Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 28

„Psiсhbaris“ atgims, bet Vilniaus valdžia žada pokyčius kavinių savininkams

Trečiadienį Vilniaus miesto tarybos daugumos sprendimu buvo išduota licencija Vingrių g. 17 esančiam barui prekiauti alkoholiu iki 4 val. ryto. 2014 metų Kūčių išvakarėse dėl baro klientų kaltės greta baro buvo įvykdyta kompozitoriaus Tomo Dobrovolskio žmogžudystė. Tačiau Vilniaus valdžia teigia, kad kavinių savininkai turi pasirengti rimtiems pokyčiams.
Socialinė akcija Tomui Dobrovolskiui atminti
Socialinė akcija Tomui Dobrovolskiui atminti / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kol nurodytu adresu buvusiam barui nebuvo sutrumpintas laikas leidimui prekiauti alkoholiu, šioje teritorijoje nuolatos būdavo vykdomi viešosios tvarkos pažeidimai: muštynės, alkoholio ir narkotikų vartojimas gatvėje, šlapinamasis ant greta esančių pastatų sienų, langų daužymas, triukšmavimas ir panašiai. Greta esančiuose biuruose ne kartą dužo langai, buvo sulankstytos žaliuzės ir viskas aptaškyta krauju.

Gyvena bijodami

Pasirodo, konstitucinė teisė galioja tik verslui, bet ne gyventojų ir kito verslo saugumui užtikrinti, – teigė aplinkinių namų gyventojai.

„Labai apmaudu, kad Vilniaus tarybos nariai neišgirdo nei Sveikatos komiteto, nei aplinkinių verslo atstovų, nei gyventojų prašymo neišduoti licencijos barui Vingrių 17 prekiauti alkoholiu iki 4 val. ryto. Ir policija, ir seniūnija, ir visos kitos institucijos siūlė riboti bent iki 23 val., bet... Pasirodo, konstitucinė teisė galioja tik verslui, bet ne gyventojų ir kito verslo saugumui užtikrinti“, – viešame laiške teigia vietos gyventojai.

Pasak jų, Vingrių g. 17 esančio namo techninė būklė tokia prasta, kad namo iš principo nerekonstravus, nėra jokių prielaidų tikėtis kitokio baro, kitokių lankytojų ir jų elgesio, nepriklausomai nuo to, kokia alkoholiu prekiaujanti įmonė ten įsikeltų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Socialinė akcija Tomui Dobrovolskiui atminti
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Socialinė akcija Tomui Dobrovolskiui atminti

„Apie tai, kad ten esantis baras galėtų vykdyti ir kokią nors kitą, pvz., švietėjišką ar kultūrinę veiklą, kaip deklaruoja naujieji baro savininkai, nėra net ir ko kalbėti, nes tam nėra reikalinga licencija prekybai alkoholiu iki 4 val. ryto“, – nurodoma išplatintame pranešime.

Tarybos narių neįtikino

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas 15min teigė suprantantis gyventojų skundus. „Taryba nepritarė licencijos ribojimui. Bendruomenė tam prieštarauja. Buvo surinkti parašai.

Turėtų atsirasti zonos, kuriose leidžiama aktyvesnė prekyba alkoholiniais gėrimais ir didesnis triukšmo lygis. Taip pat turėtų atsirasti zonos, kur tokių vietų skaičius būtų ribojamas.

Deja, bet tai tarybos narių neįtikino. Dabar svarstome, kaip užtikrinti saugumą. Nepaisant to, kad nauji savininkai labai gražiai pasakoja apie būsimą veiklą ir tam tikrus jos aspektus, tačiau ši vieta turi labai negerą aurą“, – sakė jis.

Anot vicemero, kompozitoriaus nužudymas yra kulminacija. Policijos ataskaitose ir išvadose ši vieta apibūdinama absoliučiai neigiamai.

„Jeigu ten lankysis tas pats kontingentas, tai problemos bus tos pačios. Kad taip neatsitiktų, savivaldybės administracija turės paruošti prevencinių priemonių planą“, – sakė G.Paluckas.

Ruošia planą

Vicemeras užsiminė, kad jau svarstoma idėja kai kuriose miesto zonose griežčiau riboti alkoholio pardavimo vietas ir triukšmą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Miestas turi užtikrinti saugumą viešojoje erdvėje, pavojingiausios vietos turi būti stebimos. Neseniai gimė nauja iniciatyva, apie kurią jau šnekėjomės su meru ir vicemeru. Mieste bus paruoštas žemėlapis, kuriame atsispindėtų kriminogeninė statistika ir alkoholio pardavimo taškai. Taip pat ten turėtų matytis triukšmo ir tylos zonos.

Iš to turėtų atsirasti zonos, kuriose leidžiama aktyvesnė prekyba alkoholiniais gėrimais ir didesnis triukšmo lygis. Taip pat turėtų atsirasti zonos, kur tokių vietų skaičius būtų ribojamas.

Neturi būti taip, kad verslininkai sudaro patalpų nuomos sutartis ir visus pastato prieš faktą: „Mes jau investavome, leiskite veikti!“

Gims interaktyvus planas. Panašiai kaip su parkavimo žemėlapiu. Žinoma, jis kels daug diskusijų. Taip, kaip kai kuriose vietose, pavyzdžiui, Islandijos gatvėje, gali būti baras prie baro. Labiau nutolusiose teritorijose to neturėtų būti“, – pasakojo G.Paluckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius