-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 09

Prieš mažai žmonių nuo gripo paskiepijusias gydymo įstaigas ketinama imtis priemonių, grasina viceministras Audrius Klišonis

Baigiantis gripo sezonui sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis apgailestauja, kad liga šiemet nusinešė daugiausia vyresnių žmonių gyvybių, kurias išsaugoti galėjo padėti nemokami skiepai.
Vakcina nuo kiaulių gripo
Vakcina nuo kiaulių gripo / „Scanpix“ nuotr.

Viceministras teigė, kad prieš gydymo įstaigas, kuriose gripo vakcinacija nebuvo pakankamai gero lygio, gali būti imtasi priemonių.

„Dar renkame duomenis iš gydymo įstaigų, kaip jos panaudojo skiepus, kiek žmonių buvo paskiepyta, ir turbūt aptarinėdami taikysime vienas arba kitas poveikio priemones gydymo įstaigoms, kuriose vakcinacija nuo gripo nebuvo tokio gero lygio, kokio iš tikrųjų norėtųsi. Juo labiau, kad vakcinos poreikius sudarė pačios gydymo įstaigos, pagal jų prašymus buvo suformuoti tiekimai“, – BNS teigė viceministras.

Pasak jo, šį sezoną gripo aukų amžius – didesnis negu daugumos nuo gripo pernai mirusių žmonių.

„Šį sezoną fiksavome, kad būtent vyresnio amžiaus žmonių – vyresnių nei 65 metai, taip pat turinčių papildomų sunkių susirgimų, tų, kurie turėtų būti dispanserizuoti, – mirtingumas buvo gerokai didesnis negu praėjusiais metais. Pernai didžiausias mirtingumas buvo darbingo amžiaus – 30–40 metų – žmonių grupėje“, – dėstė viceministras.

„Iš tikrųjų gaila, kad šį sezoną mirė tie žmonės, kurie galėjo būti paskiepyti, bet nė vienas iš jų nebuvo skiepytas. Manau, kad turiu pakankamą motyvą pasakyti, kad dalies šio sezono mirčių galėjo nebūti, jeigu gydymo įstaigose jie būtų pasiskiepiję nuo gripo“, – sakė A.Klišonis.

Pernai teko sunaikinti apie 20 tūkst. dozių nepanaudotos vakcinos nuo vadinamojo kiaulių gripo.Pasak jo, gydymo įstaigose skiepyta nevienodai aktyviai.

„Matome, kad iš tikrųjų atskirose savivaldybėse, atskirose gydymo įstaigose, vakcinacija padaryta pakankamai sėkmingai, o kai kuriose tų apimčių labai trūko“, – tvirtino viceministras.

Jo duomenimis, nepanaudotų vakcinų šiemet gali būti 2–3 tūkstančiai.

Pernai teko sunaikinti apie 20 tūkst. dozių nepanaudotos vakcinos nuo vadinamojo kiaulių gripo. Kaip ir pernai, šiemet daugiausia sirgta būtent A(H1N1) viruso gripu, tačiau nuo jo jau skiepyta kaip nuo sezoninio gripo.

„Praėjusį sirgimo sezoną buvo papildomai nupirktos pandeminio gripo vakcinos, tačiau jų galiojimo laikotarpis yra vieni metai, ir kadangi pirkimas darytas įsibėgėjus sirgimo sezonui, tai skiepijimasis buvo nedidelis. Vakcinos nupirktos jau prasidėjus sirgimo bangai, nes pernai gripas prasidėjo gerokai anksčiau. Šiais metais realiai jį pajutome pačioje gruodžio pabaigoje, praėjusiais metais jis prasidėjo spalio mėnesį“, – aiškino viceministras.

Nuo šių metų sausio pradžios iki kovo 27 pabaigos laboratoriškai patvirtintas 21 mirties atvejis nuo A (H1N1) gripo viruso.

Nuo pandeminio gripo Lietuvoje praėjusį sezoną mirė 23 žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius