Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 10 25

Ramūnas Karbauskis pripažino: „Plačioji koalicija nebeįmanoma“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad jo partija jau praranda viltis dėl plačios koalicijos, pavadintos Nacionalinės vienybės koalicija, suformavimo, tačiau dar nesako, kad valdančioji dauguma tikrai bus formuojama su socialdemokratais. Pasak jo, pradiniai daugumos rėmai turėtų būti aiškūs dar šios savaitės pabaigoje, o išankstinių rinkimų tikrai neprireiks.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes išklausėme šiandien tos mūsų konsultacinės grupės informaciją. Iš konservatorių kol kas girdisi ta pati retorika, bet mes suprantame, kad jie mus girdėjo. Dabar jie svarstys savo tarpe. Tikriausiai ir dabar svarsto. O socialdemokratai turės penktadienį savo posėdį ir turėtų po penktadienio komentuoti, matyt, savo partijos sprendimą.

Galbūt ten konstruktyvumo yra daugiau šiandien, bet mūsų požiūriu, mes to laikomės, kad Nacionalinės vienybės koalicija arba didžioji koalicija būtų Lietuvai pats palankiausias variantas. Jei taip neišeis, tada tikriausiai su kažkuria iš tų partijų galima koalicija. Jei ir taip neišeitų, nei su viena iš jų, tai galiu užtikrintai pasakyti, kad dauguma vis tiek bus sudaryta, nes yra dar dvidešimt keli Seimo nariai“, – teigė R.Karbauskis.

Kiek mus bežemintų, kaip bešnekėtų mano atžvilgiu ar kitų mūsų narių atžvilgiu, tai mes esame pasiruošę per savo ambiciją peržengti.

Seimo narius, kurie galėtų padėti suburti valdančiąją daugumą, jei konservatoriai ir socialdemokratai to nenorės, R.Karbauskis skaičiavo be Liberalų sąjūdžio, bet su „tvarkiečiais“ ir Lenkų rinkimų akcijos atstovais.

Jis pripažino, kad toks variantas būtų sudėtingiausias, mat dauguma būtų neskaitlinga ir tai esą nėra geriausias variantas Lietuvai.

R.Karbauskis neatmeta galimybės formuoti ir mažumos Vyriausybę, bet su susitarimais dėl palaikymo Seime.

R.Karbauskis įsitikinęs, kad sprendimus Seime būtų nesunku priimti, nes didelė dalis konservatorių, jo žiniomis, mielai parems "valstiečių" siūlomas alkoholio kontrolės priemones.

„Aš žinau, kad konservatorių frakcijoje yra aibė žmonių, kurie dėl alkoholio kontrolės priemonių mums visą laiką pritars be abejonių. Ir daugeliu kitų klausimų. Šiuo atveju mums situacija palanki ta prasme, kad turime tikrai labai didelę frakciją ir tas stuburas šios koalicijos bus labai tvirtas, labai didelis, ko seniai nebuvo ir mes jau pamiršome, kaip tai atrodo. Manome, kad nereikės kalbėti apie išankstinius rinkimus“, – teigė R.Karbauskis.

Didžioji koalicija – neįmanoma

Antradienį po konsultacinių pokalbių su konservatoriais ir socialdemokratais Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas pripažino tik tai, kad didžiosios koalicijos kartu su šiomis dviem partijomis greičiausiai jau nebebus.

Nacionalinės vienybės didžioji koalicija atrodo, kad neįmanoma, nes partijos, potencialūs partneriai, kurių vieni buvo valdžioje, kiti buvo opozicijoje, dabar nėra pasiruošusios perlipti per savo ambicijas ir suprasti, kad yra dalykai, dėl ko mes negalime būti opozicijoje.

„Nacionalinės vienybės didžioji koalicija atrodo, kad neįmanoma, nes partijos, potencialūs partneriai, kurių vieni buvo valdžioje, kiti buvo opozicijoje, dabar nėra pasiruošusios perlipti per savo ambicijas ir suprasti, kad yra dalykai, dėl ko mes negalime būti opozicijoje. Tai emigracija, demografinė situacija, skurdas.

Matyt, kažkokie interesai, susiję su pačia valdžia, kaip faktu, gal kažkokie asmeniniai dalykai, atsiradę buvimo Seime metu, gal įsižeidimai tam tikri. Galiu pasakyti tik iš mūsų pusės. Kiek mus bežemintų, kaip bešnekėtų mano atžvilgiu ar kitų mūsų narių atžvilgiu, tai mes esame pasiruošę per savo ambiciją peržengti, nes esame išrinkti žmonių ne tam, kad rodytume ambicijas“, – sakė R.Karbauskis.

Kol kas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas sako manantis, kad greičiausiai apie mažumos Vyriausybę ir mažųjų frakcijų paramą kalbėti neteks ir koaliciją pavyks sudaryti arba su konservatoriais, arba su socialdemokratais. Pastarieji, kol kas atrodo labiau nusiteikę deryboms.

„Aš suprantu, kad esminis klausimas jiems yra toks: ketveri metai opozicijoje ar ketveri metai pozicijoje. Čia yra klausimas, kurį partijos turi atsakyti viduje. Kaip bebūtų keista, ne vertybiniai dalykai, ne programiniai dalykai pirmiausias klausimas yra, o strategiškai ką jos pasirenka, kurį variantą?

Ta leksika ypatingai iš konservatorių pusės, kad mes nežinome, kas čia yra, mes nežinome programų. Puikiai žino programas. Mūsų programa labai didelė, labai išsami. Šnekėti apie tai, kad jie kažko nežino, negalima. Galbūt yra nesutapimų. Jeigu mes pradėtume kalbėti, kas tas netinka, ar anas netinka, tai čia prasideda jau derybos. Dabar bandoma ieškoti argumentų, kad tą sprendimą atidėtų arba tiesiog, kad jo nebūtų“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pasak jo, konservatorių elgesys kol kas nėra suprantamas, nes neaišku, ko jie nori.

„Ryte jie mane žemina visaip kaip gali, po pietų jau nebežemina ir jiems kažkas pradeda tikti. Aš tikiuosi, kad jie apsispręs“, – dėstė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Laiko konservatoriams ir socialdemokratams galvoti R.Karbauskis duoda iki penktadienio.

R.Karbauskis tikino, kad valstiečių-žaliųjų frakcija greičiausiai dar padidės ir kvietimą prisijungti gali gauti ne tik jo jau laukiantis Naglis Puteikis.

„Tie pokalbiai nėra formalizuoti. Jie vyksta. Mes suprantame, kad žmonės, kurie į Seimą pateko nepriklausomi arba vieninteliai iš tam tikrų partijų, jie yra tie žmonės, kurie norėtų savo indėlį įnešti į valstybės valdymą, programos kūrimą. Labai pragmatiška būtų iš jų pusės norėti būti valdančiojoje koalicijoje. Būti opozicijoje vienam ar mišrioje grupėje nėra toks paprastas sprendimas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius