Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 20

PVM mokesčio pinklėse – ir Seimo narė Asta Baukutė

Tarp daugiau nei 500 iš honorarų turėjusių pajamų asmenų, gavusių Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) raštus dėl nesumokėtų mokesčių, yra ir Seimo narė, buvusi aktorė Asta Baukutė.
A.Baukutė
Asta Baukutė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Buvau su tuo susidūrusi, jau deklaravau savo skolą ir dalimis moku. Gink Dieve, aš neatsisakau mokėti ir tikrai sumokėsiu“, – dienraščiui „Vilniaus diena“ sakė A.Baukutė.

A.Baukutė tikino nežinojusi, jog sumokėjus mokesčius nuo honorarų, dar reikia mokėti ir PVM. „Asmeninė patirtis rodo, kad daug kas galėjo to nežinoti. Mokesčiai skaičiuoti nuo 2005 metų ir man visą tą laiką atrodė, kad aš pavyzdingai viską mokėjau. Bet, kaip sakoma, negali būti visų galų meistras, truputį apsižioplinai, šį tą pražiopsojai, bet sumokėti anksčiau ar vėliau tenka. Tai yra pareiga“, – kalbėjo A.Baukutė.

Gink Dieve, aš neatsisakau mokėti ir tikrai sumokėsiu, – pažadėjo Asta Baukutė.Pagal Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymą asmuo, iš individualios veiklos per pastaruosius 12 mėnesių gavęs daugiau nei 100 tūkst. litų pajamų, privalo registruotis kaip PVM mokėtojas, deklaruoti ir sumokėti šį mokestį.

Pasak VMI viršininko pavaduotojo Dainiaus Daugirdos, analizuodami turimus duomenis mokesčių inspektoriai pastebėjo, kad asmenys, vykdantys veiklą, už kurią mokamas honoraras (kūrybinė, mokslinė ir kt. veikla), viršiję minėtą pajamų ribą, ne visada registruojasi kaip PVM mokėtojai.

Nors ši nuostata galioja nuo 2002 metų, nemažai tokius įspėjamuosius raštus gavusių asmenų teigė apie tai nieko nežinoję ar tiesiog pamiršę, jog privalo atsiskaityti su valstybe.

Iš viso laiškai su priminimais apie skolas buvo išsiųsti 525 asmenims. „Dauguma jų geranoriškai sutiko sumokėti mokesčius“, – teigė D.Daugirda.

363 asmenys jau pateikė PVM mokėtoju registruoto asmens deklaracijas ir deklaravo daugiau nei 4,5 mln. litų mokėtino PVM. Iš šios sumos į biudžetą sumokėta daugiau nei 3,6 mln. litų. Dar 19 asmenų įsiregistravo kaip PVM mokėtojai.

15 mokesčio mokėtojų, kurie valstybei skolingi daugiau nei 307 tūkst. litų, kategoriškai atsisako mokėti. Šiuos pinigus iš jų VMI ketina išieškoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius