tokių atvejų būna itin retai. Anot G.A.Petronio, kai bus patenkintas visų tėvų poreikis, tuomet vaikai į darželius bus priiminėjami nuolat visus metus.

Vilniaus savivaldybės teigimu, per pastaruosius dvejus metus vietų trūkumas sostinės darželiuose sumažintas 3,4 tūkst., vien per pernai sukurta 2 500 naujų vietų. Be to, lapkritį pradėtas statyti Santariškių darželis, jį atidaryti planuojama 2015 metų pradžioje, ten bus apie 220 vietų.

Taip pat dabartinėse Šolomo Aleichemo gimnazijos patalpose Viršuliškėse nuo 2014 m. rugsėjo 1 d. planuojama įkurti 240 vietų vaikų darželį. Š.Aleichemo gimnazijai jau yra skirtos patalpos Žvėryne.

Savivaldybė yra paskelbusi, kad vieno vaiko išlaikymas ikimokyklinio ugdymo įstaigoje Vilniaus miesto biudžetui per metus kainuoja 5-6,5 tūkst. Lt, tėvai apmoka tik trečdalį visų būtinų išlaidų. Iš viso šiuo metu sostinėje yra 125 darželiai ir 15 darželių-mokyklų, juos lanko per 31 tūkst. vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius