-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 03 23 /10:02

Ramūnas Karbauskis: Gintauto Kėvišo elgesys skandalingas, galimybės likti poste minimalios

Valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas, Seimo kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis skandalingu vadina Gintauto Kėvišo sprendimą nesitraukti iš Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinio direktoriaus pareigų, tuo tarpu premjeras Saulius Skvernelis tikina, kad toks sprendimas jo nenustebino.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

R.Karbauskio teigimu, G.Kėvišo perspektyvos toliau eiti šias pareigas yra labai mažos.

„Situacija skandalinga, vadovas daro meškos paslaugą ir savo vadovaujamai įstaigai, ir visų kultūros įstaigų vadovų įvaizdžiui. Ir aš manau, kad tie sprendimai, kurie bus priimti artimiausiu metu įstatymų pakeitimuose, sutvarkant bendrą sistemą, leis išvengti tokių situacijų ateityje, kada vykdomi konkursai anksčiau laiko ir kita. Manau, kad Nacionalinio operos ir baleto teatro vadovo perspektyvos likti tame poste yra labai labai mažos“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė R.Karbauskis.

Anot „valstiečių“ lyderio, LNOBT vadovo klausimas bus sprendžiamas teisiniu keliu.

„Jei žmonės su tokia reputacija gali vadovauti tokiom organizacijoms ir neįsiklausyti į praktiškai visų valstybės vadovų nepasitikėjimą, tokiu atveju turime eiti teisiniu keliu ir manau, kad šią problemą šitoj valstybėje mes būsime pajėgūs išspręsti“, – pridūrė „valstiečių“ vadovas.

Prezidentės, premjero ir kultūros ministrės pasitikėjimą praradęs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas G.Kėvišas ketvirtadienį paskelbė nesitrauksiąs iš pareigų.

„Noriu pranešti, kad, vadovavęs Lietuvos nacionaliniam operos ir baleto teatrui penkiolika metų, esu apsisprendęs ir toliau eiti šias pareigas“, – teigia G.Kėvišas ketvirtadienį dienraštyje „Lietuvos rytas“ publikuotame užsakomajame rašinyje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gintautas Kėvišas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gintautas Kėvišas

Jis pareiškė tokį sprendimą priėmęs tikėdamas, kad gyvena teisinėje valstybėje, kurioje bet kokie įtarimai ir kaltinimai turi būti grindžiami faktais.

G.Kėvišas teigia rimtai vertinantis aukščiausių politikų pasitikėjimą, tačiau nesąs politinio pasitikėjimo pareigūnas ir nedalyvaująs politikoje. G.Kėvišas sako, kad skaidrumas ir etikos laikymasis buvo ir yra vienos svarbiausių jo vertybių.

Premjeras: trauktis atsisakęs G.Kėvišas „nenustebino absoliučiai“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis susitiko su žurnalistais
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis susitiko su žurnalistais

Premjeras Saulius Skvernelis sako nesistebintis pasitikėjimą praradusio Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovo Gintauto Kėvišo sprendimu nesitraukti iš pareigų. Premjeras kartoja, kad atleisti G.Kėvišą gali kultūros ministrė Lijana Ruokytė-Jonsson.

„Savo vertinimą aš jau esu pasakęs, daugiau neturiu ką pasakyti šiuo klausimu, čia yra Kultūros ministerijos pavaldi įstaiga ir Kultūros ministerija turi priimti sprendimą“, – BNS sakė S.Skvernelis.

Į klausimą, ar jo nenustebino G.Kėvišo pareiškimas, kad savo noru nesitrauks iš LNOBT vadovų, premjeras atsakė: „Nenustebino absoliučiai, kitokio sprendimo ir negalvojau, kad bus.“

Prezidentės, premjero ir kultūros ministrės pasitikėjimą praradęs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas G.Kėvišas ketvirtadienį paskelbė nesitrauksiąs iš pareigų.

62-ejų G.Kėvišas LNOBT vadovauja 15 metų, nuo 2002 metų ir dar gali vadovauti penkerius metus. G.Kėvišas laimėjo pernai surengtą konkursą, jis buvo paskelbtas nesibaigus kadencijai.

Viešųjų pirkimų tarnyba ir Specialiųjų tyrimų tarnyba kritikavo G.Kėvišą dėl situacijos, kai pernai LNOBT už 390 tūkst. eurų pasirašė trijų koncertų rengimo sutartis su Kipre registruota G.Kėvišo sūnaus įmone „Riverside music LTD“. G.Kėvišo nusišalinimą ir Viešųjų pirkimų tarnyba, ir STT vadina nepakankamu, kad būtų išvengta korupcijos rizikos. Sūnaus įmonės organizuotiems koncertams pats G.Kėvišas yra prašęs sostinės savivaldybės paramos ir ją vienam koncertui teatras gavo. Dėl to tyrimą pradėjo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Dėl G.Kėvišo pajamų Valstybinė mokesčių inspekcija yra pradėjusi mokestinį tyrimą. LNOBT direktorius žadėjo paviešinti pajamų deklaraciją, taip pat teatro sutartis su sūnaus įmone.

Generalinė prokuratūra šiuo metu tiria scenos rekonstrukcijos vykdymo faktines aplinkybes. Tyrimas buvo pradėtas 2009-aisiais, dalis jo nutraukta nesurinkus įrodymų, kad vykdytas nusikaltimas, nes darbus atlikusi Vokietijos bendrovė „SBS Buhnentechnik GmbH“ nepateikė prokurorams duomenų. Kitame epizode baudžiamuoju įsakymu kaltais pripažinti tuometinis direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Minderis bei tuometinė vyriausioji buhalterė. Įtarimai tuomet buvo pateikti keliems asmenims, tarp jų – ir G.Kėvišui, tačiau panaikinti nutraukus tyrimą. Tyrimas atnaujintas per teismus išsireikalavus dokumentus iš Vokietijos bendrovės, įtariamųjų šiuo metu nėra.

Kultūros ministrė Lijana Ruokytė-Jonsson yra pareiškusi, kad LNOBT direktorius prarado jos pasitikėjimą ir turi atsistatydinti.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė situaciją, susidariusią dėl G.Kėvišo, yra pavadinusi šešėlių teatru, kuriame klesti įtartini sandoriai, piktnaudžiaujama pareigomis, ignoruojamos kontroliuojančių institucijų išvados.

Premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę yra teigęs, kad jei G.Kėvišas pats nesitrauks iš pareigų, kultūros ministrė turi priemonių jį atleisti.

G.Kėvišas ketvirtadienio straipsnyje teigė, kad teatras buvo priverstas pirkti koncertus iš sūnaus vadovaujamos įmonės „Riverside Music Ltd“, nes būtent ši įmonė turėjo išskirtines teises Londono simfoninio orkestro, operos primadonos Angelos Gheorghiu ir Karališkojo filharmonijos orkestro koncertams Baltijos kraštuose ir Vidurio Europoje surengti.

Jis pabrėžia deklaravęs viešųjų ir privačių interesų konfliktą, atlikęs visus veiksmus, kurių reikalauja galiojantys įstatymai ir tarnybinės etikos klausimus prižiūrinti institucija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius