Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 17

Ramūnas Karbauskis klimpsta giliau: „Agrokoncernas“ neigia savininko žodžius

Daugėja duomenų, rodančių, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio verslo flagmanas „Agrokoncernas“ prabangų visureigį faktiškai nupirko valstiečių ir žaliųjų lyderio numylėtine tituluojamos Gretos Kildišienės ar jos giminaičio reikmėms. „Agrokoncernas“ 15min patvirtino, kad nuomos sutartis su G.Kildišienės giminaičiu buvo pasirašyta jau kitą dieną po to, kai koncernas įsigijo „Range Rover“. Kokia buvo šio automobilio nuomos kaina, koncernas neatskleidžia, tik pripažįsta, kad automobilių nuoma nėra nuolatinė jo veikla.
Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė
Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, „Agrokoncerno“ savininkas Ramūnas Karbauskis tikina, kad išperkamoji automobilių nuoma yra viena iš koncerno verslo krypčių. Todėl jis kategoriškai neigia automobilį partijos kolegei išnuomojęs norėdamas pagelbėti sunkiai besiverčiančiai vienišai motinai G.Kildišienei.

Agrokoncernas“ nuolat neužsiima išperkamosios automobilių nuomos verslu, tačiau tokio pobūdžio sutartis nėra išskirtinis atvejis įmonės veikloje“, – nurodo „Agrokoncernas“.

„Įmonė iš šito sandorio uždirbo pinigus. Kiekvienas žmogus, kuris nori paslaugos, kreipiasi į įmonę, į organizaciją, gauna paslaugą, o įmonės uždirba pinigus. Ką aš dar turiu pasakyti?“ – piktinosi klausimu apie pagalbą G.Kildišienei valstiečių ir žaliųjų pirmininkas.

Politikės G.Kildišienės Vyriausiajai rinkimų komisijai teikta turto deklaracija rodo, kad ji nebūtų pajėgi savarankiškai, kad ir išsimokėtinai, įsigyti tokio automobilio. Prieš patekdama į Seimą, G.Kildišienė deklaravo iki mokesčių gavusi 4367 eurus metinių pajamų. Arba vidutiniškai po 364 eurus per mėnesį. Tiesa, ji nurodė turinti 15000 eurų piniginių lėšų.

Niekas nebeslepia, kad būtent G.Kildišienė „Agrokoncernui“ priklausančią, neva giminaičio nuomojamą transporto priemonę naudojo neatlygintinai. Tik po kilusio skandalo G.Kildišienė pranešė, kad sandorį jos paslaptingasis giminaitis nutarė nutraukti, o ji pati pirks automobilį.

Giminaitis koncerne nedirbo

Automobilį „Range Rover“ iš koncerno nuomojęsis Seimo narės, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojos G.Kildišienės giminaitis, pasak R.Karbauskio, nėra susijęs su „Agrokoncernu“ darbiniais santykiais, todėl lieka neaišku, kodėl jis sugalvojo automobilį nuomotis būtent iš šio koncerno, o ne, pavyzdžiui, iš tiesiogiai automobilius parduodančių bendrovių.

Pats R.Karbauskis pripažįsta, kad koncernas niekur neskelbia teikiantis išperkamosios automobilių nuomos paslaugas. Pasak jo, „Agrokoncernui“ nereikia jokios reklamos.

„Aš noriu pasakyti viena, kad „Agrokoncernas“ veikia rinkoje, „Agrokoncerno“ įmonės veikia rinkoje labai daug metų ir mes, jei pastebėjote, jūs tą puikiai žinote, reklamos koncernas visai niekur neužsakinėja, visiškai niekur neužsakinėja, todėl, kad visi puikiai žino, ką jis daro“, – sakė R.Karbauskis.

Oficialiame koncerno tinklalapyje jokios informacijos apie automobilių išperkamąją nuomą rasti nepavyko. Todėl kyla įtarimų, kad „Agrokoncernas“ sutartis dėl išperkamosios automobilių nuomos gali sudaryti tik su savo darbuotojais. Pats koncernas to nei patvirtina, nei paneigia.

Tokių žmonių kaip Greta Kildišienė yra šimtai, tūkstančiai, – teigė R.Karbauskis.

„Agrokoncernas“ viešai skelbia turintis 265 automobilius. Be to, koncernas, atsakydamas į 15min klausimus, nurodo, kad automobilių išperkamosios nuomos verslu neužsiima.

„Agrokoncernas“ nuolat neužsiima išperkamosios automobilių nuomos verslu, tačiau tokio pobūdžio sutartis nėra išskirtinis atvejis įmonės veikloje“, – nurodo „Agrokoncernas“.

Tačiau jo savininkas R.Karbauskis antradienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad automobilių išperkamoji nuoma yra viena iš koncerno veiklos šakų.

„Tokių žmonių kaip Greta Kildišienė yra šimtai, tūkstančiai", – lyg pamiršęs, kad automobilį nuomojosi ne pati Seimo narė, antradienį išrėžė R.Karbauskis.

Nupirko ir po dienos išnuomojo

15min „Agrokoncerno“ pateiktuose atsakymuose teigiama, kad sutartis dėl automobilio nuomos su G.Kildišienės giminaičiu buvo sudaryta pernai vasario 10 dieną – kitą dieną po to, kai koncernas automobilį nusipirko.

„Agrokoncernas“ „Range Rover“ sutarties pagrindu įsigijo 2016-02-09. Šis automobilis apskaitytas kaip lengvasis keleivinis automobilis (nekomercinės paskirties). Sutartis dėl nuomos sudaryta 2016-02-10“, – nurodė koncernas.

„Agrokoncernas“ atsisako atskleisti, kokį nuomos mokestį ėmė už „Range Rover“. Esą tai – konfidenciali informacija.

„Sutartyje yra įtvirtintas konfidencialumo įsipareigojimas – neatskleisti tretiesiems asmenims sutarties ir su sutartimi susijusių sąlygų tretiesiems asmenims, išskyrus teisės aktuose nustatytus atvejus. Todėl konkrečių šios sutarties sąlygų nurodyti negalime. Pažymime, jog už šį automobilį kiekvieną mėnesį yra mokamos įmokos. Visą kainą pirkėjas yra įsipareigojęs sumokėti per kelerius metus – tik tuomet nuosavybės teisė pereis pirkėjui“, – teigiama koncerno atsakyme 15min.

Automobilio nuomos kainos nežinantis sako ir R.Karbauskis.

Pasak jo, ši informacija bus pateikta tik tyrimą atliekančiai Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).

„Šitą informaciją gaus VMI ir jus informuos, kad jokio pažeidimo nėra“, – sakė R.Karbauskis.

Tačiau valstiečių ir žaliųjų pirmininkas pripažino išsiaiškinęs, kad už automobilį buvo vienuolika mėnesių mokama pavedimais.

Pasak jo, VMI jokių pažeidimų tikrai neras, nes „mokesčių vengimu negalima vadinti sandorių, su kuriais yra PVM, pelno mokesčiai“.

Mašina naudojosi per apsimestinį sandorį?

Vis dėlto mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė, paprašyta įvertinti viešai prieinamą informaciją apie G.Kildišienės naudojamą „Range Rover“, pirmiausiai išskyrė mokestinį aspektą. Anot jos, tai, kad Seimo narė prabangiu visureigiu naudojasi neatlygintinai, jos neatleidžia nuo pajamų mokesčio.

„Labai svarbus klausimas analizuojant apmokestinimo prievolę – ar Seimo narė mokėjo už automobilio naudojimą ir kokią kainą. Jei tai buvo pajamos natūra (naudotasi neatlygintinai), tai ši gauta nauda turėtų būti paskaičiuota pagal rinkos kainą ir apmokestinant 15 proc. GPM. Pajamos gautos per 2016 metus turi būti deklaruotos ir apmokestintos iki 2017 metų gegužės 1 dienos. Jei automobilio nuoma yra iš darbdavio – tuomet šį mokestį turėtų apskaičiuoti ir mokėti pati įmonė“, – 15min teigė R.Bilkštytė.

G.Kildišienė darbo santykiais su „Agrokoncernu“ nebuvo susijusi. Ar bent jau taip nurodyta jos oficialioje kandidatės į Seimą deklaracijoje.

Paklausta, ar automobilio naudojimas jį išnuomojant kitam, vis dar neįvardintam asmeniui, turi apsimestinio sandorio požymių, mokesčių ekspertė tokios galimybės neatmetė.

„Jeigu buvos sudarytas automobilio nuomos sandoris su vienu asmeniu, bet faktiškai automobiliu naudojosi kitas asmuo – tai būtų galima teigti, kad pirmas sandoris apsimestinis. Apsimestiniu vadiname sandorį, sudarytą siekiant pridengti kitą sandorį, kurį šalys iš tikrųjų turėjo galvoje (CK 1.87 str.). Apsimestiniai (tarpiniai) sandoriai dažniausiai sudaromi pasinaudojant artimais giminaičiais“, – svarstė R.Bilkštytė.

Pasak jos, tik ką įsigytų automobilių pernuomojimas fiziniams asmenims – pakankamai dažna verslo praktika. Kitas klausimas – ar šiuo atveju „Agrokoncernas“ mašiną nuomoja rinkos kaina, nepatirdamas nuostolių.

„Juridinis asmuo turi teisę vykdyti bet kokią ūkinę veiklą, kuri yra numatyta jo įstatuose. Gali tik būti vertinamas ūkinės veiklos rezultatas – kad jis nebūtų nuostolingas. Kartais stiprios bei didelės įmonės daro tokias operacijas (perka lizingu automobilius ir paskui perlizinguoja) – nes lizingo bendrovės paprasčiau ir geresnėmis sąlygomis suteikia automobilius stambioms, gerą finansinę istoriją turinčioms įmonėms“, – aiškino R.Bilkštytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius