Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 08

Prieš Kalėdas - gerumo akcijų pliūpsnis (nuotraukos)

Labdaros mugės, aukcionai ir gerumo akcijos – gruodį pranešimų apie aukoti įvairiems tikslams skirtus renginius tiek daug, jog sureaguoti į visus, o juo labiau prisidėti, beveik neįmanoma.
Mugė
Gruodžio 7-10 dienomis Vilniaus kooperacijos kolegijoje, Kauno skyriuje, galima aplankyti akcijos „Naujagimio gerovė – mūsų ateitis“ mugę, kurioje prekiaujama kalėdiniais suvenyrais. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tokį bumą kritikuojanti TV laidų vedėja ir pirmųjų gerumo akcijų organizatorė Edita Mildažytė šiemet nusprendė sustabdyti savo labdaros fondo veiklą. Tačiau pasekėjų E.Mildažytė kol kas neturi: kiti labdaros akcijų rengėjai neabejoja, jog kelios savaitės prieš Kalėdas – geriausias metas paraginti žmones būti dosniais ne tik savo šeimai ar draugams, bet ir likimo nuskriaustiems žmonėms.

Su niekuo nekonkuruoja

Antradienį Kaune prasidėjo ketvirtus metus rengiama paramos neišnešiotiems naujagimiams akcija „Naujagimio gerovė – mūsų ateitis“. Gruodžio 7–10 dienomis Vilniaus kooperacijos kolegijoje, Kauno skyriuje, (Vytauto pr. 43) galima aplankyti akcijos mugę, kurioje studentai prekiauja savo rankdarbiais ir rėmėjų pagamintais kalėdiniais suvenyrais.

Gruodžio 9-ąją, 18 val., Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7) rengiamas tradicinis akcijos aukcionas ir loterija, kurių metu bus parduodami menininkų dovanoti paveikslai, keramikos dirbiniai ir kiti kūriniai. Už mugėje ir aukcione surinktas lėšas numatyta įsigyti funkcinę dvynių lovelę, kurioje gali tilpti ir trynukai. Ji labai reikalinga Kauno klinikų Neonatologijos klinikai, kurioje gydomi ne tik Kauno apskrityje gimę neišnešiotukai.

„Su niekuo nekonkuruojame, nes pagrindinis mūsų akcijos tikslas – ne pinigai. Paprastai surenkame 2–3 tūkst. Lt. Už tokią sumą nenupirksi jokios medicininės įrangos. Tačiau kuo daugiau vyksta akcijų, tuo daugiau žmonių sužino apie neišnešiotus kūdikius – tai svarbiausia. Be to, akciją rengia jaunimas. Tai, kad jiems ne vis vien, kas bus su neišnešiotais kūdikiais, taip pat labai svarbu“, – sakė Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė doc. dr. Eglė Markūnienė.

Idėjos susipina

Nuo 1997 metų Lietuvos „Caritas“ kasmet gruodį rengiama akcija „Gerumas mus vienija“ gerai žinoma, tačiau ir jos rengėjai pastebi, kad kuo toliau, tuo sunkiau rasti kelią pas aukotojus. Pagrindinė priežastis – daugybė iš pirmo žvilgsnio panašių akcijų.

„Caritas“ ko gero buvo viena pirmųjų organizacijų, kuri rengdama kalėdinę akciją panaudojo žodį „gerumas“. Dabar jis virto kone bendriniu – beveik visos akcijos, rengiamos apie Kalėdas, yra gerumo“, – sakė Lietuvos „Caritas“ atstovas spaudai Gediminas Salvanavičius. Pasak jo, tai, kad šiuo metu tiek daug panašių akcijų, kurias rengia skirtingos organizacijos, nėra gerai.

„Caritas“ ko gero buvo viena pirmųjų organizacijų, kuri rengdama kalėdinę akciją panaudojo žodį „gerumas“. Dabar jis virto kone bendriniu – beveik visos akcijos, rengiamos apie Kalėdas, yra gerumo“, – sakė Lietuvos „Caritas“ atstovas spaudai Gediminas Salvanavičius. Pasak jo, tai, kad šiuo metu tiek daug panašių akcijų, kurias rengia skirtingos organizacijos, nėra gerai.

„Žmonės susimaišo, kai per televiziją ir kitais kanalais mato panašių renginių. Rengėjams irgi sunku, nes reikia surasti kelią į aukotojus“, – įsitikinęs Lietuvos „Caritas“ atstovas. Pasak jo, „Caritas“ akcijos stiprioji pusė – būdai, kuriais galima aukoti.

Lietuvos Caritas nuotr./Akcijos žvakutė
Lietuvos Caritas nuotr./Akcijos žvakutė

Pirmiausia – perkant simbolines akcijos žvakutes. Be to, akcija „Gerumas mus vienija“ vyksta ne vieną dieną ar savaitę, bet visą gruodį. Todėl surinkti lėšų pavyksta daugiau nei tiems, kurie rengia vieno vakaro akciją. Pavyzdžiui, 2009 metais Lietuvos „Caritas“ rengtos kalėdinės akcijos metu surinkta apie 300 tūkst. Lt, kurie skirti įvairioms organizacijos sritims finansuoti: padaliniams (valgykloms ir pan.), remiamoms šeimoms, projektams (iš įkalinimo įstaigų sugrįžusių žmonių integracijai į visuomenę, prostitucijos prevencijos programai ir pan.).

Svarbu išsiskirti

Gerumo akcijų naujokai – VDU socialinio darbo studentų klubo „Vesta“ nariai - šiemet kviečia kauniečius aukoti šiltus rūbus, kurie bus išdalinti benamiams. „Akcija vyks iki gruodžio 20 dienos. Kodėl dabar? Nes šalta ir benamiams, daugiausia laiko praleidžiantiems lauke, šiuo metu aktualiausia – šilti rūbai“, – sakė klubo „Vesta“ narė Natalja Gončiarova. Pašnekovė neslėpė, kad iš pradžių ketino rengti akciją socialiai remtiniems vaikams: „Tačiau prieš Kalėdas jie sulaukia įvairių organizacijų, taip pat ir studentų, dėmesio. Todėl nutarėme, kad savo dėmesį skirsime benamiams“. Šiltus rūbus ir avalynę, kurią visi norintys gali atnešti į specialias akcijos dėžes, studentai išdalins gruodžio 20-ąją. Tądien Lietuvos „Caritas“ šalpos valgykloje apsilankiusiems benamiams studentai ketina surengti ir šventę. Daugiau informacijos apie akciją „Sušildyk“ galima rasti interneto puslapyje http://sgf.vdu.lt/

Kalėdas, kaip tinkamiausią metą labdaros vakarui, pasirinko ir Kauno miesto savivaldybė. Šiemet gruodžio 26-ąją Kauno rotušėje vyks jau 21-asis kalėdinis labdaros vakaras. Jo metu surinktos lėšos bus skiriamos vaikams ir jaunimui, turintiems negalią iš vaikystės.

Specialisto komentaras

VDU Psichologijos katedros lektorius, dr. Visvaldas Legkauskas atkreipė dėmesį, kad gerumo ir labdaros akcijose paprastai dalyvauja ne tik paramos davėjai ir gavėjai. „Oficiali tokių akcijų prasmė tokia, kad laimingi turi būti visi – ir tie, kurie aukoja, ir tie, kuriems aukojama, taip pat įmonės, kurių dėka akcija vyksta: pavyzdžiui, telekomunikacijų bendrovės, televizijos. Akivaizdu, kad pelno dalis šioje vietoje yra labai žymi. Jei jos nebūtų, tiek gerumo akcijų greičiausiai nebūtų rengiama. Tačiau tai natūralu: šiuo, kriziniu laikotarpiu, visos įmonės ieško galimybių, kaip uždirbti pinigų, ir šias pastangas traktuoja kūrybiškai – kad ir rengdami ar prisidėdami prie gerumo akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius