Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 17 /13:28

Seimo nariai patys saviizoliuotis neketina, lauks NVSC nurodymų, o R.Šalaševičiūtė – jau Seime: koronavirusu nesirgau

Praėjusią savaitę paskelbus, kad Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė užsikrėtė COVID-19, izoliuotis turėjo ne tik ji, bet taip pat socialinės apsaugos ir darbo bei žemės ūkio ministrai Linas Kukuraitis, Andrius Palionis. Antradienį parlamento rūmuose pasirodžiusi R.Šalaševičiūtė žurnalistams sakė, kad koronavirusu ji nė nesirgo. Tačiau pirmadienį teigiamo tyrimo sulaukė liberalas Jonas Varkalys, penktadienį kontaktavęs su būriu kolegų. Seimo seniūnų sueiga svarstė, kad patys savanoriškai parlamentarai esą izoliuotis negali ir turi sulaukti NVSC skambučių.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

R.Šalaševičiūtė pasakojo, kad lapkričio pradžioje jai buvo atliktas COVID-19 testas, kuris buvo neigiamas.

Dar vienas tyrimas dėl koronaviruso jai padarytas lapkričio 10 dieną. Jis parodė, kad politikė serga.

„Man patarė specialistai, su kuriais yra tekę dirbti, kai buvau sveikatos apsaugos ministrė, kad klaidų būna ir tikslinga būtų pasidaryti pakartotinius testus. Privačiai kreipiausi. Tai tiek penktadienio, tiek sekmadienio rytais daryti testai buvo neigiami. Todėl, be abejo, šeimos gydytoja ir nedarbingumo lapelį uždarė, ir mus visus paleido, sakykime taip, iš saviizoliacijos: tiek mane, tiek ministrą L.Kukuraitį, ministrą A.Palionį ir čia, būtent Seimo kanceliarijoje dirbančius, kurie turėjo bet kokį mažą kontaktą su manimi“, – pasakojo R.Šalaševičiūtė.

Seimo narė aiškino nejautusi jokių COVID-19 simptomų. Anot jos, nebuvo nei karščiavimo, nei slogos, nei kosulio, nei skausmų, nei skonio ar kvapo pojūčių praradimo.

„Tiesiog pasiilsėjau penkias dienas, kol padarė tyrimus, ir šiandien patenkinta sugrįžau į darbą“, – nurodė ji.

R.Šalaševičiūtė pastebėjo, kad specialistai sako, kad klaidų dėl tyrimų rezultatų pasitaiko.

„Būna maždaug apie 1–2 procentus nuo visų atliktų testų. Matyt, aš pakliuvau į tą negerą procentą“, – komentavo ji.

Paklausta, ar nemano, kad yra persirgusi COVID-19, R.Šalaševičiūtė sakė, jog tai svarstyta.

Tačiau ji minėjo, kad jokių ligos simptomų nejautė, nesilankė užsienyje, neturėjo kontaktų su užsikrėtusiais koronavirusu.

Izoliuotis be NVSC skambučių neketina

Antradienį pranešta, kad pirmadienį vakare Seimo narys liberalas Jonas Varkalys gavo teigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą. Anksčiau jis kontaktavo ne su vienu parlamentaru, kurie antradienį buvo Seime, o ir visas Seimas nežada stabdyti darbo. Tiesa, planuojama imtis atsargumo priemonių.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pripažįsta, kad J.Varkalys turėjo sąlytį su anksčiau teigiamą koronaviruso tyrimo atsakymą gavusia Rimante Šalaševičiūte, tačiau nesiizoliavo ir penktadienį dalyvavo priesaikų ceremonijoje, Seimo posėdyje.

„Žurnalistai jau pradėjo atakavimą Seimo narių. (..) Mus čia užtampys“, – Seniūnų sueigoje antradienį teigė E.Gentvilas.

Jis tikino, kad izoliuotis būtina tik tada, kai Seimo nariai gauna privalomą Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) nurodymą izoliuotis arba Seimo kanceliarijos rekomendaciją izoliuotis.

„Seimo nariams galioja tos pačios taisyklės kaip ir kitiems“, – teigė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Tačiau NVSC jau kelias savaites viešai skelbia, kad nespėja identifikuoti kontaktų, todėl prašo susirgusius pačius pranešti savo kontaktams, kad šie izoliuotųsi.

„Kol negavote skambučio ar žinutės iš NVSC, tol neprivalote izoliuotis“, – teigė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Seime Rita Tamašunienė.

„Darbietis“ Vigilijus Jukna tikino, kad jo asmeninis pavyzdys rodo, kad žinutę apie kontaktą jis pats gavo savaite vėliau nei jo kontaktui buvo nustatytas koronavirusas. Jis siūlė patiems situaciją vertinti individualiai ir, jei jaučia, kad galėjo turi artimą sąlytį, izoliuotis.

Seimo pirmininkė nurodė, kad parlamentarams bus siūloma nuolat testuotis dėl koronaviruso, apie tai V.Čmilytė-Nielsen antradienį ketina kalbėtis su Seimo kanceliarija.

„Seimo nariams bus rekomenduojama testuotis nuolat, turime situaciją, kai tai vienas, tai kitas žmogus suserga, turime užtikrinti Seimo darbą“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius