Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 26

PSD mokėtojams žadamos geros naujienos

Ateityje Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį galėtų administruoti viena institucija, o ne dvi. Sąžiningai sveikatos draudimo fondą pildęs žmogus būtų iškart apdraudžiamas metams į priekį. Taip pat turėtų būti objektyviau sureguliuota menininkų ar pagal verslo liudijimą dirbančių asmenų PSD mokėjimo tvarka.
J.Kumpienė
J.Kumpienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tokias galimybes svarstys Vyriausybės sudaryta tarpžinybinė darbo grupė, kuri tęs PSD mokesčio sistemos tobulinimą. Apie tai pirmadienį pasakojo šiemet dėl PSD iškilusias problemas nagrinėjusios darbo grupės vadovė, sveikatos apsaugos viceministrė Janina Kumpienė.

PSD įmokas šiuo metu administruoja dvi institucijos – „Sodra“ ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Pasak J.Kumpienės, ateityje tai reikėtų pavesti vienai žinybai, nes dabar „atsiranda tam tikri informacinių bazių nesuderinamumo klausimai ir apskritai – kaip dvi auklės vienam vaikui.“

Taip pat bus narpliojama, ar verta įteisinti draustumo galiojimą į priekį. „Kalba eina apie tokius dalykus, kad jeigu žmogus praėjusiais metais sąžiningai mokėjo visais sveikatos draudimo įmokas, ar nereikėtų diskutuoti apie tai, kad jo draustumas galiotų į priekį ateinantiems metams, žinoma, neatleidžiant jo nuo mokėjimų“,  – dėstė J.Kumpienė.

Atsižvelgs į dirbančius ne darbdaviams

Anot sveikatos apsaugos viceministrės, svarstant tvarkos tobulinimo galimybes, bus atkreiptas dėmesys ir į pagal autorines sutartis dirbančius ir vienkartines pajamas gaunančius asmenis: Esą jeigu skulptorius viduryje metų užbaigia savo skulptūrą ir nuo gautų pajamų sumoka sveikatos draudimo įmoką, galbūt reikėtų paskaičiuoti, ar jis nesumokėjo metinio PSD minimumo. Jeigu taip, jam tais metais nebereikėtų daugiau mokėti PSD fondui.

Darbo grupė ieškos išeičių ir iš situacijos, kai pagal verslo liudijimą dirbantis žmogus dirba tik keletą dienų per mėnesį. Siūloma, jog jam reikėtų už tą mėnesį mokėti ne visą PSD įmoką, t.y. 72 Lt, o tik proporcingą šios sumos dalį, priklausomai nuo to, kiek dienų jis išdirbo. 

Taip pat Vyriausybė bando mokytis iš savo klaidų. Nors niekur nedirbantys ir darbo biržose neužsiregistravę žmonės jau keletą metų privalėjo savarankiškai mokėti PSD, dauguma gyventojų apie tai sužinojo tik šiemet. Todėl Vyriausybė paskirstė, apie kokias galiojančias tvarkas gyventojus išsamiai turi informuoti VMI, apie ką – „Sodrą“ ar Valstybinė ligonių kasa.

Ketina būti švelni

Vyriausybė pirmadienį pritarė darbo grupės siūlymams švelninti dabartinių PSD skolininkų atsiskaitymo tvarką valstybei.

Galima taikyti mokesčių lengvatas: atidėti įmokas, išdėstyti įmokas pagal tam žmogų patogų grafiką arba skelbti tą skolą beviltiška ir ją nurašyti.Pasak J.Kumpienės yra 2 susidariusių problemų aspektai: praeitis ir ateitis. „Dėl praeities niekas nesikeičia, kadangi galiojantys įstatymai leidžia spręsti susidariusias problemas. Ir mes geranoriškai ieškojome, ir Vyriausybė tam pritarė, kad žmonėms, kurie pateko į šią situaciją, galima taikyti mokesčių lengvatas: atidėti įmokas, išdėstyti įmokas pagal tam žmogų patogų grafiką arba skelbti tą skolą beviltiška ir ją nurašyti“ – aiškino viceministrė. Bedarbiams PSD įmokų skolą valstybei galima atidėti iki 5 metų.
 
Emigrantai, kurie nedeklaravo savo išvykimo iš Lietuvos ir dabar taip pat yra priversti mokėti PSD įmokas už tėvynėje negyventus metus, gali užpildyti specialias VMI siūlomas formas, kuriuose nurodytų savo išvykimo datą. Ji gali siekti iki 5 praėjusių metų.

Moko pagarbos įstatymui

J.Kumpienė aiškino, jog rinkdama nesumokėtas PSD įmokas valstybė siekia išmokyti žmones pagarbos įstatymui. Be to, esą visi turi žinoti, kad visi Lietuvos gyventojai turi būti draudžiami PSD. Tiesa, už vienus – apie 60 proc. žmonių – moka valstybė, kiti draudžiasi patys.

„Valstybė už vieną asmenį 2009 metais PSD fondui sumokėjo 600 Lt. Sakysime, jaunas žmogus pateko į ligoninę, nes jam reikia operuoti apendicitą. Kadangi apendicito kaina yra apie 2,2 tūkst. Lt, tai reiškia, kad operuojant apendicitą tam jaunam žmogui reikia sunaudoti beveik 4 žmonių sveikatos draudimo mokestį, kurį moka valstybė. Jei kaip pavyzdį imsime vėžiu sergantį žmogų, kuris kainuoja per metus daugiau nei 100 tūkst. Lt, tai jūs pagalvokite, kiek žmonių įmokų reikia panaudoti. Todėl taip svarbus tas visuotinio ir solidarumo principas“ – dėstė J.Kumpienė.

Skaičiuojama, kad žmonės, kurie pernai nesumokėjo įmokų PSD fondą, sudaro apie 2 proc. Lietuvos gyventojų. Jų skola siekia apie 60 mln. Lt arba apie 1 proc. viso PSD fondo.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius