-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 04

M.Basčiui pirštinę kelyje atgal į Seimą meta buvęs ir esamas ministrai, svarsčių kilnotojas ir advokatė

Konstituciją pažeidęs ir šiurkščiai Seimo nario priesaiką sulaužęs Mindaugas Bastys slaptu balsavimu taip ir nebuvo išmestas iš parlamento. Kilus visuomenės pasipiktinimui jis pasitraukė iš Seimo pats. Todėl Zanavykų apygardos rinkėjai rugsėjį Seimo narį rinks iš naujo. Čia varžysis ne tik į Seimą grįžti norintis M.Bastys, bet ir dar septyni kandidatai.
Mindaugas Bastys atvyko į VRK komisiją
Mindaugas Bastys / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nemalonumai buvusį socialdemokratų narį ištiko dėl nuslėptų ryšių su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. Konstituciniam Teismui jo veiklą pripažinus kaip Seimo nario priesaikos sulaužymą, kovo mėnesį parlamente organizuotas slaptas balsavimas dėl apkaltos.

Per jį už M.Basčio mandato panaikinimą buvo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė, 11 biuletenių rasti negaliojantys. Mandatui panaikinti reikėjo ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

Po šio balsavimo organizuotas protestas, kurio vienas iš reikalavimų buvo slapto balsavimo panaikinimas. Sulaukęs spaudimo M.Bastys ir toliau neigė prasižengęs, bet nusprendė iš Seimo trauktis. Jis pareiškė savo noru atsisakantis mandato, nes „savo tiesą jau įrodė, o politiniai oponentai spjauna į Konstituciją ir trikdo Seimo darbą“.

Po to, kai išėjo iš Seimo, M. Bastys sakė įsidarbinęs UAB „Agrolina“ konsultantu. Prieš tapdamas Seimo nariu jis dirbo šios įmonės vadovu.

Paskelbus, kad rugsėjo 16 d. bus surengti nauji rinkimai Zanavykų apygardoje, apimančioje Šakius, kelias Kauno rajono ir Vilkaviškio rajono apylinkes. Į kovą dėl Seimo nario mandato stojo aštuoni kandidatai. Tarp pateikusių reikalingus dokumentus kandidatavimui ir pats M.Bastys.

Kas tie kiti septyni, kurie mes iššūkį priesaiką sulaužiusiam buvusiam Seimo nariui?

Ministras maldininkas

Garsiausia pavardė kandidatų sąraše – Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) deleguotas žemės ūkio ministras Giedrius Surplys. 2016 metų Seimo rinkimuose G.Surplys buvo 56-as valstiečių sąraše, po reitingavimo pakilo į 51-ąją, bet į parlamentą nepateko.

Tiesa, G.Surpliui iškart atsirado vieta Vidaus reikalų ministerijoje, kur jis 2017-ųjų pradžioje tapo viceministru. Po skandalo dėl buvusio žemės ūkio ministro Broniaus Markausko šeimos ūkininkavimo aplinkybių ir atsistatydinimo, būtent 38-erių metų G.Surpliui šių metų gegužės mėnesį pasiūlytas žemės ūkio ministro postas.

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Giedrius Surplys
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Giedrius Surplys

Naujasis žemės ūkio ministras, anksčiau dirbęs ir prezidentės Dalios Grybauskaitės kalbų rašytoju, sutiko būti LVŽS kandidatu Seimo nario rinkimuose Zanavykų apygardoje. Socialiniame tinkle „Facebook“ ministras pirmąja kandidatavimo į Seimą aplinkybe nurodė priežastį: todėl, kad pasiūlė.

„Esu LVŽS narys ir noriu sustiprinti jos pozicijas Seime. Kad reformos tęstųsi“, – antrąją priežastį atskleidė G.Surplys.

Galiausiai žemės ūkio ministras paskelbė, kad „Seime trūksta žemaitiško romumo ir per daug panaberijų“.

Savo rinkėjams G.Surplys žada atsakingą atstovavimą Seime ir regionų specializaciją.

„Primenu, kad inicijavau regionų specializaciją. Marijampolės apskritis čia lyderiauja. O Šakiams ir Vilkaviškiui pasiūlysiu kryptį – AGRARINIS KULTŪROS ŽIDINYS. Buvo įmanoma XIX a., tiks ir XXI a.!“ – šūkiu du amžius į praeitį sugrįžti siūlo kandidatas.

Naujasis ministras jau spėjo pagarsėti išvažiavimais darbuotis į ūkininkų laukus bei reklama vietinėje spaudoje, dėl kurios kandidatas jau apskųstas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

Šakių rajono gyventojams įsiminė ir praėjusią savaitę vykdytas G.Surplio vizitas Griškabūdyje. Ministras vietos žemės ūkio bendrovėje girdė veršelius, surengė parodomąjį žolės pjovimą ir net buvo įsiropštęs į traktorių. Vėliau vakare susitiko su vietos ūkininkais Zyplių dvare.

Visuomenę nustebino ir G.Surplio pamaldumas. Šį mėnesį ministras oficialioje darbotvarkėje numatė maldą už Lietuvos žemdirbius.

Viceministrų darbelių ir netvarkos išverstas „darbietis“

Šalia būsimo žemės ūkio reikalų ministro į rinkimus Zanavykų apygardoje kandidatuoja ir buvęs šios srities ministras Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje Vigilijus Jukna. Darbo partijos keliamas 49-erių metų V.Jukna ministro poste išbuvo dvejus metus (2012–2014 m.).

Buvęs Darbo partijos žemės ūkio ministras viešai prieš ketverius metus paskelbė, kad atsistatydina dėl šeiminių aplinkybių, tačiau tikrosios priežastys glūdėjo kaltinimuose dėl neskaidrios ministerijos veiklos.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tuomet prezidentei pateiktame susitepusių viceministrų sąraše buvo visi V.Juknos viceministrai. Po apsilankymo prezidentūroje, kur išgirdo raginimą prisiimti atsakomybę, Darbo partijos ministras nusprendė trauktis, vengdamas sunkesnių politinių pasekmių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vigilijus Jukna
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vigilijus Jukna

Kaune gimęs zooinžinierius, biomedicinos mokslų daktaras, kurį poste pakeitė Virginija Baltraitienė, dabar rinkėjams pristatomas kaip Darbo partijos Kaimo reikalų komiteto pirmininkas.

V.Jukna šiemet įvardintas ir kaip galimas partijos kandidatas į Kauno miesto mero postą.

Svarsčių kilnojimo čempionas ir Šakių advokatė

Lietuvos socialdemokratų partija Zanavykų apygardoje kelia Kauno rajono vicemerą Paulių Visocką. 43-ejų metų politikas Lietuvos sporto universitete baigęs kūno kultūros bakalauro ir magistro studijas. 2015 metais išrinktas Kauno rajono metų mokytoju.

P.Visocko politinė veikla kol kas ne tokia iškalbinga kaip sporto iniciatyvos. Lietuvos svarsčių kilnojimo federacijos viceprezidentu buvęs politikas organizavo ne vieną šio sporto renginį ir prisidėjo prie jo populiarumo Kauno rajone. P. Visocko kolekcijoje – Europos svarsčių kilnojimo čempiono titulas, Pasaulio taurės 3-iojo etapo Didysis prizas.

Asmeninio archyvo nuotr./Paulius Visockas
Asmeninio archyvo nuotr./Paulius Visockas

2015 m. Kauno rajono savivaldybės tarybos rinkimuose LSDP sąraše P. Visockas iš 32-os pakilo į 19-tą vietą. Socialdemokratų atstovas Kauno rajone garsiausiai pasireiškė siūlydamas savivaldybei pirkti naują laivą dviratininkų kelionėms per Nemuną.

Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) Zanavykų apygardoje iškėlė Šakiuose gyvenančią advokatę Ireną Haasę. 57-erių metų teisininkė iki šiol pasižymėjo tik kaip regiono politikos dalyvė. Šakių rajono savivaldybės nare ji yra nuo 2007 m.

Kandidatuoja ne pirmą kartą

Liberalų sąjūdis kandidatu pasirinko Kauno rajono skyriaus vadovą Haroldą Glauzerį. Apie H.Glauzerio politinę veiklą internete informacijos nėra. Galima rasti tik faktą, kad šis liberalų atstovas dirba krovininių automobilių ir priekabų remonto, techninio aptarnavimo ir tarptautinių pervežimų įmonės „Transgesta“ transporto vadovu.

Naglio Puteikio vadovaujama Centro partija Zanavykų apygardoje iškėlė Alytuje gyvenančią teisininkę Laurą Radzevičiūtę, ji pristatoma kaip partijos Teisėtvarkos komiteto vadovė.

 Asmeninio albumo nuotr./Laura Radzevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Laura Radzevičiūtė

27 numeriu sąraše į Seimo rinkimus ėjusi 37-erių teisininkė po reitingavimo pakilo į 12-ą vietą. Galbūt ši sėkmė ir lėmė tai, kad alytiškė (o ne etatinis kandidatas, N.Puteikio bendražygis Kristupas Krivickas) pasirinkta kandidate šiuose rinkimuose.

Savo kandidatūrą Zanavykų apygardos rinkėjams pasiūlė ir nepriklausomas kandidatas Mindaugas Tarnauskas. 30-metis M.Tarnauskas į praėjusius Seimo rinkimus toje pačioj apygardoje žygiavo su Artūro Zuoko Lietuvos liberalų sąjunga (LLS). Jis yra Šakių rajone veikiančios asociacijos „Mano Šakiai“ vadovas.

Iki rugpjūčio 7 d. užsiregistravę kandidatai turės pateikti tūkstantį tame regione juos remiančių asmenų parašų, o savo kandidatūrą galės atšaukti iki rugpjūčio 19 d. Rinkimai Zanavykų apygardoje bus rengiami rugsėjo 16 d.

Pasirašyti paremiant kažkurio iš rinkimų dalyvių kandidatavimą galima ir internetu, tačiau virtualus parašų rinkimo procesas kol kas vyksta itin vangiai. M.Tarnauskas surinkęs virš 30 parašų, I.Haase – 14, o visi likusieji nesurinkę net dešimties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius