-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 09 07

Privatus sostinės darželis sugalvojo, kaip siurbti savivaldybės skiriamą pašalpą

Privatūs sostinės darželiai gali piktnaudžiauti savivaldybės sprendimu mokėti 100 eurų kompensacijas už į valstybinius darželius nepapuolusius vaikus. Jiems tereikia neinformuoti savivaldybės, kad tėvai vaiką atsiėmė iš darželio, tad savivaldybės pinigai ir toliau gali nekliudomai kapsėti į sąskaitą.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Fotolia nuotr.

Tokią istoriją 15min papasakojo skaitytoja Eglė.

Jos atžala nuo pernai metų rugsėjo lankė privatų darželį „Pepės akademija“, tačiau balandžio pabaigoje Eglė informavo darželio direktorę Justiną Saveikaitę, kad nuo gegužės sutartis bus nutraukta – vaikas daug sirgo, darželyje beveik nebepasirodydavo.

„Gegužės pradžioje atėjau į darželį ir susirinkau vaiko daiktus, buvo ir direktorė, maloniai pasišnekėjom, pasakė, kad supranta, jog nėra prasmės lankyti ir mokėti, jei vaikas vis tiek namie dėl ligų“, – pasakojo ji.

Eglė tuo pat metu parašę elektroninį laišką savivaldybei ir informavo, kad sutartis su privačiu darželiu yra nutraukta.

Vėliau Eglei pavyko gauti vietą valstybiniame darželyje, kurį jis pradėjo lankyti nuo rugsėjo pirmosios.

„Rugsėjo 2-ąją man paskambino naujo darželio sekretorė ir pasakė, kad negali įvesti vaiko pavardės į registrą, nes jis nėra išregistruotas iš senojo darželio, ir paprašė susisiekti su darželio vadovybe, nes jiems nepavyksta – niekas nekelia ragelio“, – teigė ji.

Eglė pasakojo nuo penktadienio direktorei skambinusi ne vieną kartą, rašiusi žinutę, kad perskambintų, tačiau ji vis vien neatsiliepė.

„Pavyko prisiskambinti tik antradienį. Direktorė man sakė, kad taip įvyko dėl sistemos gedimo, kad ji vaiką išregistravo, bet sistemoje to nematyt“, – teigė ji.

Eglė paklausė, kada „Pepės akademijos“ vadovė išregistravo jos vaiką iš darželio ir ši prisipažino, kad pirmosiomis rugsėjo dienomis ar prieš rugsėjį – aiškino painiai, todėl suprasti buvo nelengva.

Tai reiškia, kad keturis mėnesius „Pepės akademija“ lyg niekur nieko kas mėnesį ėmė savivaldybės skiriamą pašalpą už vaiką.

Eglė pasiteiravo, kodėl buvo delsiama vaiką išregistruoti net kelis mėnesius, direktorė esą paaiškino, kad ją savivaldybės darbuotojai informavo, jog krepšelis formuojamas metams.

15min skaitytoja prisipažino tuo abejojanti ir mananti, kad direktorė tiesiog nusprendė pasipelnyti.

„Bėda, kad nėra jokios sistemos, kur tėvai galėtų pranešti apie nutrauktą sutartį ir kad savivaldybė patikrintų, ar direktorė išregistravo vaiką laiku“, – teigė ji. Nors Eglė savivaldybę informavo bendruoju elektroniniu paštu, į šį laišką niekas nesureagavo.

15min bandė šia tema pasikalbėti su „Pepės akademijos“ vadove J.Saveikaite. Išgirdusi, kas skambina, direktorė pasakė esanti užsiėmusi ir pažadėjo perskambinti, tačiau 15min žurnalistė iki šiol jokio skambučio nesulaukė.

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vyriausioji specialistė Loreta Chmieliauskienė 15min sakė, kad darželis, sudaręs sutartį su savivaldybe dėl 100 Eur kompensacijos kiekvieną mėnesį, privalo savivaldybei pateikti ataskaitas, kuriose matomas vaikų lankomumas.
Pasak jos, ataskaitoje darželio atstovai turėjo pažymėti, kad sutartis su vaiko tėvais yra nutraukta.

„Minėtas darželis to nepadarė ir lankomumo grafike žymėjo, jog vaikas darželį lanko. Tai yra darželio piktnaudžiavimo atvejis, kurį mes jau žinome ir nelankančio vaiko kompensaciją nutraukėme“, – pabrėžė ji.

Pasak L.Chmieliauskienės, savivaldybė dabar patikrins, ar šiame darželyje nebuvo daugiau tokių vaikų, už kuriuos darželis ėmė pinigus. Jei įtarimai pasitvirtins, savivaldybė nutrauks sutartį su darželiu dėl grubaus pažeidimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius