-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 09

R.Juknevičienė: NATO partneriai supranta, kad Baltijos regioną reikia ginti

Lietuvos partneriai NATO šalyse supranta Baltijos regionui kilusias grėsmes ir suvokia, kad būtina ginti visą Aljanso teritoriją, sakė buvusi Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.
NATO pratybos „Geležinis kardas 2014"
NATO pratybos / Alfredo Pliadžio nuotr.

„(Rusijos prezidentas) Putinas, Kremlius visada tikėjosi, kad tokios valstybės kaip Vokietija, Prancūzija turės kitokią nuomonę ir galbūt tokiu būdu galės skaldyti Aljansą. Bet to nėra. Tai pati geroji žinia“, – pirmadienį po Vilniuje, Seime, įvykusio NATO Parlamentinės Asamblėjos (PA) Gynybos komiteto posėdžio žurnalistams sakė Seimo delegacijos NATO PA pirmininko pavaduotoja.

„Manau, kad bus žengtas svarbus žingsnis. Iš to, ką girdžiu, dislokavimas po batalioną ir net daugiau pajėgumų iš tokių valstybių kaip Vokietija, kuri irgi deklaravo, beje, ir prancūzai žada prisidėti, Didžioji Britanija, Kanada, JAV (dislokavimas) įvyks“, – akcentavo politikė.

Anot jos, pranešimai apie planus Baltijos šalyse dislokuoti tarptautinius batalionus rodo partnerių supratimą.

„(...) parodo jų supratimą, kad kiekvienas NATO lopinėlis žemės privalo būti apgintas. Tai žinia tiems, kurie galvoja, kad kokiu nors staigiu judesiu galėtų priversti NATO kaip nors pakelti rankas. Galų gale tai parodo, kad jie supranta situaciją. Niekas pinigų neleistų vien dėl to, kad kas nors išsigando“, – kalbėjo R.Juknevičienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

Baltijos šalys siekia, kad per liepą Varšuvoje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą būtų nuspręsta į kiekvieną jų atsiųsti po tarptautinį batalioną.

NATO PA delegacijos narys Seimo narys Domas Petrulis BNS sakė, kad Vilniuje viešintiems NATO šalių parlamentarams Lietuva siekia parodyti realią saugumo situaciją regioje.

„Jie mus laiko vieno klausimo valstybe, kad kalbame tik apie Rusiją, bet dabar turės susitikimų ir Krašto apsaugos, ir Užsienio reikalų ministerijose, ir tikrai įsitikins, kad mes šnekame ne be pagrindo“, – tvirtino politikas.

NATO PA viceprezidentė, Gynybos komiteto vadovė, Prancūzijos parlamentarė Nicole Ameline pirmadienį Seime žurnalistams sakė, kad šis vizitas yra gera proga su padėtimi susipažinti artimiau. Ji pabrėžė, kad Lietuvai ir visam Baltijos regionui reikia Europos Sąjungos ir NATO paramos. Prancūzijos politikė teigė, kad nepaisant to, jog jos šalis susiduria su daug kitų iššūkių, ji supranta NATO šalių saugumo svarbą.

„Mes suprantame, kad tai nėra regioninė krizė, tai globalus iššūkis“, – teigė N.Ameline.

Lietuvoje NATO šalių parlamentarai ketina susitikti su užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrais, Lietuvos kariuomenės vadu, kitais pareigūnais. Delegacija taip pat lankysis Lietuvos kariuomenės aviacijos bazėje Šiauliuose, kur detaliau susipažins su NATO oro policijos misija, susitiks su misijoje tarnaujančiais kariais, lankysis NATO Oro policijos misijos vykdymo zonoje.

NATO PA yra tarpparlamentinė organizacija, vienijanti 28 NATO valstybių parlamentarus, asocijuotus Asamblėjos narius bei kitus partnerius. Tai forumas, kuriame NATO valstybių parlamentarai su kolegomis iš kitų valstybių ir tarptautinių institucijų aptaria svarbiausius politikos, saugumo ir gynybos klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius