-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 15

Pūvantis burlaivis „Meridianas“ jau nebėra valstybinė kultūros vertybė

Pūvantį uostamiesčio simbolį – barkentiną „Meridianas“ – Kultūros paveldo departamento (KPD) valdininkai nusprendė išbraukti iš Kultūros vertybių registro sąrašo.
Klaipėdos puošmena – „Meridianas“
„Meridianas“ / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Lietuvos žinios“ rašo, kad „Meridiano“ likimas buvo sprendžiamas už uždarų KPD durų ir nedalyvaujant oficialiems Klaipėdos miesto atstovams.

Specialios Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje daugumai jos narių balsavus „už“ barkentinai „Meridianas“ nutarta panaikinti teisinę apsaugą. Pagrindinis argumentas, kad 1948 metais Suomijoje, Turku mieste, statytame mokomajame ir kone vieninteliame pasaulyje išlikusiame tokios palyginti geros būklės šios serijos laive nebelikę autentiškų vertybių, kurias reikėtų saugoti.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sakė, kad barkentinos išbraukimas iš Kultūros vertybių registro sąrašo iš esmės tėra biurokratinis formalumas, kuris didelės įtakos pačiam laivui ir jo išsaugojimui nepadarys.

„Na, buvo jis tame registre, bet kas iš to? Laivui iš valstybės ar Kultūros vertybių departamento nebuvo skirta jokių lėšų. Tas statusas nebent kolekcininkams svarbus arba ėmus niokoti laivą būtų taikoma griežtesnė atsakomybė, įvertinama kaip sunkinanti aplinkybė. Statusas nebent būtų atvėręs platesnes duris prašant Europos Sąjungos paramos“, – sakė jis.

Meras taip pat teigė, kad savivaldybė svarstys galimybę pateikti dokumentus, įrodančius, kad autentiškų detalių „Meridiane“ yra išlikę daug.

Kalbas, esą „Meridianą“ išbraukus iš vertybių sąrašo šis bus išnešiotas po šapelį, meras pavadino nesąmone.

„Meridianas“ yra ir bus saugomas klaipėdiečių, merijos. Po paveldosaugininkų akibrokšto mes labai operatyviai sukvietėme į posėdį „Meridiano“ išsaugojimo fondo, savivaldybės administracijos vadovus, politikus. Vilniečių valdininkų sprendimas prilyginti barkentiną paprastam laivui mus dar labiau sutelkė ir suvienijo. Jei nieko nedarysime ir neiškelsime „Meridiano“ į krantą, jis tikrai supus, todėl dabar bus veikiama dar ryžtingiau“, – pabrėžė V.Grubliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius