-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 03 16

Profsąjunga susirūpino „Švyturio“ iškėlimu iš Klaipėdos (papildyta komentaru)

„Carlsberg“ koncernas pradeda „Švyturio“ alaus daryklos demontavimo darbus. Trečiadienį pradedama išmontuoti dalį „Švyturio“ alaus daryklos įrengimų. Taip „Carlsberg“ koncernas tęsia savo pradėtą gamybos perkėlimą iš Klaipėdos į Uteną.
Alus
Alus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Švyturio“ alaus darykla yra seniausia Lietuvoje alaus darykla gaminanti išskirtinės kokybės produkciją.  Per paskutinius 15 metų šios daryklos gamybos apimtys tik didėjo. Tuo pačiu ir įmonės, ar tai buvo UAB „Švyturys“ ar UAB „Švyturys–Utenos alus“,  pelnai ir užimama rinkos dalis nuosekliai didėjo.

„Deja, to negalime pasakyti apie pastaruosius 3 metus. Priėmus sprendimą  perkelti dalį gamybos į Utenos alaus daryklą, įmonės rezultatai ėmė akivaizdžiai prastėti. Ir būtent nuo to laiko, kai „Švyturio“ produkcija pradėta gaminti Utenoje“, – pranešime spaudai teigia „Švyturio“ profesinės sąjungos komiteto pirmininkas Raimondas Tamošauskas.

Didžiausi  „Švyturys–Utenos alus“ konkurentai pastaruoju metu savo rezultatus tik gerino. Pavyzdžiui „Kalnapilio–Tauro grupės“ pelnas padidėjo 1,9 karto,  „Ragutis“ padidino savo pelną 58 procentais. Taip pat galima prisiminti 2000m  krizę. Kai kitų alaus daryklų pelnai mažėjo – „Švyturio“ didėjo. Šiandien šioje gamykloje dirba tik pusė to skaičiaus darbuotojų, kurie dirbo 2007m. Akivaizdu, kad ir gamybos apimtys turėjo panašiai sumažėti.

Anot R.Tamošausko, suprantama, alų gaminti Utenoje gal ir pigiau, bet kaip parodė laikas, vartotojai renkasi kokybę.

„Tolimesnis taupymas kokybės sąskaita veda į neišvengiamą, įmonės, kaip rinkos lyderės, pozicijų praradimą. Vargu ar šiandien ši įmonė, turinti dvi alaus daryklas, uždirba daugiau nei uždirbdavo „Švyturys“ iki susijungimo. Kukliais paskaičiavimais per paskutinius 3 metus „Švyturys–Utenos alus“ negavo iki 100 milijonų litų pelno“,– teigė R.Tamošauskas.

Seniausios bei žinomiausios alaus daryklos Lietuvoje naikinimas nedaro garbės „Carlsberg“ koncernui Lietuvoje.

Dainius Smailys, bendrovės „Švyturys–Utenos alus“ korporatyvinių reikalų direktorius, taip pakomentavo situaciją.

„Švyturys“ iš kitų Lietuvos daryklų skiriasi tuo, jog turi unikalią „dvigubos fermentacijos“ galimybę –  alų fermentuoti ne tik aukštose cilindro–konusinėse talpose (CKT), bet ir senosiose horizontaliose talpose – vadinamuosiuose „rūsiuose“.   Pastaruoju metu, gaminant aukščiausios kokybės Tradicinę Švyturio kolekciją, daug daugiau naudojamas fermentavimas „rūsiuose“ – taip, kaip alus buvo gaminamas prieš šimtą ir daugiau metų, todėl nepilnai buvo išnaudojamos CKT talpos, priskiriamos moderniai aludarystei. 

Maža dalis šių talpų (4 iš 20) bus perkelta į Uteną, taip suvienodinant gamybinius pajėgumus abiejose daryklose.  Tai yra įprastas gamybos įmonėse – stengtis racionaliau panaudoti gamybinius technologinius įrengimus. Pavyzdžiui, prieš pora metų – alaus statinių KEG– pilstymo linija buvo perkelta iš Utenos daryklos į „Švyturį“, nes čia gaminame daug daugiau pilstomo alaus nei Utenoje.  

„Švyturio“ gamybos procesui šis perkėlimas neturi jokios įtakos ir nesumažins verdamo alaus kiekių, kurie šiemet, lyginant su pernai, netgi padidėja.  Nei vienas gamybinis padalinys „Švyturio“ darykloje nėra uždaromas, o  darbuotojai šio perkėlimo taip pat nepajus – nei vienas nebus atleistas dėl šių pasikeitimų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius