Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 13

Raimondas Šukys ragina nekelti panikos dėl nekokybiško kraujo

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys ragina visuomenę nepanikuoti dėl nustatyto atvejo, kad Nacionalinio kraujo centro Vilniaus universitetinei ligoninei patiektas kraujas neatitiko nustatytų parametrų.
Raimondas Šukys
Raimondas Šukys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Reikėtų nekelti panikos ir norėčiau nuraminti ir Lietuvos žmones (...) – mano sudaryta komisija, atlikusi patikrinimą, nustatė, kad vienoje ligoninėje, vienoje siuntoje anksčiau buvo rasti kraujo preparatai, neatitinkantys tam tikrų kokybės standartų, tačiau atrankos būdu paimti pavyzdžiai iš visų kraujo centrų, veikiančių Lietuvoje, iš daugelio gydymo įstaigų, parodė, kad kraujas absoliučia dauguma yra atitinkantis šiandien visus kokybės parametrus“, – žurnalistams trečiadienį dėstė ministras.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) trečiadienį informavo, kad R.Šukys pavedė atlikti medicininį ir veiklos auditą Nacionaliniame kraujo centre ir Vilniaus universitetinėje ligoninėje. Pasak SAM, su šiuo incidentu susijusias aplinkybes aiškinsis Valstybinė medicininio audito inspekcija bei SAM Vidaus audito skyrius.

Ministras savo ruožtu paragino neskubėti daryti išvadų, kas dėl minėto atvejo yra kaltas.

„Kol kas neskubėkime, nevertinkime ir nevadinkime (situacijos) žodžiu skandalas“, – žurnalistams sakė ministras, klausiamas, ar, jo vertinimu, neturėtų atsistatydinti Nacionalinio kraujo centro vadovas.

„Preliminari ekspertų išvada, kad taip galėjo atsitikti dėl technologinių pažeidimų ruošiant kraujo komponentus arba kraujo komponentai galėjo būti paveikti išoriškai“, – teigia SAM.

Ministras taip pat nuogąstavo, kad incidentas gali atbaidyti žmones nuo donorystės.

„Bijau, kad šis vienetinis atvejis gali pakenkti iš tiesų kilniai donorystės idėjai – aš labai norėčiau, kad to neatsitiktų“, – kalbėjo ministras.

Ministerija taip pat pažymi, kad iš šalies gydymo įstaigų nėra gavusi skundų, jog Nacionalinio kraujo centro sveikatos priežiūros įstaigoms tiekiamas kraujas gali neatitikti kokybės reikalavimų. Į ją oficialiai esą nesikreipė ir Vilniaus universitetinė ligoninė, kurios steigėja yra ministerija.

„Bus išsiaiškinta, kodėl konkrečios gydymo įstaigos, kurios darbuotoja kėlė tas pretenzijas, neinformavo įstaigos administracijos, o jeigu informavo, kodėl įstaigos administracija neinformavo SAM, kodėl kraujas, jeigu jis neatitiko standartų, nebuvo grąžintas jį patiekusiam Nacionaliniam kraujo centrui, nes pagal teisės aktus nekokybiškas kraujas gali ir turi būti grąžinamas. Tačiau buvo kreiptasi su skundais į prokuratūrą, į Antikorupcijos komisiją“, – svarstė ministras.

Pasak SAM, reaguodamas į minėtos gydymo įstaigos kraujo centro vedėjos asmeninį kreipimąsi į Seimo Antikorupcijos komisiją dėl įstaigai iš Nacionalinio kraujo centro tiekiamo neva netinkamos kokybės kraujo, R.Šukys liepos 1 dieną sudarė komisiją, kuri atliko nepriklausomus tyrimus ir nustatė, kad vienoje siuntoje kraujas buvo žemesnių nei reikalaujama parametrų.

SAM pabrėžia, kad pagal galiojančią tvarką šalies kraujo donorystės įstaigos kas mėnesį yra įpareigotos ir atlieka kokybės kontrolės tyrimus. Ministras atmeta kritiką, kad kraujo kokybe labiau turėtų rūpintis SAM.

„Ministerijoje nėra laboratorijos ir, patikėkite, ministras kiekvieną rytą atėjęs nesėdi prie mikroskopo ir netiria kraujo kokybės. Ministerijai pagal įstatymus nėra priskirta funkcija kontroliuoti kraujo centrų tiekiamo kraujo kokybę. Tam reikėtų papildomos laboratorijos, reikėtų papildomos institucijos“, – žurnalistams trečiadienį sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius