-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 07

Ramūnas Karbauskis atverčia kortas – padėjo Gretai Kildišienei įsigyti automobilį

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis pripažįsta, kad neįvertino, kuo gali baigtis Gretos Kildišienės automobilio istorija. Pasak jo, geriausias variantas buvo iš karto pasakyti viską, tačiau norėta apsaugoti asmens privatumą. R.Karbauskis 15min pateikė duomenis apie savo ir žmonos valdomą turtą.
Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė
Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

LVŽS lyderis pripažino, kad savo pavaduotojos partijoje G.Kildišienės prašymu padėjo jos mamai išsinuomoti automobilį iš jo valdomo „Agrokoncerno“, tačiau teigia, kad taip jis būtų padėjęs bet kuriam politiniam bendražygiui. Taip pat jis prabilo apie siekį supriešinti jį ir premjerą Saulių Skvernelį.

Skyrybų atveju netektų pusės turto

Vasario 4 dieną R.Karbauskis patikslino savo turto deklaraciją, į kurią įtraukė Ispanijos banko „Banco Popular Espanol“ išduotą 629 tūkst. eurų paskolą namui statyti. Pasak politiko, šią paskolą jis buvo pamiršęs įrašyti.

LVŽS pirmininkas teigė, kad visas jų šeimos turtas užrašytas jo vardu, tačiau remiantis Civilinio kodekso nuostatomis, jis su žmona valdo bendrą turtą lygiomis dalimis:

„Mano žmona užsienyje turto neturi. Ji turi tik akcijų. Viskas registruota mano vardu, tačiau mes nesame sudarę jokių sutarčių, todėl turtas lygiomis dalimis priklauso mums abiem. Jeigu koks nors turtas būtų deklaruotas ne mano vardu, o aš esu politikas, tai tik keltų dar daugiau klausimų.“

Paklaustas, ar tai reiškia, jog skyrybų atveju žmona galėtų pretenduoti į pusę turto, R.Karbauskis patikino, kad jam juokingos tokios spekuliacijos, o jų šeima itin stipri.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

Politikas nurodė, kad kiekvienais metais kaip ūkininkas pateikia savo deklaracijas ir niekada jokių klausimų iš priežiūros institucijų dėl to neturėjo. Jis taip pat teigė kaip fizinis asmuo sąskaitų užsienio bankuose neturintis, tačiau užsienio bankų paslaugomis naudojasi jo žmona Lina Karbauskienė, gyvenanti Ispanijoje.

R.Karbauskis nebuvo linkęs daug kalbėti apie savo pilnamečius vaikus: „Aš galiu neatsakinėti į klausimą apie vaikus. Tai privatu. Galiu tiek pasakyti, kad vienas mano sūnus yra ūkininkas ir jis savo pajamas deklaruoja. Kitam deklaruoti dar nereikia. Jis dar studentas. Mano sūnūs su mano verslu tiesiogiai nėra susiję.“

15min nuotr./Ramūno ir Linos Karbauskų baldų parduotuvė Ispanijoje
15min nuotr./Ramūno ir Linos Karbauskų baldų parduotuvė Ispanijoje

Paklaustas, kaip žmona pradėjo baldų verslą Ispanijoje ir kodėl pasirinko šią sritį, R.Karbauskis atsakė: „Mano žmona užsiima tuo, kuo sugeba. Tai buvo jos apsisprendimas. Ji pakankamai stipri priimti sprendimus be manęs.“

G.Kildišienei tik padėjo

R.Karbauskis pripažįsta nesitikėjęs, kad G.Kildišienės automobilio nuomos iš jo valdomo „Agrokoncerno“ istorija įgaus tokį pagreitį. Jis pripažįsta, kad reikėjo reaguoti kitaip, tačiau teigia, kad norėjo apsaugoti privataus asmens interesus.

Antradienį kalbėdamas su 15min LVŽS lyderis pirmą kartą pripažino, kad G.Kildišienei padėjo įsigyti automobilį, bet viskas buvo padaryta laikantis įstatymų ir tokią pagalbą jis būtų suteikęs bet kuriam kitam politiniam bendražygiui:

„Manęs prašė pateikti visą informaciją apie privatų asmenį. To padaryti aš negalėjau. Vakarų valstybėse būtų atliktas tyrimas ir pateikta išvada, ar buvo pažeistas įstatymas. Pas mus informacija, kuri nėra vieša ir negali būti skelbiama, kažkokiu būdu patenka į spaudą.

15min.lt nuotr./Greta Kildišienė atsisakė Seimo nario mandato
15min.lt nuotr./Greta Kildišienė atsisakė Seimo nario mandato

Aš nieko neslėpiau. Aš pasakiau tai, ką galėjau pasakyti. Įvardinau, kad yra sandoris, kuris privačios įmonės sudarytas su privačiu žmogumi. Seimo narė tame sandoryje nedalyvavo. Visa tai pasitvirtino. Aš neturėjau teisės minėti pavardžių.

Jeigu būčiau žinojęs, kad nevieša informacija pateks į viešumą, aš turėjau iš pat pradžių prašyti to asmens, kad jis man suteiktų teisę skelbti informaciją, nes tai vis tiek padarys kiti. Taip, aš suprantu Seimo narę ir jos nenorą kalbėti. Kai žiniasklaida filmuoja jos brolio kapą, tai nėra normalu.

Viskas įvyko prieš metus laiko. Jei į mane būtų kreipęsis bet kuris iš dabartinių mūsų frakcijos Seimo narių ir paprašęs pagalbos, aš ją būčiau suteikęs be jokių problemų.“

Paprašytas patikslinti, ar G.Kildišienė kreipėsi pagalbos, jis teigė: „Jeigu įmonė tokią pagalbą suteikė, reiškia, ji buvo. Tai buvo visiškai teisėta sutartis. Tokią pagalbą būčiau suteikęs bet kuriam iš mūsų frakcijos. Iki šiol nesuprantu, kuo esu kaltinamas. Būtų problema, jei paaiškėtų nelegalios pajamos arba nesumokėti mokesčiai, bet nuo pradžių iki pabaigos viskas buvo teisėta.

Aš niekada nesakiau, kad nežinojau apie šį sandorį. Taip, aš apie šį sandorį žinojau.

Aš niekada nesakiau, kad nežinojau apie šį sandorį. Taip, aš apie šį sandorį žinojau. To niekada neneigiau. Kaip galėjau to nežinoti? Atvirai informaciją pateikiau nuo pat pradžių. Taip, sutinku, kad žvelgiant iš šios dienos pozicijų, man reikėjo elgtis visai kitaip. Tą pačią dieną reikėjo įvardinti asmenį ir sumas, bet tuo metu negalėjau atskleisti privataus asmens duomenų be jo leidimo.“

Pasak R.Karbauskio, G.Kildišienės automobilio istorija baigta, nuomos sutartis nutraukta, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) atliko tyrimą ir jokių pažeidimų nenustatė. Jis leido suprasti, jog dėl sutarties nutraukimo nė viena iš šalių neturėtų jaustis nuskriausta.

Iki sutarties nutraukimo G.Kildišienės motina Vladislava Mikalauskienė buvo spėjusi sumokėti 22 tūkst. eurų. Iki 2016 m. spalį vykusių Seimo rinkimų įnašai į bendrovės sąskaitą buvo daromi grynaisiais, o po Seimo rinkimų – jau iš sąskaitos į sąskaitą. G.Kildišienės motina 2015 m. vasarį, kai „Agrokoncernas“ nupirktą „Range Rover“ iškart jai išnuomojo, sumokėjo 5 tūkst. eurų avansą, nuo kovo iki šių metų sausio kas mėnesį darė tūkstančio eurų įmokas, tačiau rugsėjį sumokėjo 7 tūkst. eurų įmoką. Neaišku, ar šie pinigai, o gal bent dalis jų jai buvo grąžinti.

VMI dar atlieka G.Kildišienės motinos patikrinimą. Mokesčių inspektoriai aiškinasi, ar ji turėjo teisėtų pajamų prabangaus „Range Rover“ nuomai.

G.Kildišienės politinė karjera dar gali būti nebaigta

LVŽS frakciją Seime palikęs Bronius Matelis pareiškė, kad G.Kildišienė gali būti deleguota Europos Parlamento rinkimuose. R.Karbauskis tokios galimybės nepaneigė:

„Aš nei vieno varianto neatmetu, bet Matelio fantazija yra didelė. Dabar šnekėti, kas bus po poros metų, kuris iš partijos narių dalyvaus rinkimuose, aš negalėčiau. Taip pat negalėčiau pasakyti, kad dabar tai atmetama kaip idėja arba mintis, o kodėl jis ten šneka, nesuprantu. Ta tema iš viso niekada nebuvo aptarta.“

G.Kildišienė iš Seimo pasitraukė ne dėl automobilio nuomos istorijos, o dėl to, jog paaiškėjo, kad ji jaunystėje buvo apkaltinta pavogusi iš bendrovės, kurioje dirbo, kasos pinigus. Būsimajai politikei tuomet pavyko išvengti baudžiamosios bylos, ji pinigus grąžino.

„Tai tik pradžia“

R.Karbauskis teigė žinantis, kad yra puolamas įtakingų interesų grupių ir šis puolimas tęsis toliau. Pasak jo, ateis ir S.Skvernelio eilė. „Vyks ir jam. Visiems vyks ir jūs tą puikiai žinote.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Dar nei viena valdžia nebuvo užsimojusi paliesti tokių didelių finansinių interesų, kokius užsimojome paliesti mes – alkoholio kontrolė, farmacija, 20 proc. sumažinti biurokratinį aparatą ir daugelis kitų dalykų. Čia labai daug atsakymų, kodėl vyksta tai, kas vyksta.

Jau sakiau, kad tai buvo tik pradžia. Taikinys pasikeis, kai tam ateis laikas. Yra aiškiai sudėliotas laikas, tai nesunku pamatyti.

Skelbiamos publikacijos, kurios priešina mane ir Saulių. Tame pačiame dienraštyje eina labai teigiamas tekstas apie Saulių ir labai neigiamas apie mane. Apžvalgininkai komentuoja, kaip vienas dirba gerai, kitas blogai. Taip kryptingai formuojama visuomenės nuomonė ir tikrinama, ar mes patys tam nepasiduosime.

Mūsų sąjungininkas bus laikas, nes visuomenės nuomonė krypsta visiškai į kitą pusę, nei buvo tikimasi. Mes jaučiame didžiulį palaikymą“, – teigė R.Karbauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius