-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 30

Projekto „Migruojantys paukščiai“ iniciatorė J.Rimkutė: „Kadaise Kaunas buvo kūrėjų Meka, dabar baigia nukraujuoti“

Ketverius metus gyvuojantis projektas, jungiantis pasaulio lietuvių menininkus, kūrybos dirbtuvės „Migruojantys paukščiai“ susibūrė ir Kaune. Liepos 25-29 dienomis, Žeimių dvaro sodyboje, susirinkę menininkai iš Egipto, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Olandijos, JAV ir Lietuvos diskutavo apie menininko vietą šiuolaikiniame pasaulyje. Ne itin svetingai sutikti Kaune projekto dalyviai vis dėlto tiki, jog šis miestas kada nors ims vertinti čia užaugančius kūrėjus.
J.Rimkutė (centre) neabejojo, kad jau ketverius metus gyvuojantis projektas pasiekia pagrindinį savo tikslą – suburia skirtingose šalyse kuriančius lietuvių menininkus ir padeda jiems megzti tarpusavio kontaktus.
J.Rimkutė (centre) neabejojo, kad jau ketverius metus gyvuojantis projektas pasiekia pagrindinį savo tikslą – suburia skirtingose šalyse kuriančius lietuvių menininkus ir padeda jiems megzti tarpusavio kontaktus. / Aliaus Koroliovo nuotr.

Lietuvoje ir svetur išvykusius gyventi menininkus projektas „Migruojantys paukščiai“ kasmet sukviečia vis kitame Lietuvos kampelyje. Projekto organizatorių teigimu, kaip ir kitos vietos, kuriose vyko „Migruojantys paukščiai“, Kaunas pasirinktas neatsitiktinai.

Projekto dalyvių nuotr./Šiemet kūrybinės dirbtuvės vyko Žeimių dvaro sodyboje
Šiemet kūrybinės dirbtuvės vyko Žeimių dvaro sodyboje

„Kaunas yra „kraujuojantis“ miestas. Jame po studijų lieka labai mažai kūrėjų, šis miestas labiausiai nukentėjęs ir praradęs daugiausiai menininkų, kurie išvyko dirbti į užsienį. Kadaise Kaunas buvo kūrėjų Meka. Pati jam jaučiu sentimentų, nes čia mokiausi“, – sakė projektą inicijavusi dizainerė Jolanta Rimkutė.

Menininkė tik puse lūpų prasitarė, kad kartu su bendraminčiais vos pradėję ieškoti galimybių projektą surengti Kaune buvo nemaloniai nustebinti – miesto valdžios atstovai, atsakingi už kultūros projektus, neparodė susidomėjimo paremti ar kitaip prisidėti prie projekto „Migruojantys paukščiai“.

Kadaise Kaunas buvo kūrėjų Meka. Pati jam jaučiu sentimentų, nes čia mokiausi. Tačiau dabar Kaunas yra kraujuojantis miestas, iš kurio išvažiuoja labai daug menininkų. Apgailestavo J.Rimkutė

Nepaisant to, J.Rimkutė džiaugėsi, kad šiemet, kelias dienas viešėdami pakaunėje esančiame dvare, menininkai turėjo galimybę susipažinti su visuomeninėmis organizacijomis, veikiančiomis ne tik Kaune, bet ir Vilniuje, todėl projektas ne tik subūrė įvairaus žanro meno atstovus, bet ir padėjo užmegzti naudingus ryšius bei kontaktus.

Pirmajam jubiliejui žada filmą

Kasmet rengiamose kūrybinėse dirbtuvėse „Migruojantys paukščiai“ dalyvauja vis kiti įvairių sričių menininkai, kelias dienas diskutuojantys skirtingomis temomis. Šiemet projekte dalyvaujantys tapytojai, muzikai, scenografai, grafinio dizaino, kostiumo dizaino specialistai susitiko diskutuoti ir aptarti, ką šiuolaikinėje visuomenėje reprezentuoja kūrėjai, ko iš jų tikimasi ir kokia rolė apibrėžta menininkams „tautoje“? Taip pat išsiaiškinti, kaip pasikeitė menininko vaidmens samprata pilietinėje visuomenėje, kaip šios idėjos aktualizuojamos kalbant apie „išeivijos“ menininkus ir ar „išeivija“ vis dar tebetinkamas terminas?

Visos diskusijos filmuojamos, vėliau kaupiamas archyvas. Projekto autoriai prasitarė jau svarstantys idėją kitąmet, minėdami 5 metų projekto gimtadienį, pristatyti filmą, kuriame skirtingose šalyse kuriantys lietuvių menininkai atskleistų tikrąją šiuolaikinio Lietuvos kūrėjo veidą.

Kas yra projektas „Migruojantys paukščiai“?

Renginio organizatoriai akcentuoja pagrindinį projekto „Migruojantys paukščiai“ tikslą – suburti Lietuvos menininkus, gyvenančius ir užsienyje, ir Lietuvoje, bendrai kūrybinei veiklai. Projektas siekia užmegzti ir palaikyti ryšius tarp įvairių sričių kūrėjų, paskatinti projekto dalyvius kurti bendrus projektus, diskutuoti apie socialines problemas bei asmenines patirtis, susijusias su migracijos tema.

„Migruojantys paukščiai“ jau vyko Ventės Rage, Birštone bei Vilniuje J.Meko vizualiųjų menų centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius