Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 12

Prof. L.Jančorienė apie skiepus nuo gripo ir COVID-19: abu galite gauti vienu metu

Įsibėgėjus skiepijimo nuo gripo sezonui, vis dar kyla klausimų, ar reikia pertraukos tarp šio skiepo ir kitų, tarkim, vakcinos nuo COVID-19. Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė prof. Ligita Jančorienė sako, kad informacija apie bent dviejų savaičių intervalą jau nėra aktuali – skiepytis galima tą pačią dieną, tik į skirtingas rankas.
Ligita Jančorienė
Ligita Jančorienė / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Klausimas apie tai, ar galima vienu metu skiepytis ir nuo COVID-19, ir nuo kitų ligų, tarkim, gripo, erkinio encefalito, pneumokokinės infekcijos ir t.t., kilo dar ankstyvą pavasarį, kai atsirado daugiau vakcinų nuo koronaviruso, o tuo pačiu suaktyvėjo skiepijimasis nuo erkinio encefalito.

Kaip teigia prof. L.Jančorienė, Lietuvos infektologų draugija yra išplatinusi oficialų pranešimą šiuo klausimu. Pozicija nuo pavasario esą keitėsi.

„Kadangi žinome, kad erkinio encefalito pirminė imunizacija yra iš trijų skiepų, tai kelių skiepų serija, jau tada kilo klausimas, kaip tuos skiepus suderinti su COVID vakcinacija, kuri vis kėlė tą kartelę ir vis jaunesni žmonės galėjo skiepytis.

Tai tuo metu, remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centro JAV rekomendacijomis, buvo nuspręsta, kad reikėtų laikytis 14 dienų intervalo. Tuomet Lietuvos infektologų draugija buvo oficialiai tokį atsakymą pateikusi ir Sveikatos apsaugos ministerijai.

Tačiau maždaug apie birželio mėnesį ta pati tarnyba JAV duomenis papildė ir nurodė, kad nėra indikacijų skiepytis kitomis vakcinomis, kartu ir nuo COVID infekcijos. Jau tada ta informacija buvo paskelbta“, – teigė prof. L.Jančorienė.

Rudenėjant klausimas vėl tapo itin aktualus, kadangi prasidėjo masinis skiepijimas nuo gripo, taip pat – nuo pneumokokinės infekcijos. Tik jau turėta naujų duomenų, kuriais remiantis ir suformuota dabartinė pozicija.

Nėra indikacijų skiepytis kitomis vakcinomis, kartu ir nuo COVID infekcijos.

„Remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centro JAV ta pačia informacija mes vėl pateikėme atsakymą nuo Lietuvos infektologų draugijos, kad reikalavimo laikytis specifinio intervalo nėra. Ir skiepyti nuo gripo galima tą pačią dieną kaip ir nuo COVID infekcijos. Neliko reikalavimo laikytis intervalo ir skiepijantis kitomis vakcinomis.

Jeigu žmonės bijo, tai jie gali rinktis laikytis to intervalo vienokio ar kitokio, bet tokio reikalavimo nėra“, – ramina profesorė.

Tai galioja ne tik skiepijant nuo gripo, bet ir jau minėto erkinio encefalito ir kitų infekcijų.

„Vakcinacija nuo gripo yra masinio pobūdžio, apimanti didelę visuomenės dalį, tai net ir organizuoti būtų sudėtinga kviečiant žmones kelis kartus atvykti. Tai tikrai galima derinti. Tai idėjai labai pritaria ir šeimos medicinos draugijos, kurių yra net keletas Lietuvoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus skiepobuso pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus skiepobuso pristatymas

To paties vizito metu galima pasiskiepyti ir nuo gripo, ir nuo COVID. Jeigu atėjo žmogus skiepų nuo gripo ir jam tuo pačiu metu priklauso revakcinacija, jis gali būti skiepijamas ir nuo COVID-19. Tik, kaip paprastai daroma, skiepijama į skirtingas vietas – tarkim, į vieną ir į kitą ranką. Žmogus vieno vizito metu gali gauti abi vakcinas“, – užtikrino Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius