Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 25

Protestuojant dėl nuotolinės farmakotechnikų priežiūros prie vaistinių bus degamos žvakės

Siūlymui leisti vaistininkų padėjėjams toliau dirbti vieniems besipriešinantys profesinių sąjungų atstovai trečiadienį rengia akciją „Vaistininkystės laidotuvės“.
Žvakės
Žvakės / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Vaistinė Protestas

Kviesdami uždegti žvakutę prie artimiausios vaistinės ir įkelti nuotrauką į socialinius tinklus jie siekia atkreipti dėmesį į Seime svarstomą siūlymą leisti vaistinėje vienam dirbti vaistininko padėjėjui, kurį ryšio priemonėmis prižiūrėtų vaistininkas.

Kaip spaudos konferencijoje sakė parlamentaras Aurelijus Veryga, dėl tokių Farmacijos įstatymo pataisų Seime svarstymo stadijoje bus balsuojama vėliau antradienį.

„Rytoj skelbiame visuotinę akciją, kurioje kviečiame dalyvauti visus žmones, ne tik vaistininkus ar farmakotechnikus, kuri vadinasi Lietuvos vaistininkystės laidotuvės“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė vaistininkė Vaiva Bražinskienė.

Ji ragino nuo 8 iki 20 val. prie vaistinės žvakutę atnešti ir uždegti „su ta mintimi, kad jeigu Seimas vis dėlto pritars pataisoms, kurios įteisina farmakotechnikų darbą su nuotoline vaistininkų priežiūra arba kitaip – vaistines be vaistininko, iš tikrųjų tai ir bus vaistininkystės laidotuvės“.

Vaistininkė kvietė gyventojus bei vaistininkų ir jų padėjėjų artimuosius aktyviai dalyvauti akcijoje, nes „kolegos vaistininkai ir farmakotechnikai greičiausiai nedrąsiai dės žvakutes prie vaistinių durų, nors ir palaiko šitą idėją, kadangi yra didžiulis spaudimas daromas iš darbdavių“.

Minėtą pataisą pateikę Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai teigia, jog ji reikalinga, kad mažesniuose miesteliuose ar gyvenvietėse neužsidarytų veikianti vienintelė vaistinė.

Pagal siūlymą, vaistinės patalpose darbo laiku turėtų dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas, išskyrus atvejus, kai nesant vaistininko dirba jo padėjėjas (farmakotechnikas), iki 2006 metų įgijęs profesinę kvalifikaciją ir kurį vaistininkas prižiūri ryšio priemonėmis.

Nepriėmus šios pataisos, nuo liepos 1-osios vaistinėse galės dirbti tik vaistininkai.

Pasak vieno iš projekto autorių, Sveikatos reikalų komiteto pirmininko konservatoriaus Antano Matulo, nepriėmus pataisos dalis vaistinių regionuose taps nuostolingos ir bus priverstos užsidaryti.

Jis taip pat kvietė apsaugoti didžiulę praktinę patirtį turinčius farmakotechnikus.

Tuo metu medikų profesinių sąjungų atstovai teigia, jog siūloma tvarka kaip tik yra žalinga šiems žmonėms, nes, pasak V. Bražinskienės, verčiami toliau „dirbti darbą, kuriam jie nėra pasiruošę“.

„Jūs tiesiog įtvirtinsite, kad jie ir toliau turėtų dirbti ne savo darbą už mažesnį atlyginimą negu priklausytų“, – įspėjo vaistininkė.

Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Žydrūnas Mineikis teigė, jog vaistininkų vardu dažniau kalba jų savininkai, kurie yra suinteresuoti sutaupyti pinigų.

Jis taip pat įspėjo, kad pataisa skatins dar didesnį vaistų vartojimą, nors Lietuvoje savigyda ir taip yra problema.

„Mes manome, kad kiekvienas Lietuvos pilietis, nesvarbu, kur jis gyvena, ar mieste, ar mažame kaimelyje, turi teisę pasitarti su gydytoju ir vaistininku. Nuotolinė priežiūra yra labai neapibrėžtas dalykas“, – kalbėjo Ž.Mineikis.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė pabrėžė, jog šiuo metu po vieną dirbantys farmakotechnikai neturi galimybės pailsėti ar papietauti.

„Mes matome begalinį darbdavio lobistinį interesą sutaupyti darbuotojo sąskaita“, – sakė ji.

A.Veryga savo ruožtu teigė, jog priėmus šią tvarką dėl vaistininkų, ateityje tai gali tapti precedentu palikti gydymo įstaigas be specialistų.

„Jeigu joms bus pritarta, aš neabejoju, kad bus kreiptasi į teismą. Manau, kad bus kreipiamasi ir į šalies vadovą, prezidentą, kad tos pataisos nebūtų pasirašytos“, – sakė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius