Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 12

Ramūnas Karbauskis kandidatuos Kaune: kurią apygardą rinksis ir ar turi šansų?

Antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ketina paskelbti, kurioje Kauno apygardoje kandidatuos rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Politologas Mažvydas Jastramskis sako, kad R.Karbauskis greičiausiai rinksis tą apygardą, kurioje susipykę konservatoriai, tačiau ir tai jam gali nepadėti laimėti miestiečių balsų.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sprendimą artėjančiuose Seimo rinkimuose kandidatuoti Kaune LVŽS pirmininkas R.Karbauskis priėmė praėjusią savaitę. Jis tikino, kaip ir LVŽS sąrašo lyderis Saulius Skvernelis, besirenkantis sunkesnį kelią. Be to, esą LVŽS Aukštaitijos vienmandatėje apygardoje neva ir taip turės labai stiprią kandidatę.

Tačiau R.Karbauskis buvo paslaptingas ir, pranešęs apie ketinimus kelti savo kandidatūrą Kaune, nutylėjo, kurią vienmandatę pasirinks.

Politikas tikina, kad jo sprendimą nulems ne suskaičiuotos galimybės laimėti, o kitų kandidatų pasirinkimai.

„Man iš tikrųjų nėra labai svarbu, kurioje apygardoje. Žiūrime, kur kitiems kandidatams – „Vieningo Kauno“ atstovams ir profesoriui Aurelijui Verygai – patogiau. Man bus, kas liks”, – 15min teigė R.Karbauskis.

Dedasi nesibaiminantys

Pastaruoju metu reitingų viršūnėse atsidūrusios LVŽS pirmininkas neabejotinai bus stiprus konkurentas bet kuriam vienmandatininkui. Tačiau Kaune kandidatūras keliantys politikai tikina, kad jokios konkurencijos nebijo.

Lietuvos socialdemokratų partijos iškelta kandidatė Orinta Leiputė, kandidatuojanti Kalniečių apygardoje, teigia, kad jos apygardoje ir šiaip yra daug pakankamai stiprių kandidatų, todėl LVŽS pirmininko konkurencija negąsdina.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Orinta Leiputė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Orinta Leiputė

Šiauliuose jis labiau žinomas, bet yra partijos pirmininkas ir pasirenka ten, kur jam atrodo reikalinga, – sako O.Leiputė.

Paklausta ar tikėtųsi laimėti prieš R.Karbauskį, jei šis kandidatuotų Kalniečių apygardoje, tiesiogiai nieko neatsakė.

„Tai visi mes tikimės laimėti. Žmonės pasirinks. Aišku, kuo daugiau kandidatų ir jeigu jie stiprūs, kol sunkiai pasiskirsto, bet matysim“, – sakė O.Leiputė.

Tiesa, ji pripažino, kad R.Karbauskio pasirinkimas kandidatuoti Kauno mieste stebina, mat šis kandidatas Šiauliuose, politinės manymu, labiau žinomas.

„Keista. Šiauliuose jis labiau žinomas, bet yra partijos pirmininkas ir pasirenka ten, kur jam atrodo reikalinga. Prieš tai buvo informacija, kad S.Skvernelis kandidatuos Kaune, dabar – kad R.Karbauskis, matysim, kada jau pateiks savo sąrašą, matysime, kas 17-oje apygardoje bus. Šiek tiek žinom, šiek tiek galbūt kokių naujų žmonių. Didelio skirtumo nėra, esame pasiruošę tiek aš, tiek kiti mano kolegos dirbti“, – kalbėjo socialdemokratė.

V.Gedvilas raminasi įdirbiu

Kandidatas Kauno Dainavos apygardoje, Darbo partijos atstovas, Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas taip pat stebisi, kodėl ūkininkas R.Karbauskis nutarė žengti į antrą pagal dydį miestą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vydas Gedvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vydas Gedvilas

„Man įdomu. Jis su žemės ūkiu daugiau siejamas, stambus verslininkas, su žemės ūkiu jo visa veikla surišta, tai manau, kad jisai turėtų kaimišką apygardą pasirinkti. Mano tokia nuomonė, bet čia žmogaus apsisprendimas. Gyvename demokratinėje valstybėje, patys galime pasirinkti, kur norime kandidatuoti. Tai aš gerbsiu jo apsisprendimą, taip, kaip ir kitų kandidatų, kurie dalyvauja mano apygardoje“, – sakė jis.

Jis su žemės ūkiu daugiau siejamas, stambus verslininkas, su žemės ūkiu jo visa veikla surišta, tai manau, kad jisai turėtų kaimišką apygardą pasirinkti, – mano V.Gedvilas.

Jis raminosi, kad prieš R.Karbauskį, jei šis nutartų kandidatūrą kelti Dainavos vienmandatėje, padėtų laimėti ilgalaikis darbas.

„Aš dirbu jau treji metai savo apygardoje, o jis tik dabar nusprendė dalyvauti čia rinkimuose. Aš turiu įdirbį. Manęs neišgąsdintų“, – sakė V.Gedvilas.

Tiesa, nors Dainavos rinkimų apygardoje V.Gedvilas kandidatuoja jau trečią kadenciją iš eilės, iki šiol jam nurungti konkurentų nepavyko. Tiek 2012-aisiais, tiek 2008-aisiais šioje apygardoje laimėdavo liberalas Kęstutis Glaveckas. Jis toje pačioje apygardoje kandidatūrą kels ir šiemet.

V.M.Čigriejienė „žmonių nebijo“

Tris kartus iš eilės Seimo rinkimus Panemunės vienmandatėje rinkimų apygardoje laimėjusi buvusi konservatorė, dabar nepriklausoma kandidatė Vida Marija Čigriejienė visai nenustebtų, jei R.Karbauskis nutartų kelti kandidatūrą Panemunėje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vida Marija Čigriejienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vida Marija Čigriejienė

Pasak jos, Seimo rinkimuose įprasta, kad žmonės kelia kandidatūras ne ten, kur gyvena. Ir susirungti su R.Karbauskiu vyriausia dabartinės kadencijos Seimo narė visai nebijo.

„Aš žmonių nebijau“, – 15min sakė V.M.Čigriejienė.

G.Landsbergis: „Kaune jam bus sunku“

R.Karbauskio konkurencijos sako nesibaiminantis ir Centro-Žaliakalnio vienmandatėje apygardoje kandidatuoti nutaręs Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Jis užtikrintas, kad R.Karbauskiui bet kurioje vienmandatėje Kaune laimėti bus nepaprastai sunku.

Visos partijos Kaune turės sunkiai padirbėti norėdamos pertikinti rinkėjus, – sakė G.Landsbergis.



„Neturiu net laiko apie tai galvoti. Nesiimsiu spekuliuoti. Man atrodo, kad laimės tas, kuris nusipelnęs atstovauti tiems rinkėjams. Bijantis konkurencijos žmogus išvis neturėtų dalyvauti politikoje, o kol kas visokių paskalų sklando, o aš galiu pasakyti tik tiek, kiek man teko pajusti einant nuo durų iki durų, bendraujant su kauniečiais, vis dėlto Kaune dešiniuosius – Tėvynės sąjungą – labai palaiko. Visos partijos Kaune turės sunkiai padirbėti norėdamos pertikinti rinkėjus“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Anot jo, net jei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Kaune turi „Vieningo Kauno“ palaikymą, jai nebus lengva, nes žmonių nuostatos Seimo rinkimuose skiriasi nuo balsavimo renkantis atstovus savivaldybėje.

Nenorės pyktis su galimu būsimu partneriu

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, politologas Mažvydas Jastramskis G.Landsbergį gali nuraminti. Anot jo, būtų labiausiai netikėta, jei R.Karbauskis nuspręstų mesti pirštinę savo galimai būsimam koalicijos partneriui.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis

„Viena vertus, per daug konkurencingas žmogus konservatorių galva, o, kita vertus, – prieš rinkimus nebus norima pyktis su potencialiais koalicijos partneriais. Bet kurioje apygardoje Kaune konservatoriai nebus patenkinti jo dalyvavimu, bet su G.Landsbergiu, manyčiau, tikrai neis“, – sakė M.Jastramskis.

Aš abejoju, kad R.Karbauskis norėtų eiti prieš labai stiprų lyderį, – kalbėjo M.Jastramskis.

Pasak politologo, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas dalyvauti rinkimuose greičiausiai nutarė siekdamas patraukti miestiečių dėmesį ir pelnyti daugiau taškų partijai Kaune. Tačiau politologo vertinimu, toks žingsnis gali ir nepasiteisinti.

„Čia yra rizikos, nes partija labiau orientuota į provinciją ir kaimo rinkėjus. Jam lengviau būtų buvę kaimiškoje apygardoje, kad ir toje pačioje Aukštaitijos vienmandatėje, apie kurią R.Karbauskis galvojo“, – sakė jis.

Pasinaudos konservatorių kivirčais

Nors R.Karbauskis apie pasirinktą rinkimų apygardą ketina pranešti vėliau antradienį, politologas spėja, kad jis greičiausiai pasirinks tą vienmandatę, kurioje konservatoriai neturi stipraus lyderio arba, kur konservatorių gerbėjai bus priversti rinktis tarp nuo seno remto, bet partiją palikusio kandidato ir naujoko.

„Tos, kur yra Arimantas Dumčius ir V.M.Čigriejienė, yra realiausios, nes ten bus pasidaliję ir konservatorių balsai. Tačiau klausimas, ar šių kandidatų nerems „Vieningas Kaunas“. Kita galimybė – Dainavos apygarda, nes kandidatas pakeistas, kandidatuoja Juozas Pundzius, kuris nelabai žinomas. O gal ir Šilainiai, kur Rimantas Jonas Dagys, nes jis irgi gana poliarizuojantis žmogus. Aš abejoju, kad R.Karbauskis norėtų eiti prieš labai stiprų lyderį“, – sakė politologas.

Pasak M.Jastramskio, nors konservatoriai nuo seno Kaune sulaukia didžiausio palaikymo, tačiau R.Karbauskis stiprus kandidatas ir gali patekti į antrąjį turą.

„Jei jam pavyks gauti „Vieningo Kauno“ paramą, kas yra svarbu, tai aš neatmesčiau galimybės, kad jis gali laimėti. Žinoma, ne pirmame ture, bet į antrą turą gali patekti. Ar ten laimės – klausimas. Paprastai į antrą turą ateina mažiau žmonių ir jis būna palankus konservatoriams“, – prognozavo M.Jastramskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius