-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 24 /18:21

Prokurorai Eligijui Masiuliui pareiškė įtarimus neteisėtu praturtėjimu ir prekyba poveikiu

Buvęs Seimo narys ir buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis antradienį atvyko į antrąją apklausą Generalinėje prokuratūroje. Šįkart politiko nebesaugojo parlamentaro teisinė neliečiamybė, tad jam pareikšti įtarimai. E.Masiulis su jais nesutinka, tačiau ir toliau tyli ir nepaaiškina, iš kur jo namuose atsirado milžiniška pinigų suma.

„Esu žmogus toks, kuris nieko nebijau“, – prieš apklausą žurnalistams sakė E.Masiulis.

Jis tikino liudyti atvykęs savo noru ir bendradarbiausiantis su teisėsauga.

Į apklausą jis atvyko su advokatu Mindaugu Bliuvu, lydinčiu politiką nuo tos dienos, kai teisėsauga jo namuose, darbo vietoje ir automobilyje atliko kratas.

E.Masiulis „MG Baltic“ koncerno atstovui Raimondui Kurlianskiui už tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus pažadėjo, susitarė priimti ir savo bei kitų naudai priėmė 106 000 eurų kyšį.

E.Masiulis įtarimus mokysis atmintinai

Po dvi valandas trukusios apklausos E.Masiulis pripažino sulaukęs įtarimų.

„Taip, pareikšti man įtarimai. Galiu iš karto pasakyti, kad su pareikštais įtarimais aš nesutinku“, – sakė jis.

E.Masiulis vėl išsisukinėjo nuo tiesių atsakymų sakydamas, kad detaliai komentuoti situacijos negali, nes yra pasirašęs, kad neatskleis bylos duomenų. Pasak jo, argumentuoti, kodėl nesutinka su įtarimais, jis pirmiausia turi prokurorams. Jis atvirai nepaneigė, kad pas jį rasti pinigai buvo skirti partijos reikmėms gindamasis, kad kol kas tai daryti per anksti.

„Ką tik įtarimai pareikšti. Reikia dabar atidžiai perskaityti. Ne tik perskaityti, tiesiog pasigilinti, išanalizuoti. Aišku, kad pozicija ir argumentai bus išsakyti, tačiau šiandien galiu konstatuoti, kad su tais įtarimais, kurie pareikšti, aš nesutinku“, – sakė jis.

E.Masiulis neneigė pažįstantis R.Kurlianskį, tačiau tikino jį matantis ne dažniau nei žurnalistus.

„Sunku man kažką komentuoti. Iš tikrųjų tiek, kiek tai yra...Galiu nuoširdžiai pasakyti, kad tiek, kiek leidžia man šiandien prokuroras, tiek, kiek mes esame davę įsipareigojimą nekomentuoti ikiteisminio tyrimo duomenų“, – kalbant apie R.Kurlianskį pynėsi žodžiai buvusiam liberalų lyderiui.

O šiandien, ką tik, tikrai labai atsiprašau, visiškai šviežiai, gavau įtarimus ir, supraskite, turiu eiti tuos įtarimus skaityti, mokytis atmintinai, – sakė E.Masiulis.

Klausiamas, iš kur jo namuose atsirado didžiulė suma nedeklaruotų grynųjų, E.Masiulis vėl gynėsi negalintis to pasakyti neatskleisdamas bylos duomenų.

Politikas tikino artimiausiu metu ketinantis įsigilinti į įtarimus ir bandysiantis prisiminti visas detales.

„Dabar, jeigu pastebėjote, labai sparčiai gilinuosi į Baudžiamojo proceso kodeksą ir įvairius teisinius dokumentus. Akivaizdu, kad dabar artimiausias laikas bus skirtas įtarimams, kurie pareikšti, susipažinti. Atkurti vaizdus, detales, istorijas. Akivaizdu, kad toliau esu pasiruošęs geranoriškai bendradarbiauti su teisėsauga“, – sakė jis.

Pastebėjus, kad kol E.Masiulis nekalbės, visuomenei gali atrodyti, jog rasti pinigai buvo skirti Liberalų sąjūdžio veiklai, politikas toliau išsisukinėjo.

„Aš noriu labai nuoširdžiai pasakyti, kad viskam ateis savas laikas. Visa informacija, kai ją bus leidžiama pasakyti, bus pasakyta, bus argumentai išdėlioti. O šiandien, ką tik, tikrai labai atsiprašau, visiškai šviežiai, gavau įtarimus ir, supraskite, turiu eiti tuos įtarimus skaityti, mokytis atmintinai“, – sakė jis.

Atsiprašė žmonių ir net artimųjų

Naudodamasis proga E.Masiulis prašė žmonių supratimo.

„Kreipiuosi į Lietuvos žmones, į visus buvusius bendražygius, savo galbūt ir artimuosius. Aš tikrai žmogiškąja prasme labai išgyvenu ir labai apgailestauju dėl to, kas yra įvykę. Dėl to, kad būdamas viešas asmuo sukėliau tokį didelį rezonansą patekdamas į tokias kontroversiškas istorijas“, – sakė jis.

„Tikrai tas smūgis visai galbūt ir politinei sistemai, ir pasitikėjimo, tam tikra prasme, krizė. Jaučiuosi atsakingas ir labai labai labai dėl šito atsiprašau“, – tęsė politikas.

Paprašytas paaiškinti, ką vadina kontroversiška situacija, E.Masiulis dėstė, kad ji tokia, nes visuomenei pateikiama daug visokios informacijos.

„Kontroversiška ši situacija todėl, kad jau dvylika dienų vyksta įvairiausi, na, pateikimai informacijų. Teisingų, neteisingų – ne man vertinti, bet viešojoje erdvėje yra akivaizdu, kad po šios situacijos atsirado didelių perturbacijų visame politiniame Lietuvos žemėlapyje. Dėl šito aš jaučiu didelę atsakomybę ir žmogiškąja prasme labai apgailestauju“, – sakė jis.

Pareikšti įtarimai – sunkūs

Prokuratūra paskelbė, kad tęsiant ikiteisminį tyrimą, kuriame vieno verslo koncerno atstovui buvo pareikšti įtarimai perdavus itin stambaus masto kyšį buvusiam Seimo nariui E.Masiuliui bei įtarimai dėl galimai neteisėto disponavimo valstybės paslaptį sudarančia informacija, prokurorai šiandien pareiškė įtarimus ir apklausė buvusį Seimo narį E.Masiulį.

E.Masiuliui įtarimai pareikšti dėl Baudžiamojo kodekso 226 str. „Prekyba poveikiu“ 3 ir 4 dalyse nurodytų nusikalstamų veikų bei dėl 1891 straipsnio „Neteisėtas praturtėjimas“ 1 dalyje numatyto nusikaltimo.

Šiuo metu ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad E.Masiulis, būdamas valstybės tarnautoju – Lietuvos Respublikos Seimo nariu, parlamentinės politinės partijos pirmininku ir šios politinės partijos Seime frakcijos seniūnu, „MG Baltic“ koncerno atstovui Raimondui Kurlianskiui už tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus pažadėjo, susitarė priimti ir savo bei kitų naudai priėmė 106 000 eurų kyšį – ši suma 11 kartų viršija teisės aktuose nurodytą didelės vertės kyšio (250 MGL arba šiuo metu 9415 eurų) dydį.

Pranešime apie įtarimą taip pat nurodoma, kad turimais duomenimis įtariamasis galimai yra žadėjęs veikti dėl šių naudingų koncernui sprendimų pats bei paveikti tai daryti kitus asmenis.

Įtarimas dėl neteisėto praturtėjimo pareikštas atsižvelgiant į tai, kad atliktos kratos metu E. Masiulio namuose buvo rasta didelė pinigų suma – apie 250 000 eurų, kuri, kaip įtariama šiuo metu, negalėjo būti įgyta teisėtai.

Po apklausos E.Masiuliui skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 62 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, taip pat negali kitaip būti suvaržyta jo laisvė. Todėl pirminiame tyrimo etape, tuo metu kai E. Masiulis buvo Seimo narys ir turėjo teisinį imunitetą, jis buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Kaip buvo pranešta, ikiteisminį tyrimą dėl įtariamo kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu stambiu mastu pradėjo ir atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų grupė.

Atliktos kratos metu E. Masiulio namuose buvo rasta didelė pinigų suma – apie 250 000 eurų, kuri, kaip įtariama šiuo metu, negalėjo būti įgyta teisėtai.

Iki šiol E.Masiulis vieną kartą yra apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Po šios apklausos politikas tikino negalintis nieko komentuoti, nes yra pasirašęs, kad neatskleis ikiteisminio tyrimo duomenų.

Praėjusią savaitę E.Masiulis neteko Seimo nario mandato. Tuomet jis teigė, kad pirmiausia savo versiją pateiks prokurorui, tik paskui visuomenei.

„Ateis laikas, kolegos, tikrai bus procesai... Supraskite vieną dalyką – pirmiausiai noriu prokurorui pateikti argumentus, vertinimus, o po to žiniasklaidai. O ne atvirkščiai“, – sakė jis.

Teisėsauga tiria įtarimus, kad koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis galėjo perduoti E.Masiuliui apie 100 tūkst. eurų kyšį. R.Kurlianskis buvo sulaikytas gegužės 12 dieną, jam pateikti įtarimai papirkimu, prekyba poveikiu, neteisėtu disponavimu slapta informacija.

R.Kurlianskis mėgino skųsti suėmimą, tačiau teismas nusprendė, kad įtariamasis suimtas pagrįstai.

E.Masiulis atsistatydino iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų, sustabdė narystę partijoje, atsisakė Seimo nario mandato.

Jis tikino, kad nori savo tiesą įrodinėti kaip eilinis pilietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius