Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 14

Prokurorų rotacijos idėja Seime sulaukė pirmojo pritarimo

Seime ketvirtadienį pirmojo pritarimo sulaukė siūlymas, kad prokurorai į vadovaujamas pareigas galėtų būti skiriami penkerių metų kadencijai ir ne ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės.
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Prokuratūra

Be to, pagal projektą, galimus prokurorų tarnybinius nusižengimus tirs ne tik kolegos, bet ir Etikos komisija, sudaryta ir iš kitų institucijų atstovų.

Šioms prezidentės Dalios Grybauskaitės teikiamoms Prokuratūros įstatymo pataisoms ketvirtadienį po pateikimo pritarė parlamentarai. Už jas balsavo 49 Seimo nariai, prieš nebuvo nė vieno, trys balsuodami susilaikė. Įstatymui priimti reikalingi dar du balsavimai.

Pataisomis apibrėžiamos ir apribojamos visų vadovaujančių prokurorų kadencijos ir įvedama jų rotacija, taip pat keičiama prokurorų atrankos, karjeros bei tarnybos ir atsakomybės vertinimo tvarka.
Siūloma visiems vadovaujamas pareigas einantiems prokurorams nustatyti penkerių metų tarnybos laikotarpį ir uždrausti tas pačias pareigas eiti daugiau nei 10 metų iš eilės.

Projektą Seime pristačiusios prezidentės patarėjos Solveigos Cirtautienės teigimu, rotacija leis „užtikrinti skaidrią, realią ir nuoseklią prokuratūros vadovų kaitą bei šalinti profesinį abejingumą, sustabarėjimą ir nesugebėjimą savikritiškai vertinti savo veiklą ir reaguoti į naujus iššūkius“.

Į visas be išimties vadovaujamas pareigas prokuratūroje siūloma atrankas vykdyti viešo konkurso būdu. Konkurse galėtų dalyvauti ne tik prokurorai, bet ir kiti įstatymo reikalavimus atitinkantys pretendentai, pavyzdžiui, teisėjai ir mokslininkai.

Anot prezidentės patarėjos, tokiu būdu būtų mažinamas prokuratūros uždarumas.

„Taip pat būtų atsisakyta ydingos praktikos, kai Prokurorų etikos komisijoje svarstomi tik patys menkiausi prokurorų prasižengimai, o rimtesni pažeidimai tiriami tarnybinių patikrinimų, kuriuos atlieka patys prokurorai, dažnai – dirbantys toje pačioje prokuratūroje, kaip ir prasižengęs asmuo, metu“, – sakė S.Cirtautienė.

Pagal projektą, visi prokurorų nusižengimai – ir šiurkštūs įstatymų pažeidimai, ir prokuroro vardą žeminantys poelgiai, ir mažiau pavojingi prasižengimai bei kiti neetiški, prokurorui nederami veiksmai būtų tiriami Prokurorų etikos komisijoje. Ją sudarytų ne tik prokurorai, bet ir kitų institucijų pasiūlyti asmenys bei visuomenės atstovai.

Be to, nusižengimų tyrimus galėtų inicijuoti ne tik prokuratūros vadovai, bet ir visi kiti asmenys, kuriems tapo žinoma apie padarytus pažeidimus.

Projekte numatyta, kad galiojančių tarnybinių nuobaudų turintys prokurorai, taip pat prokurorai, kurių tarnyba paskutinės atestacijos metu įvertinta patenkinamai arba neigiamai, į aukštesnes pareigas neskiriami.

S.Cirtautienės teigimu, minėti siūlymai nėra „dviračio išradimas, o praktikoje išbandyti ir pasiteisinę kitose institucijose, tai yra teismų sistemoje“.

Toliau Prokuratūros įstatymo pakeitimų projektą svarstys Seimo komitetai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius