Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 24 /13:53

Mandato atsisakęs R.Karbauskis nežino, ar po ketverių metų vėl eis į Seimą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį atvyko į Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdį, kur įgyvendino savo praėjusią savaitę duotą žodį ir atsisakė Seimo nario mandato. Nepaisant to, politikas sako, jog dažnai lankysis Seime, aktyviai stebės ir komentuos politinius procesus. Ar sieks parlamentaro mandato po ketverių metų, R.Karbauskis teigia nežinantis.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

VRK posėdį kviečiame žiūrėti čia:

VIDEO: VRK posėdis 2020-11-24 13:00

Į VRK posėdį R.Karbauskis atėjo ne vienas, o su parlamentaru Dainiumi Gaižausku.

„Aš, Lietuvos Respublikos Seimo narys Ramūnas Karbauskis, (...) pareiškiu, kad atsistatydinu iš Seimo nario pareigų“, – sakė R.Karbauskis.

VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės paklaustas, ar yra tvirtai apsisprendęs, LVŽS pirmininkas patvirtino, kad tikrai taip.

VRK Seimo narės mandatą pripažino pirmai po brūkšnio „valstiečių“ kandidatų sąraše likusiai buvusios kadencijos Sveikatos reikalų komiteto vadovei Astai Kubilienei. Ji į VRK posėdį neatvyko. Kai artimiausiu metu gaus Seimo narės pažymėjimą, prisieks Seime.

Sako, kad frakcija dabar dirbs dar sutelkčiau

Nors ir liko be mandato, Seime R.Karbauskis pažadėjo būti dažnas svečias.

„Dažnai grįšiu į Seimą, nes Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija yra didžiausia opozicinė frakcija. Ji tikrai atliks darbą, kuris numatytas. O aš esu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, tai frakcijos ir mano bendradarbiavimas yra neišvengiamas. Be to, jis bus labai glaudus“, – pasibaigus VRK posėdžiui komentavo LVŽS lyderis.

R.Karbauskis kartu su LVŽS dabar teigė besiimsiantis formuoti šešėlinę LVŽS Vyriausybę, rengti jos programą, vėliau – ruošis savivaldos rinkimams, daugiau bendraus su partijos skyriais regionuose.

R.Karbauskis tikino nebijantis palikti LVŽS frakcijos Seime, kuriai dar visai neseniai vadovavo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Aš esu tikras, kad frakcija dirbs savo darbą. Nuo to, kad man teko tokį sprendimą priimti, galima manyti ar teigti, kad frakcija taps sutelktesnė ir dar geriau dirbs Lietuvos žmonių naudai“, – dėstė jis.

Spalį vykusiuose Seimo rinkimuose R.Karbauskis daugiamandatėje apygardoje sulaukė 66 484 rinkėjų pirmumo balsų. Jis, Seime neišdirbęs visą kadenciją, leido suprasti nematantis reikalo šių piliečių atsiprašyti.

Jeigu aš būčiau nepadaręs to, ką padariau, tokiu atveju, man tikrai reikėtų atsiprašyti.

„Jeigu aš būčiau nepadaręs to, ką padariau, tokiu atveju, man tikrai reikėtų atsiprašyti, nes tai būtų rinkėjų išdavystė. Dabar pasirinkau sprendimą, kuris buvo vienintelis įmanomas, įgaunant LVŽS frakcijai Seime tas galimybes, kurios priklauso pagal kultūrą, tradiciją“, – teigė jis.

Viena iš priežasčių, kodėl R.Karbauskis teigė atsisakantis mandato, – nes valdantieji didžiausiai opozicinei „valstiečių“ frakcijai nesuteikė galimybės turėti atstovo Seimo valdyboje. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen užsiminė, kad sieks tai pakeisti.

Frakcija, R.Karbauskio teigimu, dar kartą išrinko kandidatą į Seimo vicepirmininkus.

„Į vicepirmininkus bus siūlomas žmogus, kuris surinko absoliučią daugumą balsų slaptame balsavime. Aš jo pavardės dabar įvardyti negaliu. Jūs apie tai sužinosit, kada Seimo pirmininkė teiks tą pavardę“, – kalbėjo politikas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas ir Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas ir Ramūnas Karbauskis

Ar į Seimą partijos pirmininkas sieks grįžti po ketverių metų?

„Dabar negaliu atsakyti, rinkimai labai toli. Jeigu neeiliniai būtų, tikrai reikėtų galvoti. Dabar apie tai šnekėti tiesiog nėra prasmės“, – atsakė R.Karbauskis.

Išreiškė protestą

R.Karbauskis apie ketinimą atsisakyti Seimo nario mandato prabilo ketvirtadienį.

„Protestuodamas prieš liberalios valdančios daugumos pastangas suvaržyti mūsų frakcijos narių galimybes veikti Seime, suvokdamas savo atsakomybę formuojant šešėlinę Vyriausybę, stiprinant LVŽS struktūras, rengiantis artėjantiems savivaldybių rinkimams, nutariau pasitraukti iš Seimo“, – teigė jis.

R.Karbauskis aiškino, kad toks sprendimas pradžiugins valdančiuosius, tačiau užsiminė, kad gal ir persigalvotų, jei to paprašytų valdantieji.

Be to, jis vylėsi, kad jam pasitraukus valdančioji dauguma „nusileis ir grąžins frakcijai galimybes pilnavertiškai dirbti Seime“. Pavyzdžiui, į Seimo pirmininko pavaduotojus paskirs anksčiau siūlytą Aušrinę Norkienę, derėsis dėl vadovaujančių pozicijų komitetuose.

Palikęs Seimą, R.Karbauskis užsiims partijos reikalais, daugiau laiko skirs sau, tarp planų – ir daugiau sportuoti, kad numestų svorio, interviu 15min teigė pats LVŽS lyderis.

VIDEO: R.Karbauskis palieka Seimą: kokios tikrosios to priežastys ir ką jis veiks atsisakęs parlamentaro mandato?

R.Karbauskis šiuose Seimo rinkimuose buvo išrinktas su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašu, vienmandatėje apygardoje savo kandidatūros jis nė nekėlė. R.Karbauskiui tai būtų buvusi ketvirtoji kadencija Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius