Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 20

R.Šimašius: vaistų kainų reguliavimas – nesusipratimas

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius piktinasi Sveikatos apsaugos ministerijos siekiais grąžinti valstybinį receptinių ir nereceptinių vaistų kainų reguliavimą. Anot jo, šiuo metu Lietuvai to nereikia, nes vaistų kainos mūsų šalyje yra vienos žemiausių Europos Sąjungoje (ES).
Remigijus Šimašius – teisingumo ministras
R.Šimašius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Farmacijos įstatymo pakeitimus Vyriausybė svarstys trečiadienį. Projekte teigiama, jog kainų reguliavimą norima įvesti „siekiant gerinti nekompensuojamųjų receptinių vaistinių preparatų prieinamumą gyventojams, taip pat užtikrinti, kad gyvybiškai būtinų gyventojams receptinių vaistinių preparatų kainos nebūtų nepagrįstai didelės, būtų nustatomos skaidriau, o kainų nustatymo mechanizmas suprantamas visuomenei“. Įstatymo projektu siūloma nustatyti vaistų gamintojams, importuotojams ir platintojams pareigą deklaruoti kainas, o įpareigotos institucijos galės nustatyti antkainių ribojimus.

Atsakymų į šiuos klausimus negavau, tad darau prielaidą, kad jų tiesiog nėra. Tad, kokių velnių, atsiprašau, šis projektas keliauja į Vyriausybę? – piktinasi R.Šimašius.Teisingumo ministras neabejoja, jog ministrų kabinetas pritars vaistų kainų reguliavimui, tačiau pabrėžia pats tam pritarti negalįs. „Įstatymu lyg ir keliamas tikslas sumažinti nereceptinių vaistų kainas. Tačiau, „Eurostat“ duomenimis, kuriuos savo išvadose pateikė Lietuvos laisvosios rinkos institutas, Lietuvoje vaistų kainos yra trečdaliu mažesnės nei vidutiniškai ES. Be to, jos net daugiau kaip perpus mažesnės nei, tarkime, Čekijoje, kurioje kainos, beje, reguliuojamos“, – savo tinklaraštyje rašo R.Šimašius.

Ministras pastebi, jog Lietuva pagal vaistų kainų dydį yra ketvirta nuo galo visoje ES. „Taigi ar yra prielaidų manyti, kad kainų reguliavimas kaip nors susijęs su jų mažumu?.. Empirika rodo tik atvirkščiai“, – teigia ministras.

Pasak jo, kainas ketinama reguliuoti tiek didmeninėje, tiek mažmeninėje prekyboje, tačiau tai gali atsiliepti į Lietuvą įvežamų vaistų importo kainoms. „Nepaisant įstatymo rengėjų pastangų, juk neįpareigosi šveicarų, britų ar amerikiečių farmacininkų vaistus į Lietuvą parduoti irgi už Lietuvos Vyriausybės nustatytą kainą“, – rašo R.Šimašius.

Ministro nuomone, sumažinus antkainius vienoje vietoje, jie išaugs kitur: „Džiaugsimės, kad „nelobsta“ vaistų prekybininkai Lietuvoje, tačiau net nematysime, kaip šis pelnas išplaukia į kitas šalis.“

R.Šimašius taip pat pastebi, jog vaistų kainų reguliavimas Lietuvoje galiojo iki 2002 metų, tačiau buvo panaikintas. „Atsisakyti kainų reguliavimo prieš septynerius metus lėmė tam tikros priežastys. Tarp jų ir reali grėsmė, kad atskirų vaistų rūšių, netinkamai reguliuojant jų kainą, tiesiog pritrūksta. Ar nelipame ant to paties grėblio antrą kartą?..“ – klausia jis.

Teisingumo ministras stebisi, jog „liberalizavimo atšaukimo iniciatyva kyla liberalui iš dešiniosios Permainų koalicijos“ – sveikatos apsaugos ministrui liberalcentristui Algiui Čaplikui.

„Atsakymų į šiuos klausimus negavau, tad darau prielaidą, kad jų tiesiog nėra. Tad, kokių velnių, atsiprašau, šis projektas keliauja į Vyriausybę?“ – piktinasi R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius