-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 08 09

Prokuratūra: pastaraisiais metais atskirta ir perduota bent 10 bylų dėl trėmimų

Vykdant didelio masto tyrimą dėl Lietuvos gyventojų trėmimo pokario metais, pastaraisiais metais atskirta ir teritorinėms prokuratūroms perduota 10 bylų, įtarimai pateikti penkiems asmenims.
Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialas
Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialas / BFL/Tomo Urbelionio nuotr.

Prokurorų teigimu, Vilniaus apygardos prokuratūroje ikiteisminis tyrimas, apimantis visų Lietuvos civilių gyventojų iš įvairių šalies rajonų trėmimus 1949-1953 metais, nuolat tęsiamas.

„Tai didelės apimties, itin sudėtingas, iš daugybės epizodų susidedantis ikiteisminis tyrimas. Prasidėjus šalies okupacijai, ištremta per 590 tūkst. Lietuvos gyventojų“, – BNS informavo Generalinė prokuratūra.

Prokurorai teigia Lietuvos ypatingajame archyve susipažįstantys su ištremtų asmenų bylomis, trėmimų sąrašais, ieško duomenų apie asmenis, galėjusius organizuoti ir vykdyti Lietuvos gyventojų trėmimus. Taip pat ieškoma galimų liudytojų, kadangi nukentėjusieji dažniausiai jau būna mirę, o su tėvais ištremti maži vaikai, išlikę gyvi, prisimena per mažai.

„Nustatant įtariamuosius, informacija apie juos renkama Lietuvos ypatingajame archyve, kuriame saugomos su okupaciniu režimu kolaboravusių vietos aktyvistų tarnybinės bylos, duomenys apie jų pareigas, tarnybos vietą trėmimų metu, taip pat aiškinamasi, koks jų likimas, ar jie gyvi, nustatinėjama gyvenamoji vieta“, – teigia Generalinė prokuratūra.

Teisėsaugininkai pripažįsta, kad dauguma trėmimuose dalyvavusių asmenų yra mirę, nemažai yra tokių, kurių likimai nenustatyti, apie juos neišlikę jokios informacijos.

Pavykus surinkti duomenų apie dar esančius gyvus tokius asmenis, nustačius jų gyvenamąją vietą, iš pagrindinio tyrimo atskiriami atskiri ikiteisminiai tyrimai, kurie perduodami teritorinėms prokuratūroms toliau organizuoti tyrimą pagal nusikaltimo padarymo vietą – kur įtariamasis galėjo dalyvauti vykdant trėmimus.

„Tokių atskirų bylų atskirta ir perduota teritorinėms prokuratūroms pastaraisiais metais ne mažiau 10. Atskirtuose ikiteisminiuose tyrimuose įtarimai pareikšti ne mažiau 5-6 asmenims“, – teigia prokuratūra.

Ikiteisminis tyrimas dėl Lietuvos gyventojų trėmimų Generalinės prokuratūros iniciatyva pagal įstatymo „Dėl atsakomybės už Lietuvos gyventojų genocidą“ 1 ir 2 str. pradėtas dėl pagrindinių trėmimų organizatorių, tuometinių Lietuvos komunistų partijos vadovų , kurie baudžiamojo persekiojimo išvengė, nes mirė dar sovietinės okupacijos laikotarpiu.

Tyrimas tęsiamas dėl žemesnių grandžių represinių struktūrų darbuotojų – vadinamųjų stribų, įgaliotinių, partinių sekretorių, LSSR VMD ir MGB darbuotojų – dalyvavimo trėmimuose.

Sovietams vykdant trėmimus, iš gimtųjų namų slapta, dažniausiai naktį, gyvuliniuose vagonuose buvo išvežamos visos šeimos: tėvai, seneliai, vaikai, ką tik gimę kūdikiai ir ligoniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius