Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 24

PVM už visureigius susigrąžina ne visi – mokesčių inspekcija sutaupė milijonus

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija pernai nustatė per 370 tūkst. eurų papildomai mokėtino pridėtinės vertės mokesčio (PVM), užkirsdama kelią bandymams nepagrįstai susigrąžinti PVM, identifikuodama rizikingiausius PVM mokėtojus ir dirbdama su PVM sąskaitų faktūrų registrais. 
Atnaujintas „Porsche Cayenne“
Atnaujintas „Porsche Cayenne“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įvertinusi prašymus grąžinti PVM permoką, Šiaulių AVMI nustatė 751 tūkst. eurų negrąžintino PVM, o bendra mokesčių specialistų veiksmais išaiškinta į biudžetą papildomai mokėtina PVM suma didesnė nei 2,6 mln. eurų.

„Daugelis mokesčių mokėtojų yra sąžiningi, mokesčius deklaruoja ir sumoka laiku, tačiau tenka kalbėti apie tuos, kurie nori gyventi sąžiningųjų sąskaita ir bando nuslėpti mokesčius“, – sako Šiaulių AVMI viršininkė Auksė Tutkutė.

Švelniakailius žvėrelius auginantis ūkininkas nusprendė susigrąžinti PVM už prekes, kurios pagal pateiktus duomenis, akivaizdžiai skirtos ne PVM apmokestinamos veiklos pajamoms gauti, o asmeninėms reikmėms tenkinti.

Tikėtasi iš valstybės susigrąžinti PVM, – 21 proc. nuo sumokėtos sumos, išleistos įsigyjant motociklą „Harley Davidson“, indaplovę, kaitlentę, orkaitę, vienetines keramines plyteles.

Žmogus tikino, kuriantis ilgalaikį turtą – namelį darbininkams. Tik samdomų darbininkų tame ūkyje nei kada buvo, nei dabar yra. Mokesčių mokėtojas patikslinto PVM deklaracijas, nebeprašė grąžinti dalies PVM.

Šiaulių AVMI gavo ūkininko Petro prašymą grąžinti 17,5 tūkst. eurų PVM permoką, susidariusią 2015 m. ir 2016 m. I pusmečiui pasibaigus.

Tarp ūkininko Petro pateikto pluošto sąskaitų faktūrų buvo ir kaimyno, ūkininko Jono, vardu išrašytų PVM sąskaitų faktūrų. Pasirodo, suklydo buhalteris, tvarkantis abiejų ūkių apskaitą.

Neteisėtai pirkimo PVM deklaravo ir turtinga Šiaulių bendrovė, prašiusi grąžinti per 37 tūkst. eurų PVM. Tai susiejo su ilgalaikio turto įsigijimu, ilgalaikio turto pasigaminimu ir nebaigtomis statybomis.

Prie prašymo bendrovė pridėjo tai įrodančius dokumentus, iš kurių matyti bendrovę pirkus automobilį „Porsche“.

Prie prašymo bendrovė pridėjo tai įrodančius dokumentus, iš kurių matyti bendrovę pirkus automobilį „Porsche“.

Susisiekę su vyr. buhalteriu mokesčių specialistai sužinojo, jog automobilį naudos įmonės darbuotojai. Paaiškinus, kad tokiu atveju prašyti grąžinti sumokėtąjį PVM negalima, bendrovė patikslino PVM deklaraciją.

Bendrovei grąžintina suma sumenko už automobilį sumokėtuoju PVM – daugiau nei 19,6 tūkst. eurų.

Parnešti apie mokestinius pažeidimus galima VMI pasitikėjimo telefonu 1882, taip pat užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje, arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, užėjus į apskrities Mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius