Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 24

Prokurorai siekia uždrausti statybas Noreikiškių dvaro teritorijoje

Kultūros paveldo departamento (KPD) specialistės parašai leido Noreikiškių dvaro teritoriją užstatyti namais. Gindami viešąjį interesą prokurorai teisme reikalauja panaikinti 32 sklypų detaliuosius planus. Devyni gyvenamieji namai dvarvietėje jau pastatyti, rašo „Kauno diena“.

Kauno apygardos administraciniame teisme nagrinėjama byla, kuria siekiama panaikinti dokumentus, įteisinusius „Noreikiškių dvaro“ kvartalo statybą.

Verslininkai, „Noreikiškių dvaro kvartalo“ savininkai, sako, kad nepalankaus teismo sprendimo atveju jiems padaryta žala sieks apie 24 mln. litų, kuriuos turės sumokėti valstybė.

Noreikiškių kadastro žemėtvarkos projektas su suprojektuota Noreikiškių dvaro teritorija buvo suderintas prieš dešimtmetį KPD Kauno teritoriniame padalinyje. Jį derino čia specialiste dirbusi Irma Grigaitienė. Derindama projektą ji nenustatė čia stovėjusiam kultūros paveldo objektui – buvusiai Noreikiškių dvaro sodybai – paveldosaugos reikalavimų.

Prokurorų duomenimis, paveldosaugos reikalavimai dvarvietei nustatyti tik po septynerių metų, o per tą laiką šioje teritorijoje buvo sunaikinta ne viena vertinga kultūros vertybė.

I.Grigaitienė šiuo metu vadovauja Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriui.

„Kol kas nieko negaliu pasakyti, nes ką tik grįžau iš atostogų ir sužinojau, kas vyksta. Dabar bandau susirinkti popierius ir viską prisiminti, kas ten buvo“, – apie Noreikiškių dvarvietės peripetijas sakė paveldosaugininkė.

Prokurorai šiuo metu paprašė raštiško jos pasiaiškinimo, kokiu pagrindu ji derino dvaro žemės kadastro projektą.

„Pirkdami žemę su detaliuoju planu, kaip ir kiekvienas atsargus verslininkas, viską tikrinome Registrų centre. Ten net neužsimenama, kad ta vieta turėtų kokį nors ryšį su paveldu. Net negalėjome pagalvoti, kad ten, plikuose šabakštynais apaugusiuose laukuose – paveldo teritorija“, – sakė bendrovės „SVP namai“, statančios „Noreikiškių dvaro kvartalo“ namus, vienas akcininkų Paulius Tamošiūnas.

Anot jo, ir Kauno rajono savivaldybė, ir Nacionalinė žemės tarnyba pripažįsta, kad ir jie buvo apgauti dėl šios klaidos.

Tuo metu dabartinis KPD Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus pabrėžė, kad statyba dvarvietėje negalima.

„Žinau, kad jie buvo suklaidinti – jų neinformavo, kad ten negalima statyti, – kalbėjo S.Stoškus. – Reikia ieškoti tų, kurie dėl to kalti. Ten gyvenantys žmonės pasiėmė paskolas, nusipirko butus ir augina vaikus – neatimsime jų namų, juk jie nekalti. Kalti pareigūnai, kurie taip padarė – jiems turėtų būti taikoma baudžiamoji atsakomybė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius