-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 08

Privačius interesus privalės deklaruoti ir medikai

Privačius interesus privalės deklaruoti ir gydytojai, odontologai, farmacininkai, dirbantys biudžetinėse ir viešosiose įstaigose. Be to, viešai bus skelbiama daugiau interesų deklaracijų.
Medikai
Medikai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Seimas

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisas. Už jas balsavo 79 Seimo nariai, prieš nebuvo niekas, vienas susilaikė.

Pagal pataisą, deklaruoti privačius interesus turi valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo arba pretenduojantysis į tokias pareigas, taip pat partijų pirmininkai ir jų pavaduotojai, valstybės politikų visuomeniniai konsultantai, padėjėjai, patarėjai, ministerijų kolegijų nariai, Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nariai, gydytojai, odontologai ir farmacijos specialistai, dirbantys biudžetinėse ir viešosiose įstaigose, kurių savininkė yra valstybė ar savivaldybė.

Šie asmenys pateikti privačių interesų deklaracijas turės iki kitų metų kovo 1 dienos

Šie asmenys pateikti privačių interesų deklaracijas turės iki kitų metų kovo 1 dienos.

Įpareigoti medikus deklaruoti interesus pasiūlė Sveikatos ir apsaugos ministerija. Jos teigimu, parengti projekto paskatino susiklosčiusi situacija, kai daugelis sveikatos priežiūros specialistų (gydytojai, slaugytojai, akušeriai) dirba keliose darbo vietose, tai yra įstaigose ir privačiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Be to, nustatyti atvejai, kai gydytojai nepagrįstai siunčia pacientus konsultacijoms, tyrimams, reabilitacijai ir kt. į privačią įstaigą, kurioje dirba jis pats, jo šeimos nariai ar kiti artimi asmenys. Taip pat pasitaiko atvejų, kai gydytojai, odontologai tiesiogiai ar netiesiogiai skatina pacientus savo lėšomis pirkti sąnarių endoprotezus, akių lęšiukus ir kitas medicinos pagalbos priemones, nors šios priemonės yra kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis ir jas pacientui turi suteikti pati įstaiga.

Ketvirtadienį taip pat Seimas nutarė išplėsti sąrašą asmenų, kurių privačių interesų deklaracijų duomenys būtų vieši ir skelbiami Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos interneto svetainėje.

Daugiau viešinti interesų deklaracijų pasiūlė prezidentė Dalia Grybauskaitė

Viešomis taptų valstybės ir savivaldybių įmonių, biudžetinių įstaigų vadovų ir jų pavaduotojų, viešųjų įstaigų ir asociacijų, kurios gauna lėšų iš Lietuvos valstybės ar savivaldybių biudžetų ir fondų, vadovų ir jų pavaduotojų, Lietuvos banko darbuotojų, turinčių viešojo administravimo įgaliojimus, valstybės, savivaldybių akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių vadovų ir jų pavaduotojų, politikų visuomeninių konsultantų, padėjėjų, patarėjų, ministerijų kolegijų narių, medikų deklaracijos.

Išimtis palikta tik pareigūnams, kurie vykdo žvalgybą, kontržvalgybą arba kriminalinę žvalgybą, jų sutuoktiniams, sugyventiniams ir partneriams. Jie savo duomenis pateiks ne Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, o įstaigos, kurioje dirba, vadovui ar šio įgaliotam atstovui.

Daugiau viešinti interesų deklaracijų pasiūlė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius