Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 24

R.Šadžius Briuselyje aptars finansinės pagalbos Graikijai klausimą

Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius antradienį Briuselyje dalyvauja Euro grupės posėdyje, kuriame bus svarstoma paramos Graikijai ateitis.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Šiandien toliau bus svarstomas Graikijos klausimas. (...) Šiandien aptarinėsime, kas yra padaryta, kas dar liko, kokios perspektyvos. Buvo sutarta, kad užbaigus pirmą paramos Graikijai etapą, bus grįžta prie Graikijos skolų tvarumo klausimo. Čia Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo nuomonės išsiskyrė, kol kas tie skirtumai išlieka, ir kaip vystysis įvykiai toliau, šią minutę pasakyti yra sunku, bus matyti. Tai bus vienas svarbiausių šio vakaro diskusijų punktų“, – antradienį Briuselyje žurnalistams sakė R.Šadžius.

Pernai liepą Europos Vadovų Taryba nusprendė iš ES stabilumo mechanizmo Graikijai skirti 86 mlrd. eurų paramą. Pasak R.Šadžiaus, pervedus pirmąją 26 mlrd. eurų dalį buvo sutarta, kad norint gauti antrąją paramos dalį Graikijai reikės atsiskaityti už įvykdytas reformas.

„Buvo planuota, kad atsiskaitymas baigsis pernai spalį. Deja, vertinimas užsitęsė, ne visos priemonės yra įvykdytos ir šiai dienai, kiek žinau, nėra informacijos, kad 100 proc. priemonių būtų įvykdyta. Pirmo etapo vertinimas gerokai užtruko, bet kadangi susitarimas yra susitarimas, toliau teikti paramą ES stabilumo mechanizmas galės tik tuomet, kai bus teigiamai įvertintas pirmasis etapas“, – kalbėjo R.Šadžius.

Euro zonos šalių finansų ministrai antradienį renkasi Briuselyje aptarti finansinės pagalbos Graikijai klausimą bei šalies skolų restruktūrizavimą.

19 euro zonos šalių ministrai renkasi praėjus dviem dienoms po to, kai Graikijos parlamentas priėmė dar vieną įstatymų paketą dėl išlaidų mažinimo, mokesčių didinimo, o taip pat dėl garantijų imtis kitų priemonių, jeigu biudžetas bus viršytas.

Graikija siekia gauti 11 mlrd. eurų išmoką pagal 86 mlrd. eurų vertės finansinės pagalbos programą, dėl kurios buvo sutarta pernai liepą. Graikijai reikia pinigų, kad ji galėtų grąžinti paskolą Europos Centriniam Bankui. Šalis jau vėluoja mokėti atlyginimus valstybės sektoriaus darbuotojams.

Tačiau koks bus susitikimo rezultatas, išlieka labai neaišku, nes Graikijos kreditoriai, euro zonos šalių vyriausybės ir Tarptautinis valiutos fondas nesutaria dėl Graikijos ekonominės padėties ir būtinybės restruktūrizuoti skolas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius