-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 22

R.Karbauskis: tie, kas pasisako prieš homoseksualius asmenis, daro labai negerai

Lietuvos teisinę bazę reikia sutvarkyti taip, kad tos pačios lyties asmenų poros galėtų naudotis visomis turtinėmis teisėmis, sako valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis. Tiesa, jis dvejoja, ar to siekiant reikia priimti Partnerystės įstatymą, galbūt užtektų pataisyti Civilinį kodeksą.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Popiežius Pranciškus šią savaitę pasirodžiusiame filme išsakė pritarimą tos pačios lyties asmenų partnerystei. Į tai sureagavo ir R.Karbauskis.

„Reikia paaiškinti, kuo skiriasi partnerystė nuo šeimos. Mes šnekame apie civilinius ir turtinius santykius. Aš nežinau, ar reikia Partnerystės įstatymo tam, kad Civiliniame kodekse sutvarkytume turtinius santykius“, – „Žinių radijo“ eteryje, rinkiminių debatų su Laisvės partijos pirmininke metu, ketvirtadienį kalbėjo LVŽS lyderis.

Tiesa, jis sutiko, jog įstatyminių pokyčių reikia.

„Jeigu trūksta kažkokių įstatymų, pagal kuriuos žmonės, gyvendami kartu, gali paveldėti turtą ar kažką, tą reikia padaryti. Bet šnekant apie poreikį kurti kažkokią bazę, kad būtų kuriamos šeimos, kažkas bandytų įsivaikinti vaikus <...>, Lietuvoje tai yra nepriimtina ir mes to nedarysim“, – pabrėžė politikas.

Jis kalbėjo, kad homoseksualūs asmenys turi būti visateisiai mūsų visuomenės nariai.

Jie iš esmės tokie pat piliečiai, jie turi tokias pačias teises.

„Jeigu kažkur kažkas pasisako ar veikia prieš tuos žmones, jie daro labai negerą dalyką, nes jie iš esmės tokie pat piliečiai, jie turi tokias pačias teises“, – dėstė politikas.

Nors Bažnyčia, anot R.Karbauskio, dogmos dėl tos pačios lyties asmenų šeimų nepakeitė: „Vienos lyties asmenys šeimų sudaryti negali, pagal mūsų supratimą vaikų įsivaikinti jie taip pat negali.“

2016-aisiais į Seimą patekusi LVŽS savo programoje buvo išsikėlusi tokį tikslą: „Numatysime bendrą ūkį vedantiems skirtingų lyčių asmenims sudaryti galimybes spręsti klausimus, nekuriant šeimos teisinių santykių, todėl vyro ir moters partnerystę reguliuojančias teisės normas įtvirtinsime Civilinio kodekso knygose.“

Jo Vyriausybės programoje neliko.

2017-aisiais „valstiečiai“, su Mišriai Seimo narių grupei priklausančiu Povilu Urbšiu priešakyje, registravo Paveldimo turto mokesčio įstatymo ir Civilinio kodekso pataisas, kuriomis siūlyta įteisinti sutartis dėl bendro gyvenimo. Jas esą galėtų sudaryti ne tik poros, bet ir, pavyzdžiui, kartu gyvenantys giminaičiai.

Pataisos priėmimo procedūros taip ir nepasiekė.

Seimo rinkimuose dalyvaujanti LVŽS tikslo įteisinti tos pačios lyties asmenų partnerystę nekelia, tam nepritaria ir partijos sąrašo pirmasis numeris Saulius Skvernelis. Jo įsitikinimu, užtikrinti tos pačios lyties asmenų teises galima ir kitu keliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius