Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 08

Ričardo Malinausko karjeros vingiai: nuo stebukladario iki skandalisto

Pirmadienį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) „Vijūnėlės dvaro“ byloje apklausė Druskininkų merą Ričardą Malinauską. 15min pristato spalvingą ir įdomių faktų kupiną R.Malinausko biografiją, kurioje išsiskiria du pagrindiniai etapai: darbas uogų ir grybų perdirbimo įmonėje bei vadovavimas Druskininkų miestui.

Tėvo šešėlyje

R.Malinauskas gimė 1965 m. Skaisčiūnuose (dabartiniame Marijampolės rajone), 1987 m. baigė Lietuvos žemės ūkio akademiją. Jo tėvas Viliumas Malinauskas taip pat yra gerai žinomas Lietuvoje. V.Malinauskas yra grybų bei uogų perdirbimu užsiimančios UAB „Hesona“ direktorius. 2001 m. jis išgarsėjo įkurdamas sovietinių skulptūrų muziejų – Grūto parką.

Prieš pasukdamas į politiką R.Malinauskas garsėjo aistra automobilių sportui – net triskart tapo Baltijos šalių čempionu – ir dirbo būtent savo tėvo įmonėse. 1991-1993 m. jis buvo UAB „Madma“ direktoriaus pavaduotojas komercijai. Jo tėvas V.Malinauskas tuo metu buvo šios bendrovės direktorius.

15min.lt redakcijos archyvo nuotr./Viliumas Malinauskas
15min.lt redakcijos archyvo nuotr./Viliumas Malinauskas

1993 m. R.Malinauskas tapo „Hesonos“ generaliniu direktoriumi. Iš Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktų deklaracijų matyti, kad nuo pat 1993 m. iki dabar R.Malinauskas yra ir vienas šios Grūto kaime, kur stovi Malinauskų šeimos namas, registruotos bendrovės akcininkų.

Bendrovės interneto puslapyje anglų kalba teigiama, kad Malinauskų šeima grybų ir uogų supirkimu bei eksportu užsiima nuo 1991 m. Apie 85 proc. produkcijos įmonė parduoda užsienyje.

Rimtų konkurentų Druskininkuose R.Malinauskas iki šiol neturi ir visus iki šiol vykusius rinkimus laimėjo triuškinančia persvara.

Druskininkų meras nuo 2000-ųjų

Skirtingai negu versle likęs tėvas, R.Malinauskas nusprendė pasirinkti politiko kelią. Jo pakilimas į Druskininkų politines viršūnes buvo ypač staigus: jau 2000 m. R.Malinauskas, eidamas kartu su tada dar egzistavusia Lietuvos demokratine darbo partija (LDDP), buvo išrinktas Druskininkų savivaldybės meru. Perrinktas keturis kartus, šias pareigas jis eina iki šiol. Rimtų konkurentų Druskininkuose R.Malinauskas iki šiol neturi ir visus iki šiol vykusius rinkimus laimėjo triuškinančia persvara.

LDDP ir Lietuvos socialdemokratų partijoms susijungus, R.Malinausko kelionė į svarbius postus socialdemokratų partijoje netruko ilgai. Jau 2001 m. R.Malinauskas tapo šios partijos Druskininkų skyriaus vadovu.

Tuo aukštų pareigų, kurias vos per keletą metų nuo politinės karjeros pradžios užėmė R.Malinauskas, sąrašas nesibaigė: 2003 m. jis pradėjo vadovauti Lietuvos savivaldybių asociacijai. Po to jis tris kartus perrinktas jos pirmininku, šias pareigas eina ir dabar.

Vadovaudamas Druskininkų miestui, R.Malinauskas tuo pačiu ir studijavo. 2003 m. R.Malinauskas baigė termofikacinės inžinerijos specialybę, ir tapo diplomuotu šilumos energetikos inžinieriumi.

2015 m. eidamas į savivaldybių tarybų rinkimus R.Malinauskas deklaravo turintis turto už 1,97 mln. litų, vertybinių popierių, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių už 978 tūkst. litų bei 805 tūkst. litų piniginių lėšų. Įdomu, kad nors Druskininkų meras deklaravo 2014 m. gavęs 594,2 tūkst. litų pajamų, jis sumokėjo vos 7,7 tūkst. litų mokesčių.

Druskininkų savivaldybės nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė gyrė Ričardą Malinauską (kairėje), bet nurodė jam, kad miesto šilumos ūkis – monopolizuotas.
Druskininkų savivaldybės nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė gyrė Ričardą Malinauską (kairėje), bet nurodė jam, kad miesto šilumos ūkis – monopolizuotas.

Per penkiolika metų nuo tapimo Druskininkų meru R.Malinausko turtas reikšmingai išaugo: 2000 m. VRK pateiktoje deklaracijoje tuomet dar tik būsimasis Druskininkų meras nurodė, kad jo turtas ir piniginės lėšos kartu siekia 1,06 mln. litų.

Atgaivino merdinčius Druskininkus

Ne vienas miesto svečias pastebėjo, kad R.Malinauskui tapus meru, Druskininkai ėmė sparčiai gražėti.

Iki 2000 m. neretai narkomanų irštva vadintame mieste, kuriame buvo pilna bedarbių, ėmė kilti naujos gydyklos, sanatorijos, viešbučiai, didelis dėmesys skirtas viešųjų erdvių tvarkymui. Atsinaujinusios infrastruktūros dėka miestas ėmė sparčiai traukti turistus. Ypatingais traukos centrais tapo Druskininkų vandens parkas bei slidinėjimo arena, veikianti visus metus.

2015 m. „Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad Lietuvos piliečiams žiemą Druskininkų kurortas kaip poilsio vieta yra populiaresnis nei vasarą Palanga, rodo „Baltijos tyrimų“ apklausa. Tyrimo duomenimis, vasaros savaitgalius Palangoje praleisti labiausiai norėtų 33 proc. lietuvių. Tuo tarpu kitu metų laiku savaitgalius Druskininkuose praleisti svajoja 37 proc. šalies gyventojų. Dar neseniai tokie skaičiai būtų atrodę net neįsivaizduojami.

Komentuodamas apklausos rezultatus R.Malinauskas pabrėžė, kad Druskininkai nesiekia konkuruoti su pajūrio kurortais, ir kad miesto tikslas – tapti Lietuvos ne vasaros sezono poilsio sostine. Ne tik apklausų rezultatai, bet ir Statistikos departamento duomenys rodo, kad šio tikslo link žygiuojama sėkmingai.

2014 m. visos Druskininkų apgyvendinimo įstaigos kartu sudėjus per metus priėmė 283,8 tūkst. svečių, pagal šį rodiklį miestas šalyje atsiliko tik nuo Vilniaus. Vertinant tik priimtus lietuvius Druskininkai netgi aplenkė šalies sostinę ir išsiveržė į pirmą vietą: per metus šiame mieste apsistojo 169,8 tūkst. lietuvių.

Palyginimui, 2004 m. Druskininkai per metus priėmė vos 88,9 tūkst. svečių. Taigi, vos per 10 metų valdant R.Malinauskui turistų skaičius mieste išaugo trigubai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Druskininkų keltuvo atidarymas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Druskininkų keltuvo atidarymas

Dar sparčiau augo svečių iš užsienio skaičius. 2004 m. mieste apsilankė 23,7 tūkst. turistų iš užsienio, o 2014 m. tokių  turistų jau buvo 114 tūkst. – penkis kartus daugiau.

Gerus R.Malinausko darbo Druskininkuose rezultatus įrodė ir ekspertų vertinimai. 2011 m. Lietuvos laisvosios rinkos institutui įvertinus visas šalies savivaldybes, Druskininkų savivaldybė, surinkusi 54,7 balus iš 100, savivaldybių indekse užėmė 5 vietą iš 53 ne miestų savivaldybių. Palyginti su kitomis, geriausiai Druskininkų savivaldybė įvertinta švietimo, investicijų ir plėtros, sveikatos srityse.

Teigiamai R.Malinauskas buvo įvertintas ir kasmetiniame „Veido“ savaitraščio rengiamame geriausių merų reitinge. 2016 m. reitinge tarp 60 Lietuvos merų R.Malinauskas liko penktas, 2015 m. – antras, o anksčiau šiuose rinkimuose yra ir triumfavęs.

Paskui politiką – skandalų šleifas

Tačiau nepaisant Druskininkų sėkmės istorijos, miesto meras pastaraisiais metais vis dažniau sulaukdavo kritikos. Be to, pastaraisiais metais R.Malinauskas buvo įsivėlęs į keletą skandalų.

2013 m. triukšmas kilo, kai Druskininkų savivaldybės biudžetinė įstaiga pradėjo leisti ir nemokamai dalyti periodinį leidinį „Mano Druskininkai“, kuriame buvo giriama mero veikla. Tuo pasipiktino nepriklausomų Druskininkų laikraščių žurnalistai.

2013 m. R.Malinauskas nepriklausomo Druskininkų laikraščio „Druskininkų naujienos“ redaktorių Romą Sadauską-Kvietkevičių, savo tekstuose dažnai nepalankiai atsiliepiantį apie merą, kaip privatus asmuo padavė į teismą. Meras pasijuto apšmeižtas vienos pastraipos jo tekste. Žurnalistui pripažinus, kad jo tekstas išties galėjo įžeisti R.Malinauską, abi pusės susitaikė ir byla teismo nepasiekė.

Su R.Malinausku siejama sodyba
Su R.Malinausku siejama sodyba Latežerio kaime

2014 m. kilo skandalas dėl R.Malinausko sodybos Latežerio kaime. Ten politikas rekonstravo ant upės kranto stovinčią močiutės sodybą ir sumerkė tvorą į upę. Aplinkosaugininkai nustatė, kad sodyba rekonstruota pažeidžiant įstatymus ir kreipėsi į prokuratūrą, nes Druskininkų meras kategoriškai atsisakė pašalinti pažeidimus. Teismas 2015 m. vasarą įpareigojo R.Malinauską pašalinti nelegalią sodybos tvorą, bet jis sprendimą apskundė.

2014 m. Druskininkų meras įsivėlė į „Vijūnėlės dvaro“ skandalą: paaiškėjo, kad 2010 m. Druskininkų savivaldybė išdavė leidimą statyti pastatą kurorto apsaugos zonoje, kurioje statybos draudžiamos. Šis pastatas galiausiai atsidūrė Malinauskų šeimos pažįstamo verslininko iš Kauno rankose. Teigiama, kad namo statybomis ir įteisinimu rūpinosi R.Malinausko aplinkos žmonės.

2014 m. rugsėjį po premjero Algirdo Butkevičiaus vizito Druskininkuose Vyriausybė skubiu nutarimu panaikino kurorto apsaugos zoną, taip legalizuodama minėto „dvaro“ statybas. Šia istorija susidomėjo STT.

2015 m. R.Malinauskas pateko į dar vieno skandalo sūkurį: visuomenę pasiekė informacija, kad kai kurie aukšti politikai Druskininkų savivaldybės įsteigtame sveikatingumo parke „Aqua“ ilsisi nemokamai.

Monikos Sadauskaitės nuotr./Vijūnėlės dvaras Druskininkuose
Monikos Sadauskaitės nuotr./Vijūnėlės dvaras Druskininkuose

Tuomet R.Malinauskas aiškino, kad nemokamos paslaugos oficialiems svečiams – normali praktika ir kad ji bus tęsiama.

Be to, R.Malinauskas opozicijos atstovų ir kai kurių Druskininkų verslininkų ne kartą buvo kaltinamas diktatorišku valdymo stiliumi. Kai kurie verslininkai netgi yra teigę, kad nuo trečiosios R.Malinausko kadencijos tikėtis savivaldybės pritarimo ir paramos galėjo tik tie žmonės ar verslas, kuris besąlygiškai remia ir rodė visišką ištikimybę merui bei jo politikai.

Politologas: su R. Malinausku susiję skandalai gali būti kova prieš valdančiąją koaliciją

Įtarimai R.Malinauskui gali turėti pagrindo, bet gali ir būti kovos prieš valdančiąją koaliciją dalis: galimai būtent todėl jų padaugėjo pastaruoju metu, sako politologas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas dr. Vytautas Dumbliauskas.

„Man kyla įtarimas, kad čia yra politinis aspektas – vyksta kova prieš valdančiąją koaliciją. Aišku, aš nesakau, kad R.Malinauskas nekaltas, galbūt jis ir kaltas, bet skeptiškai žiūriu į tokius dalykus.

Aišku, aš nesakau, kad R.Malinauskas nekaltas, galbūt jis ir kaltas, bet skeptiškai žiūriu į tokius dalykus.

Puikiai atsimenu, kaip 2004 m. STT apkaltino trijų partijų atstovus – socialdemokratą Vytenį Andriukaitį, konservatorių Arvydą Vidžiūną ir socialliberalą Vytautą Kvietkauską – ir stipriai pakenkė jų karjeroms. V.Andriukaitis ir A.Vidžiūnas nepateko į Seimą, V.Kvietkauskas apskritai pasitraukė iš politikos, bet iš bylos galiausiai išėjo šnipštas. Tarp tos bylos ir dabartinės situacijos matau analogijų", – sakė V.Dumbliauskas.

Politologo teigimu, tikėtina, kad R.Malinausko reitingams įtarimai korupcija pakenks, nes korumpuotus politikus visuomenė vertina prastai. 

„Žmonės pyksta ant tų, kurie negražiai elgiasi ir apie tai viešojoje erdvėje daug kas garsiai kalba, nors teismas dar nieko neįrodė, vyksta tik apklausos. Tokie dalykai užmeta dėmę politikui, nors iki šiol, atrodo, R.Malinauskas sugebėdavo atskirti buvimą meru ir savo verslo turėjimą“, – teigė V.Dumbliauskas.

Vytautas Dumbliauskas
Vytautas Dumbliauskas

Tuo tarpu tai, kokią įtaką su Druskininkų mero pavarde siejami skandalai turės socialdemokratų rezultatams rinkimuose, MRU docento manymu, parodys bylos baigtis – ar įtarimai pasitvirtins.

„Iki rinnkimų turėtų išaiškėti, ar R.Malinauskas kaltas. Jei nekaltas, tai socialdemokratų reitingams nepakenks, o kaip tik sustiprins, nes jie galės sakyti, kad yra puolami. O jei institucijos įrodys Druskininkų mero kaltumą, tai neigiamas poveikis bus, bet nemanau, kad didelis. Vis dėlto pasitikėjimą partija labiau lemia nacionalinio lygmens politikai – premjeras, ministrai“, – teigė V.Dumbliauskas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius