-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 04 26

Prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl M.Basčio

Generalinė prokuratūra trečiadienį BNS pranešė atsisakiusi pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Seimo nario Mindaugo Basčio padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.
Mindaugas Bastys
Mindaugas Bastys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prokurorai teigia, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagoje apie M.Basčio ryšius su valstybinių Rusijos kompanijų ir nusikalstamo pasaulio atstovais „nėra informacijos, kuri patvirtintų, kad Seimo nario M.Basčio veiksmuose galėjo būti nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso 118 straipsnyje, ar kitų nusikalstamų veikų požymių“.

„M.Bastys prašyme prieš jį pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 118 straipsnį nenurodė jokių duomenų, patvirtinančių jo veiksmus kaip turinčius nurodyto nusikaltimo požymių. Todėl M.Basčio (...) prašymą vertinti kaip pagrindą pradėti ikiteisminį tyrimą taip pat nėra pagrindo“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

„Atsižvelgdamas į išdėstytas aplinkybes, Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras 2017 metų balandžio 25 dieną priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą“, – pridūrė ji.

Už padėjimą kitai valstybei ar jos organizacijai veikti prieš Lietuvą Baudžiamajame kodekse numatytas laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Pasak R.Stundienės, Valstybės saugumo departamentas prokurorams nurodė neturintis papildomos informacijos dėl M.Basčio galbūt padarytų nusikaltimų.

Parlamentarui Seime yra inicijuota apkalta dėl žvalgybos pareigūnų medžiagoje aprašomų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

VSD vertinimu, šie ryšiai daro M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.

Seimas yra patvirtinęs tyrimą dėl M.Basčio ryšių atlikusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadas, jog parlamentaras veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su Rusijai dirbančiais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui.

M.Bastys visus kaltinimus neigia ir pabrėžia Seimo nario priesaikos nesulaužęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius