Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 24

R.Šimašius: „Lietuva baudė dirbančius ir skatino nedirbančius“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai siūlant 2,4 mlrd. Lt apkarpyti pensijas ir kitas socialines išmokas, teisingumo ministras Remigijus Šimašius teigia, kad to imtis reikėjo jau seniai. Jo nuomone, Lietuvoje eilinis dirbantis žmogus gyveno blogiau nei „tas, kas gerai išmano socialinės apsaugos sistemą“.
pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Ministras į išmokų mažinimą siūlo pažiūrėti iš kitos pusės. Jo nuomone, mažinami milijardai nebus atimami iš gyventojų, o „būtent liks Lietuvos žmonių kišenėse, jų nepaims valdžia ir neatiduos kitiems žmonėms“.

R.Šimašius pastebi, jog delsdama mažinti išmokas Lietuva buvo priversta daug ir brangiai skolintis. „Užuot gyvenę pagal kišenę šiemet, mes pagyvenome neadekvačiai, o už tai mokėti teks kitais metais“, – savo tinklaraštyje internete rašo ministras.

Labiausiai užmirštas Lietuvoje yra normalus, darbštus, savimi ir savo šeima besirūpinantis žmogus, – teigia R.Šimašius.Jo teigimu, dalį socialinių išmokų, išskyrus pensijas, reikėjo mažinti net ne dėl krizės. „Socialinė parama Lietuvoje buvo tiek išaugusi, kad kukliai uždirbantis žmogus jau pradėjo gyventi akivaizdžiai blogiau nei tas, kas gerai išmano socialinės apsaugos sistemą. Kitaip tariant, Lietuvos valdžia baudė dirbančius ir skatino nedirbančius, net jei nedarbo priežastys buvo visai neobjektyvios“, – rašo R.Šimašius.

Socialines išmokas gaunančiųjų teiginius, esą valdžia taupo vien jų sąskaita, R.Šimašius atremia pastebėdamas, jog dirbantiesiems jau buvo sumažinta socialinio draudimo įmokų dalis, kurią jie galėjo kaupti senatvei (valdžia sumažino įmokas į privačius pensijų fondus nuo 5,5 proc. iki 2 proc.). Be to, ministras primena, jog kelis kartus mažinti atlyginimai valstybės tarnyboje ir biudžetinėse įstaigose.

„Toli gražu nenoriu pasakyti, kad viskas čia padaryta. Pavyzdžiui, valstybės tarnautojų ir kitų valdišką algą gaunančiųjų mažėti turėtų labiau ir matomai. Tačiau faktas, kad kol kas krizės našta daugiau gulė ant pečių tų, kurie dirba, o ne ant tų, kurie gauna pensijas ar, kas svarbiausia, įvairias socialines išmokas“, – tinklaraštyje rašo R.Šimašius.

Tuo pačiu jis kritikuoja siūlymą didinti įmokas „Sodrai“ 2 proc. (1 proc. tektų darbdaviui, 1 proc. – darbuotojui).

Planais piktinasi ir valdantieji

Vyriausybės svarstomais siūlymais karpyti išmokas piktinasi ir valdančiųjų atstovai. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Vida Marija Čigriejienė ketvirtadienį per Vyriausybės valandą klausė, ar planai mažinti pensijas yra suderinami su Konstitucija, esą valdžia nori „nusavinti pensininkų uždirbtus pinigus“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas priminė Konstitucinio Teismo išaiškinimą, jog esant sudėtingai situacijai proporcingai mažinti išmokas leidžiama. Premjeras Andrius Kubilius pridūrė, kad nemažinant pensijų „situacija tam pačiam pensininkui būtų žymiai sunkesnė“, esą didėjant „Sodros“ skolai išmokos vėluotų, o dėl to nukentėtų mažiausiai uždirbantys žmonės.

A.Kubilius parlamentarams teigė, kad nors ekonomika baigė smukti, nedarbo problema išliks aktuali dar bent metus. „Tas kritimo periodas baigėsi, dabar stabilumas akivaizdžiai matosi. Šiuo požiūriu mes esame panašūs į daugelį kitų Europos valstybių. <...> Tačiau nedarbas dar gali augti. Kalbėti, kad jau viskas pasibaigė ir kad gyvensime lengvai, be jokių problemų, mes to sakyti negalime“, – sakė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius