Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 12

Valdančios daugumos Vilniaus miesto taryboje dėlionė tęsiasi: Raimundas Alekna į Artūro Zuoko glėbį nepuls

Antradienį vakare susirinkę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumo nariai svarstė, kokios pozicijos laikytis formuojant valdančiąją daugumą Vilniaus miesto taryboje. Galutinį žodį nutarta palikti Vilniaus skyrių sueigai. O ši jau apsisprendė pritarti koalicijai su Darbo, „Tvarkos ir teisingumo“ partijomis bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio Valdemaro Tomaševskio bloku.
Raimundas Alekna (k.) ir Andrius Kubilius
Raimundas Alekna (k.) ir Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vilniaus valdančios daugumos formavimas kelia aistras pačioje TS-LKD partijoje. Seimo pirmininkė ir kandidatė į partijos pirmininko postą Irena Degutienė pareiškė, kad TS-LKD koalicijoje su V.Tomaševskio bloko atstovais negali būti. Ji pabrėžė kalbanti ne apie Lietuvos lenkų rinkimų akciją ir jos atstovus, o būtent  apie V.Tomaševskio bloką su Rusų aljansu, kadangi į šio bloko kandidatų sąrašą buvo įrašytas ir į tarybą išrinktas buvęs sovietų represinės struktūros KGB darbuotojas Viktoras Balakinas.

Partijos pirmininkas premjeras Andrius Kubilius situaciją vertino kur kas švelniau. Jo teigimu, dėl koalicijų sudarymo savivaldybėse sprendžia partijos vietos skyriai. Šiai nuomonei pritarė ir TS-LKD partijos prezidiumas.

„Prezidiumas jokio sprendimo nepriėmė. Buvo išsakyta daug nuomonių už ir prieš, bet galų gale prezidiumas nusprendė palikti spręsti vietinio skyriaus kompetencijai“, – po partijos prezidiumo posėdžio sakė TS-LKD Vilniaus skyrių sueigos pirmininkas Mantas Adomėnas.

O sueigos taryba savo sprendimą priėmė dar prieš partijos prezidiumo posėdį – buvo pritarta koaliciniams planams su Darbo, „Tvarkos ir teisingumo“ partijomis ir V.Tomaševskio bloku. „Kadangi buvo pritarta šitam planui dviejų trečdalių balsų dauguma, tai kito varianto ir nesvarstėme“, – teigė M.Adomėnas, paklaustas, ar nebuvo svarstymų derėtis su Artūro Zuoko šalininkais.

Duris paliko atviras

A.Zuokas „15min“ sakė, kad praėjusią savaitę paskelbę apie koalicijos „4+“ sudarymą, paliko duris atviras ir kvietė prisijungti visas politines organizacijas, kurių atstovai taip pat pateko į Vilniaus miesto tarybą.

„Tokios diskusijos vyksta. Ir ne tik su konservatoriais, bet ir su kitomis politinėmis jėgomis, todėl, matyt, esant tam tikriems susitarimams, suderinus požiūrius dėl pagrindinių miesto darbų ir prioritetų, yra įmanomi įvairūs variantai. Ypač po mūsų pareiškimo tos diskusijos suaktyvėjo. Be abejonės, laukiame ir tam tikro didesnio aktyvumo iš pačių tarybos frakcijų“, – sakė A.Zuokas.

Paklaustas, ar Rusų aljanso atstovai išliko tarp koalicijos „4+“ narių, A.Zuokas vakar tikino neturintis pagrindo manyti kitaip. „Mes turime pasirašę preliminarų susitarimą dėl bendradarbiavimo formuojant koaliciją Vilniaus miesto taryboje, deriname darbų programą, dalyvauja ir Rusų aljanso atstovai. Tai buvo pasirašyta dar kovo 10 dieną. Dar yra laiko iki tarybos posėdžio, tikimės, kad prie koalicijos prisijungs dar kuri nors iš taryboje esančių frakcijų“, –  dėstė kandidatas į sostinės merus.

Tačiau Rusų aljanso atstovai Olga Gorškova ir V.Balakinas dar pirmadienį po savo partijos valdybos posėdžio tikino, kad jie nesitraukia iš V.Tomaševskio bloko frakcijos. Apie galutinai suformuotą daugumą neskubėjo kalbėti ir Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Jis tikino, jog derybos dėl būsimos koalicijos tebevyksta, o geriausia būtų, jei prie derybų stalo susėstų A.Zuokas ir R.Alekna.

Lyderiu vadina A.Zuoką

Politologas Lauras Bielinis kol kas nesiryžta spėlioti, kokia koalicija būtų naudingiausia sostinei. Esą tai gali gali parodyti tik būsimi politikų darbai. Tačiau L.Bielinis neatmeta, kad A.Zuoko šalinininkai gali rasti bendrą kalbą su TS-LKD.

„Alekna yra tas politikas ir derybininkas, kuris iš tikrųjų regi kompromisų galimybę. Aš manau, kad su juo galima kalbėti, viskas priklausys nuo to, apie ką bus kalbama ir ar nebus peržengtos tam tikros vertybinės ribos, kurios nepriimtinos konservatoriams“, – svarstė L.Bielinis.

Anot politologo, neigiamos I.Degutienės pastabos dėl koalicijos su V.Tomaševskio bloku gali tapti postūmiu TS-LKD Vilniaus skyriui pradėti derėtis su A.Zuoku. Būtent šį politiką L.Bielinis įvardino kaip aktyviausią derybininką, aplink save mobilizavusį kitų frakcijų politikus.

„Aplink jį kol kas formuojasi reali koalicija, bet kaip bus, sunku kol kas pasakyti. Tai priklausys nuo mažų frakcijų sprendimų. Šiandien akivaizdu, kad konstruktyviausia derybinė pozicija yra A.Zuoko frakcijoje“, – kalbėjo L.Bielinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius