Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 04

Prieš sutartį dėl Vilniaus šilumos ūkio nuomos – vis garsiau

Vilniaus miesto vadovų noras dar 20 metų pratęsti sutartį su prancūzų bendrove „Dalkia“ dėl šilumos ūkio nuomos sulaukia vis daugiau kritikos.
R.Adomavičius neįtikino partijos kolegų, kad būtina pratęsti sutartį dėl šilumos ūkio nuomos.
R.Adomavičius neįtikino partijos kolegų, kad būtina pratęsti sutartį dėl šilumos ūkio nuomos. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

2002 metais pasirašyta sutartis pasibaigs tik 2017-aisiais, tad ketinimai jau dabar pratęsti šią, daugelio nuomone, vartotojams nepalankią sutartį stebina ne vieną. Miesto taryboje tam jau priešinasi ne tik opozicijai priklausančios frakcijos. Partijoje palaikymo šiuo klausimu nesulaukia ir sostinės vicemeras socialdemokratas Romas Adomavičius, itin entuziastingai bandantis įrodyti, kad ši sutartis Vilniui būtina.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumas savo neigiamą nuostatą dėl šios sutarties pratęsimo jau išsakė: rekomendavo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos LSDP frakcijos nariams nebalsuoti už sutarties pratęsimą su „Vilniaus energijos“ valdytoja „Dalkia“. Socdemų vadovybės neįtikino partijos Vilniaus skyriaus vadovo R.Adomavičiaus teiginiai, kad ši sutartis miestui būtina.

LSDP vadovai – skeptiški

Vienas LSDP prezidiumo narių parlamentaras Algirdas Sysas neslepia skeptiško požiūrio dėl ketinimų pratęsti šilumos ūkio nuomos sutartį. „Aš nepritariu šitam siūlymui. Sutarties terminas dar nesibaigė. Tai viena. Antra, tokiems dalykams reikėtų skelbti konkursą ir ieškoti pigiausio varianto“, – įsitikinęs A.Sysas.

Abejonių jam kelia ir tai, ar nuomininkai vykdo visus savo įsipareigojimus. „Kiek man žinoma, pirmoje sutartyje, o man irgi teko būti tarybos nariu, prisimenu tas peripetijas, buvo pažadėta investuoti didelius pinigus į ūkio modernizavimą, o iš to, ką skaitau spaudoje, ką girdžiu, man atrodo, kad to pasigendama“, – sakė A.Sysas.

Atvirai kritikuoti partijos kolegos Vilniaus vicemero R.Adomavičiaus A.Sysas nelinkęs, tačiau pabrėžė, kad prezidiumo nuomonė kitokia: jis rekomenduoja sprendimo dėl nuomos sutarties nepalaikyti. Jeigu Vilniaus tarybos socialdemokratai palaikys ne R.Adomavičiaus, o partijos prezidiumo nuomonę, pritarti sutarčiai nepavyks. Valdančioji dauguma šiuo metu turi 28 balsus, tad penki (ar keturi, jeigu pats vicemeras vis dėlto laikysis savo įsitikinimų – aut. past.) socialdemokratai gali turėti lemiamą įtaką priimant šį sprendimą.

Gina savo poziciją

Vicemeras R.Adomavičius gina savo poziciją teigdamas, kad sutartis Vilniui būtina, kitaip nepavyks modernizuoti elektrinių, pereiti prie vietinio kuro ir užtikrinti mažesnės taršos, ko reikalauja Europos Sąjungos direktyvos.

„Pirmiausia turime kalbėti ne apie sutarties su „Dalkia“ pratęsimą, bet apie perėjimą prie vietinio, ekologiško kuro. Reikia investuoti 850 mln. Lt, o savivaldybė, šilumos tinklai, Vyriausybė ar ministerijos to padaryti negali, todėl turime ieškoti privačių investuotojų. Toks investuotojas yra, jis yra išsinuomojęs Šilumos tinklus dabar. Tai „Dalkia“. Sutartį reikia taisyti, tai yra daroma, kitu atveju miestas, sutarčiai pasibaigus, turės daug finansinių problemų. Tačiau yra viena vienintelė problema – šalia „Dalkios“ stovi viena lietuviška ūkio organizacija, kurios vardas buvo šiek tiek suterštas. Čia viskas ir susivelia“, – sakė vicemeras.

Kitos savaitės miesto tarybos posėdyje, vicemero duomenimis, šis klausimas nebus svarstomas.

Internete – peticija

Sutarčiai nepritariančiųjų balsai vis garsesni. Internete pasklido raginimai pasirašyti peticiją, kurioje griežtai būtų pasakytas „ne“ šilumos ūkio nuomos sutarties pratęsimui. Peticijoje rašoma, kad Vilniaus taryba jau balsavo už sprendimą, kuriuo atveriamas kelias artimiausioje ateityje pratęsti Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutartį su ICOR (buvęs „Rubikonas“ – aut. past.) valdoma bendrove iki 2036 metų.

„Tai padaryta visiškai neinformavus visuomenės ir jai nedalyvaujant, neskelbiant viešojo konkurso, neįvertinus jokių kitų sprendimo alternatyvų ir ligšiolinės „Rubikonas“ veiklos Vilniuje“, – rašoma peticijoje.

Apie tai, kad nesitariama su visuomene, kalba ir nepriklausomas energetikos ekspertas, Nacionalinės vartotojų konfederacijos viceprezidentas Vygintas Sidzikauskas. Jis įsitikinęs, kad iš būsimos sutarties naudos turės tik nuomininkas ir galbūt kai kurie sprendimo priėmėjai, bet ne vartotojai.

„Visi tiek techniniai, tiek vadybiniai, tiek kainodaros pasiūlymai vartotojams nepalankūs – vartotojai mokės už šilumą brangiau. Iš pateiktų idėjų dėl kuro konversijos, aplinkosauginių, vadybinių sprendimų, kaip bus vykdoma kontrolė, matome, kad viešajam interesui nėra atstovaujama. Dabartinė miesto dauguma, priimanti sprendimus, nesikonsultuoja nei su gyventojais, nei su nepriklausomais ekspertais, priima vienašališkus sprendimus. Tai išeitis ne Vilniaus miestui, o tiems, kurie siūlo tokius sprendimus“, – sakė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius