-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 26

Pritarta nuobaudų turinčio teisininko skyrimui į LVAT, Vilniaus teismo vadovei – priekaištai dėl bylų skirstymo

Teisėjų taryba pritarė dvi galiojančias administracines nuobaudas turinčio teisininko, socialinių mokslų daktaro Irmanto Jarukaičio kandidatūrai į Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjo postą.
Teismas
Teismas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dar daugiau priekaištų penktadienio posėdyje sulaukė Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininkė Zita Smirnovienė, kurią prezidentės atstovė apkaltino nesilaikant įstatymo reikalavimo bylas skirstyti elektroniniu būdu.

Per Teisėjų tarybos posėdį paaiškėjo, kad Europos Sąjungos (ES) teisės specialistas I.Jarukaitis nuo 2004-ųjų padarė 9 administracinius teisės pažeidimus, nesilaikė Kelių eismo taisyklių. Dvi nuobaudos dar galioja. Nepaisant to, teisėjai nusprendė patarti šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei skirti I.Jarukaitį LVAT teisėju. Už tai buvo 16 Teisėjų tarybos narių, prieš – 3. LVAT nagrinėja Kelių eismo taisyklių pažeidėjų bylas.

I.Jarukaičio kandidatūrą teisėjams penktadienį pateikė prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri kaip šalies vadovė skiria šio teismo teisėjus.

Jos patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė teigė, kad šalies vadovė, įvertinusi visų kandidatų neigiamas ir teigiamas savybes, priėjo prie išvados, kad I.Jarukaitis yra tinkamiausias dirbti LVAT.

„Viena iš prezidentės prioritetinių sričių yra teismų veiklos kokybės gerinimas bei preciziška ir principinga teisėjų atranka (...) Prezidentė teikia I.Jarukaičio kandidatūrą į LVAT teisėjus įvertinusi visų atrankoje dalyvavusių kandidatų teigiamas ir neigiamas savybes, silpnąsias ir stipriąsias vietas, objektyvų ir pagrįstą LVAT poreikį turėti šiandien turėti ES teisės specialistą, todėl mano, kad I.Jarukaitis (...) tinkamiausias kandidatas“, – kalbėjo S.Cirtautienė.

Tam pritarė ir laikinai LVAT pirmininko pareigas einantis Ričardas Piličiauskas, esą I.Jarukaitis yra reikalingiausias teismui, nes jis yra ES teisės specialistas, kurių teismui trūksta. Pasak pirmininko, bylų, kuriose reikia tiesiogiai taikyti ES teisę, LVAT pastaruoju metu padidėjo trečdaliu, o sudėtingų bylų, susijusių su ES teise, praėjusiais metais buvo 87-ios.

Vis dėlto kalbant pretendentų į teisėjus atrankos komisijos pirmininkui Juozui Žiliui paaiškėjo, kad I.Jarukaitis turi dar galiojančias dvi administracines nuobaudas dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo. Nors apie šiuos pažeidimus nei teisėjai, nei atrankos komisija informacijos neturėjo, pasak J.Žilio, I.Jarukaitis tai pats pripažino kalbėdamas su atrankos komisija.

I.Jarukaitis teisėjų tarybai pripažino nuo 2004-ųjų padaręs 9 pažeidimus, dvi nuobaudos dar galioja. Penkis kartus I.Jarukaitis buvo nubaustas dėl greičio viršijimo.

Esu padaręs keletą administracinių teisės pažeidimų. Keli – viršijimai, keli – automobilių pastatymai ne vietoje, – I.Jarukaitis„Esu padaręs keletą administracinių teisės pažeidimų. Keli – viršijimai, keli – automobilių pastatymai ne vietoje (...) Galiu pasakyti tik tiek, kad faktų nepakeisi, tie pažeidimai buvo, aš padariau pažeidimus, aš už juos atsakau (...). Taip turi funkcionuoti teisinėje valstybėje, už pažeidimus reikia atsakyti“, – pripažino kandidatas.

S.Cirtautienė gynė prezidentės pateiktą kandidatą, esą I.Jarukaičio pažeidimai buvo smulkūs, o jam dirbant LVAT esą nebūtų skiriamos administracinių teisės pažeidimų bylos. Pats kandidatas davė pažadą, kad tai nepasikartos, o jei kartosis, jis atsistatydins.

„(Prezidentė – BNS) man suteikia pasitikėjimo kreditą. Suprantu tą atsakomybę, kuri būtų patikėta, jei būčiau paskirtas teisėju (...). Jei diskredituočiau teisėjo vardą, aš nelaukčiau, o tikrai atsistatydinčiau“, – tikino I.Jarukaitis.

Šie pažeidimai sulaukė kelių teisėjų pastabų.  „Gali būti netyčia, tačiau ne penkis kartus. Iškyla abejonė, ar tikrai nepriekaištingos kvalifikacijos žmogų ketinama skirti į šias pareigas“, – kalbėjo Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė.

Be to, diskutuojant dėl I.Jarukaičio kandidatūros paaiškėjo, kad viena kandidatų į LVAT teisėjo postą – Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) pirmininkė Zita Smirnovienė, kaip teigė S.Cirtautienė, nesilaiko Teismų įstatymo.  Pasak prezidentės atstovės, ši teisėja netinkamai vykdo VAAT administracinį darbą ir esą VAAT'e jau pusantrų metų yra nevykdomi įstatymų reikalavimai – teisėjams bylos neskirstomos elektroniniu būdu.

Taip įstatymas yra pažeidžiamas tik dviejuose teismuose: VAAT'e ir Anykščių rajono apylinkės teisme.  „Vienas iš prezidentės prioritetų yra teismų veikslo kokybės gerinimas ir pasitikėjimo teismais stiprinimas, kuris yra tiesiogiai susijęs su bet kokiu rizikos veiksnių, galinčių kelti korupciją, naikinimu“, – priežastis, kodėl Z.Smirnovienė buvo netinkama kandidatė, išsakė S.Cirtautienė.

S.Cirtautienė BNS sakė, kad Z.Smirnovienės klausimas bus keliamas ateityje. Posėdyje šalies vadovės atstovė perdavė prezidentės prašymą Teisėjų tarybai kuo greičiau nagrinėti šio teismo bylų skirstymo problemą.  Po naujo LVAT teisėjo skyrimo bus galima grįžti prie šio teismo pirmininko klausimo.

LVAT nuolatinio pirmininko neturi jau daugiau nei metus – nuo praėjusių metų lapkričio, tačiau Prezidentūra yra nusprendusi, kad naujas LVAT pirmininkas bus skiriamas, kai bus baigtas formuoti teisėjų korpusas.  Virgilijaus Valančiaus įgaliojimai LVAT pirmininko poste baigėsi 2008 metų lapkričio 11 dieną. Nuo to laiko teismui laikinai vadovauja teismo pirmininko pavaduotojas R.Piličiauskas.

LVAT pirmininku gali tapti tik šio teismo teisėjas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius