Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 28

Prokurorai teisme ginčys sutartis, kurias Seimo narė Asta Baukutė sudarė dėl automobilio nuomos (papildyta 15.00 val.)

Gindamas viešąjį interesą, Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius gruodžio 24 d. pasirašė ieškinį Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui. Ieškiniu prašoma pripažinti negaliojančiomis UAB „SEB lizingas“ ir Seimo narės Astos Baukutės sudarytos sutarties dėl automobilio nuomos dalį bei transporto priemonės atpirkimo sutartį.
Asta Baukutė prisipažino vagianti saldumynus.
Asta Baukutė. / LNK nuotr.

Kaip informuoja Vilniaus apygardos prokuratūra, gruodžio 23 d. Vilniaus apygardos prokuratūra iš Seimo kanceliarijos gavo prašytas parlamentarų nuomojamų automobilių sutarčių kopijas, taip pat duomenis apie lėšas, kurios per tris 2009 metų ketvirčius buvo skirtos atsiskaityti už šią paslaugą. Pasak R.Jancevičiaus, dalis iš prokurorams pateiktų 91 Seimo nario sudarytų automobilių nuomos sutarčių yra analogiškos A.Baukutės sutarčiai.

Vilniaus apygardos prokurorai nustatė, kad šių metų kovo 12 d. UAB „SEB lizingas“ ir Seimo narė A.Baukutė sudarė kone 140 tūkst. Lt kainuojančio automobilio Toyota Land Cruiser 100 nuomos sutartį. Tą pačią dieną buvo pasirašyta ir transporto priemonės atpirkimo sutartis, iš kurios matyti, kad pasibaigus Seimo narės įgaliojimams, jai pačiai ar jos nurodytam trečiajam asmeniui yra sudaryta galimybė automobilį įsigyti už likutinę vertę.

Pastarojoje sutartyje nurodyta automobilio atpirkimo kaina – 24 tūkst. 400 Lt – iš esmės sutampa su nuomos sutartyje numatyta jo likutine verte nuomos laikotarpio pabaigoje. Palyginus šias vertes su dabartinėmis šešerių ar septynerių metų arba dar senesnių minėtos markės automobilių rinkos kainomis, paaiškėjo, kad sutartyse apibrėžta likutinė vertė yra du ar tris kartus mažesnė nei reali rinkos vertė.

Iš to prokurorai daro išvadą, kad minėtos sutartys sudaro prielaidas Seimo narei ar jos nurodytam trečiajam asmeniui gauti turtinės naudos – įgyti automobilį – valstybės sąskaita, nes didžioji dalis jo vertės būtų padengta valstybės biudžeto lėšomis, kas mėnesį mokant nuomos įmokas. O tai, prokurorų manymu, akivaizdžiai yra nesuderinami nei su visos visuomenės interesų tenkinimu, nei su maksimalios naudos visuomenei siekimu, nei su valstybės turto tausojimu, nešvaistymu, rūpestingu, racionaliu naudojimu bei naudojimu tik teisės aktų nustatyta tvarka.

Lietuvos Respublikos Konstitucija ir Lietuvos Respublikos Seimo statutas numato, kad Seimo nario išlaidos, susijusios su parlamentine veikla, atlyginamos iš valstybės biudžeto. Tačiau automobilio įgijimas privačion Seimo nario nuosavybėn niekaip nėra susijęs su parlamentine veikla. Seimo nario išlaidos, patiriamos įsigyjant privačion nuosavybėn automobilį, nelaikytinos iš valstybės biudžeto atlygintinomis išlaidomis, susijusiomis su Seimo nario parlamentine veikla, nepriklausomai nuo to, ar automobilis naudojamas tokiai veiklai.

Teismui perduodamu ieškiniu Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras R.Jancevičius teismo prašo UAB „SEB lizingas“ ir A.Baukutės sudarytos automobilio nuomos sutarties dalį ir transporto priemonės atpirkimo sutartį pripažinti negaliojančiomis.

Vilniaus apygardos prokuratūros Civilinių bylų skyriuje analizuojamos sutartys, sudarytos tarp kone šimto Seimo narių ir įvairių bendrovių dėl automobilių nuomos. Preliminariai vertinama, kad dalis parlamentarų pasirašytų sutarčių yra analogiškos tai, kurią sudarė jų kolegė A.Baukutė, ir dėl to taip pat gali būti ginčijamos teisme.

Papildyta 13.13 val.: Seimo Tautos prisikėlimo frakcija, kurios narė yra Asta Baukutė, tokius prokuratūros veiksmus įvertino kaip neįgalumą.

„Šiandien buvo pranešta, jog neva gindamas viešąjį interesą, Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius pasirašė ieškinį teismui, kuriuo prašoma pripažinti negaliojančiomis Seimo narės Astos Baukutės ir vienos lizingo bendrovės sudarytos sutarties dėl automobilio nuomos dalį bei transporto priemonės atpirkimo sutartį.

Prokuratūros tyrime skaičiuojama net 91 Seimo narių sudaryta sutartis. Dauguma jų, pasak prokurorų, yra analogiškos A.Baukutės sutarčiai. Tačiau prokuratūros pranešimuose iš beveik šimto Seimo narių išskirta ir minima vienintelė Tautos prisikėlimo partijos frakcijos narė.

Maža to, specialiai šiam A.Baukutės „atvejui“ šiandien prokuratūroje netgi rengiama speciali spaudos konferencija.

Tautos prisikėlimo partijos frakcijos įsitikinimu, tokiais veiksmais prokuratūra tik dar kartą įrodo savo nekompetentingumą ir neįgalumą spęsti svarbiausias šalies problemas. Palikdama nuošalyje ir vilkindama visuomenėje didžiulį ažiotažą sukėlusį pedofilijos skandalą, ji stengiasi gelbėti savo reputaciją kaltindama neva dėl visko visada kaltą Seimą. O vieno asmens iš 91 išskyrimas parodo, kad prokuratūra yra ne tik nekompetentinga, tačiau ir tendencinga“, – rašoma Tautos prisikėlimo frakcijos pranešime.

Papildyta 15.00 val Pasak Vilniaus apygardos prokuratūros atstovo spaudai Gintauto Stalnionio, į teismą keliaus ieškiniai ir dėl kitų parlamentarų sutarčių. Tačiau kada – dar neaišku, nes reikia kiekvieną sutartį išnagrinėti atskirai.

Teisme prokurorai sieks, kad būtų panaikinti sutarčių punktai, kuriais suteikiama galimybė automobilį išsipirkti iš biudžeto lėšų, o daugiau jokia teisinė atsakomybė parlamentarams negresia. „Jokie teisės aktai iš principo nebuvo pažeisti – tiesiog buvo užkirstas kelias tokiai galimybei. Kadangi lėšos buvo naudojamos pagal Seimo patvirtintą tvarką, tai priekaištų kaip ir nėra, išskyrus tuos punktus, kuriais galima išsipirkti automobilį", – aiškino G.Stalnionis.

Jis atmetė TPP kaltinimus tendencingumu ir priminė, kad visa istorija dėl automobilių išperkamosios nuomos prasidėjo nuo A.Baukutės sutuoktinio nuversto šviesoforo – tada, ieškant automobilio savininko, ir buvo aptikta transporto priemonės atpirkimo sutartis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius