-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 01 15

R. Vilkaičio vadovaujama ministerija finansavo kiną, kuriame vaidina pats ministras

LR Kultūros ministerija dar nerodytam lietuviškam filmui „Atsisveikinimas“ skyrė 120 tūkst. litų. Filme vaidina ir dabartinis Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis.
Remigijus Vilkaitis
Remigijus Vilkaitis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Ministerija Pinigai

Jo vaidinamas herojus vienoje iš scenų lifte iš baimės apsišlapina – pranešė LNK „Žinios“.

Premjeras Andrius Kubilius žada domėtis, kodėl Kultūros ministras valdiškais pinigais rėmė filmą, kuriame pats vaidina.

„Aš dar nespėjau įvertinti. Kiek suprantu, jis vaidino dar nebūdamas ministru. O parama kinui visuomet susilaukia daugybės diskusijų. Tikrai tuo pasidomėsime vėliau“, – sakė A.Kubilius.

R.Vilkaičio poelgiu domėsis ir etikos sargai. Ministras jiems visai neseniai aiškinosi ir kodėl savo atvaizdu reklamuoja raugintus agurkus. R.Vilkaičiui taip pat teko grąžinti ir pinigus už kostiumą, kurį įsigijo už valstybės lėšas. Tarnybinės etikos komisijos narys Stasys Vėlyvis sako, kad komisija visuomet reaguoja į signalus, pasirodančius žiniasklaidoje.

Ministras nekomentuoja. Ministro atstovė Indrė Leikauskaitė tvirtina, kad filmas remtas nepažeidžiant įstatymų. Pagal šiuo metu galiojančias vaidybinių filmų finansavimo taisykles iš valstybės biudžeto skiriamų lėšų filmo fondas negali viršyti 2 mln. litų. jei šių taisyklių paisoma, valstybė filmo kūrėjams, dar neišnaudojusiems kvotos, skolinga 114 tūkst. litų, „Lietuvos rytui“ sakė filmo „Atsisveikinimas“ režisierius T.Donela.

Pranešama, kad ministerija prašė kūrėjų iškirpti sceną, kurioje aktorius R.Vilkaičio vaidinamas herojus apsišlapina, tačiau režisierius nesutiko to padaryti.

Pats ministras šių faktų nekomentuoja.

Pinigų skirstymo technologijos. Prieš ketverius metus pradėjęs kurti „Atsisveikinimą“ T.Donela sakė patyręs daugybę nenumatytų aplinkybių – du kartus buvo audituojama jo studija, per tą laiką daug kas pabrango, strigo finansavimas.

Praėjusį gruodį R.Vilkaičio dosnumu galėjo pasidžiaugti ne tik T.Donela, bet ir kitas žinomas kino režisierius Šarūnas Bartas. Jo kuriamam filmui „Lisabona 02“ ministerija atseikėjo 80 tūkst. Lt. Buvo pamaloninta ir bendrovė „CineMark“, gavusi Audriaus Juzėno kuriamam filmui „Ekskursantė“ 175 tūkst. Lt.

Kai kurie Kino tarybos nariai svarstė, kad R.Vilkaitis greičiausiai perskirstė pinigus, numatytus prieš ketverius metus pradėtam kurti istoriniam filmui „Žalgiris. Geležies diena“. Jam pernai nebuvo skirta nė lito.

Kultūros ministerija paaiškinimų, iš kokių lėšų buvo skirtas finansavimas Š.Barto, T.Donelos ir A.Juzėno filmams, nepateikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius