Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 21

Prisiekęs dviratininkas Andrius Kubilius dar turi priekaištų turistavimo Lietuvoje sąlygoms

Vasarai persiritus į antrą pusę ir pasibaigus aktyviam politiniam sezonui, premjeras Andrius Kubilius su būreliu konservatorių išsiruošė į tradicinį žygį dviračiais. Užsukęs į Panevėžį, jis ketina išlydėti dviratininkę Simoną Krupeckaitę į Londono olimpiadą. Antrą atostogų dalį Vyriausybės vadovas skirs „pėsčiųjų žygiui upių dugnu su baidarėmis rankose“.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius

Trys dešimtys Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narių su A.Kubiliumi priešakyje į žygį pajudėjo šeštadienio rytą nuo Seimo rūmų. Prie jo prisijungė ne tik žmona Rasa, bet ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, Seimo Kaimo reikalų ir Aplinkos apsaugos komitetų pirmininkai Edmundas Pupinis bei Justinas Urbanavičius, parlamentaras Vitas Matuzas.

Per aštuonias dienas žygio „Suk į dešinę“ dalyviai ketina įveikti apie 600 km Aukštaitijos keliais. Jų maršrutas drieksis pro Molėtus, Anykščius, Kupiškį, Panevėžį, Pasvalį, Biržus, Rokiškį, Zarasus ir Visaginą.

Šios vasaros orai nėra patys palankiausi dviratininkams. Prasidedant žygiui, dangų dengė pilki debesys ir tik kitos savaitės pradžioje žadama daugiau šilumos bei giedros. „Esame krikščionys demokratai, – pabrėždamas pirmą žodį, juokavo premjeras, – todėl buvo galima turėti specialų ryšį su tais, kurie orus užsako.“

Žygio dalyviai planuoja pagerbti tremtinius ir partizanus, aplankydami jų atminimui skirtus paminklus, apžiūrėti dvarų ansamblius, muziejus, susitikti su vietos bendruomenių atstovais. Dviratininkai aplankys ir premjero tėvo, garsaus lietuvių literatūros tyrinėtojo Vytauto Kubiliaus, tėviškę Kvetkus (Biržų r.), kur stovi Lenkijos prezidento Bronislawo Komorowskio giminaičio Leono Komorowskio statyta bažnyčia.

Andrius Kubilius apie savo atostogas: „Bus pėsčiųjų žygis upių dugnu su baidarėmis rankose.“

Trečiadienį A.Kubilius dalyvaus paskutinėje 2009 m. pasaulio dviračių treko čempionės ir planetos rekordininkės Simonos Krupeckaitės treniruotėje prieš Londono olimpines žaidynes. Simboliškai išlydėjęs sportininkę, pats premjeras į Olimpiadą ketina vykti rugpjūčio 4–5 d.

A.Kubilius žurnalistams tvirtino, kad mindamas dviratį pastebi nemažai teigiamų pokyčių šalyje. Anksčiau miesteliuose prie parduotuvių tekdavo sutikti „pavargusių, turinčių problemų dėl alkoholio“ žmonių, jie rytais prašydavo poros litų, gyventojai skųsdavosi dėl asmeninių rūpesčių. Dabar provincija atsitiesia, bendruomenės ir miesteliai ima lenktyniauti, imasi naujų projektų ir iniciatyvų. Vyriausybės vadovas atkreipė dėmesį, kad šalyje gerokai padaugėjo gandrų.

Tačiau jis pripažino, kad sąlygas keliauti dviračiais dar reikėtų pagerinti. Lietuva esą turi unikalių galimybių tokiam turizmui, juoba kad kito šalys esą nieko ypatingesnio neturi. Premjero žodžiais, daugiausia rūpesčių kelia ne takai ir keliai, o maršrutų žymėjimas, nuorodų, kad ir ant medinės lentos užrašytų, bei žemėlapių stoka. Jis pasigenda ir nakvynės vietų – vadinamųjų B&B (angl. bed and breakfast). Šią paslaugą galėtų teikti ūkininkai – duoti vietą permiegoti, o ryte pavaišinti tuo, ką patys valgo pusryčiams.

Po Lietuvą su žmona Rasa jis važinėja dviviečiu dviračiu, kuris esą neblogai patikrina šeimos vertybes. „Vairą aš laikau, stabdžius irgi reikia laikyti“, – šyptelėjo A.Kubilius, bet iškart pridūrė, kad tandemą reikia minti darniai, o ne atskirai.

Kubiliai tokiu būdu keliauja ne tik po Lietuvą, bet ir užsienyje, kai pavyksta ištrūkti niekam nieko nesakius. Pavyzdžiui, pernai jie mynė dviračius vėjuotomis Danijos pakrantėmis. „Mėgstame aktyviai keliauti, savo jėgomis, ne automobiliais, ištirti kiekvieną kraštą ir su priešiškais vėjais susidurti“, – pasakojo Vyriausybės vadovas.

A.Kubilius į panašius žygius vasaromis traukia jau gerą dešimtmetį. Jis spėjo, kad nuo 2001 m. kartu su bendraminčiais visą Lietuvą jau po porą kartų išvažinėjo skersai išilgai.

Per likusią atostogų dalį premjeras dar ketina su bičiuliais plaukti baidarėmis po Dzūkiją. Jų maršrutas drieksis Merkio intakais. „Bus pėsčiųjų žygis upių dugnu su baidarėmis rankose“, – sužinojęs, kur teks plaukti, juokavo A.Kubilius.

Jis atostogaus iki rugpjūčio 14 dienos. Ministrą pirmininką liepos 23–27 d. pavaduos ūkio ministras Rimantas Žylius, o nuo liepos 28 d. – energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Pernai premjeras vyko į dviračių žygį po Žemaitiją, o užpernai – po Baltarusiją (čia jis neplanuotai užsuko į vietą, kur baltarusiai planuoja statyti atominę elektrinę, o Nesvyžiuje susitiko su Baltarusijos premjeru Sergejumi Sidorskiu, dar anksčiau lankėsi Punske. Kelyje žygeiviai aplanko įsimintinas vietas, muziejus, dalyvauja renginiuose ir ekskursijose, susitinka su žmonėmis.

Šiemet oficialiai iš aukščiausių valstybės vadovų atostogaus tik Vyriausybės vadovas. Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kaip ir ankstesniais metais, neis atostogų, jų nenumato ir Prezidento įstatymas. Seimo pirmininkė Irena Degutienė, kaip ir kasmet, suplanavo poilsį su šeima sodyboje netoli Molėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius