Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 06 /10:17

Ramūnas Karbauskis vėl atsitraukia dėl pagalbinio apvaisinimo

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį ryte pranešė keičiantis nuomonę dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo. Pasak jo, embrionus bus leidžiama šaldyti tik pagalbinio apvaisinimo procedūrai, tačiau juos bus draudžiama naikinti. „Atsiimame siūlymą dėl embrionų šaldymo draudimo“, – sakė jis.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Toks siūlymas buvo registruotas Seime prieš pat posėdį, kuriame pataisos jau bus teikiamos parlamentui.

Naujame siūlyme numatyta, kad embrionų gali būti sukuriama tiek, kiek vienu metu pavyksta sukurti, tačiau galutinį sprendimą dėl sukuriamų embrionų skaičiaus priima abu sutuoktiniai (sugyventiniai), pasitarę su gydytoju. Sprendimas fiksuojamas medicinos dokumentuose, gavus informuoto paciento rašytinį sutikimą. Vienu metu į moters organizmą perkeliamų embrionų skaičius negali viršyti trijų.

Taip pat R.Karbauskio pataisoje numatytas draudimas naikinti pagalbinio apvaisinimo metu sukurtą ir į moters organizmą neperkeltą embrioną. Pagalbinio apvaisinimo metu sukurtas embrionas gali būti naudojamas tik moters pagalbiniam apvaisinimui.

Sukurti, bet nepanaudoti embrionai, pasak R.Karbauskio, turės būti saugomi amžinai.

Jeigu šeima turės atsarginius, tai yra nenaudojamus embrionus, jie turės būti saugomi amžinai, – sako R.Karbauskis.

„Jeigu jų bus gaminama neproporcingai tam, kiek jų bus reikalinga, tai jie turės būti saugomi. Jeigu šeima turės atsarginius, tai yra nenaudojamus, embrionus, jie turės būti saugomi amžinai. Taip, kaip yra kitose šalyse. Ne visose, bet yra“, – teigė R.Karbauskis.

Pasak jo, „valstiečiai“ lieka prie ketinimų siūlyti drausti embrionų eksportą, po pagalbinio apvaisinimo gimusiems vaikams suteikti teisę sužinoti, kas yra jų tėvai, taip pat užkirsti kelią mokėti kompensacijas lytinių ląstelių donorams.

Tik dėl embrionų šaldymo, pasak R.Karbauskio, viskas liks taip, kaip buvo priimtame įstatyme, kuris turi įsigalioti jau sausio 1 dieną.

Aiškina nuomonės nepakeitęs

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis tikino atsitraukiantis dėl to, kad visuomenė nėra pakankamai informuota apie pagalbinio apvaisinimo procedūrą ir netiki mokslu grįstais faktais.

„Mes nepakeitėme nuomonės. Mes supratome viena, kad visuomenė iš tikrųjų neinformuota“, – sakė jis.

Mes pakeitėme ne dėl to sprendimą, kad sulauksime veto, o dėl to, kad mes iš tikrųjų ieškojome sprendimo, kuris šiuo metu būtų pats teisingiausias ir sumažintų tas aistras, kurios kilo visuomenėje, – sakė R.Karbauskis.

R.Karbauskis dar kartą kartojo, kad Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkės yra nurodžiusios, jog kiaušialąsčių šaldymas pažangesnis ir efektyvesnis nei embrionų šaldymas, tačiau visuomenė esą to nesupranta.

„Visuomenė šito fakto nežino. Mes tą labai aiškiai matome iš tų diskusijų, kurios yra“, – tikino jis.

R.Karbauskis patikino, kad mokslininkai, kurie mano, kad embrionų šaldymas yra geresnis būdas, jam jokių raštiškų duomenų nepateikė.

Įstatymo pataisos bus teikiamos dar antradienį

Seimui jau antradienį buvo planuojama pateikti pataisas dar neįsigaliojusiam Pagalbinio apvaisinimo įstatymui, kad būtų grįžta prie konservatyvios įstatymo versijos – riboti sukuriamų embrionų skaičių.

Projektą teikė 57 Seimo nariai – didžioji dalis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, taip pat keli konservatoriai, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariai. Tarp teikėjų buvo ir „valstiečių“ deleguotas paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Dabar R.Karbauskis sako, kad įstatymo pataisos vis tiek bus teikiamos tik be nuostatos apie draudimą embrionus šaldyti.

Jei tokia nuostata būtų buvusi priimta, įstatymą pakartotinai vetuoti buvo pasiryžusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ir R.Karbauskis tai žinojo.

Dar praėjusią savaitę ketvirtadienį kalbėdamas su 15min jis buvo linkęs nesiūlyti tokių nuostatų, kurios sulauktų šalies vadovės veto. Tačiau jau penktadienį R.Karbauskis buvo pasiryžęs prezidentės veto atmesti Seime ir vis tiek siūlyti drausti embrionų šaldymą.

Dabar R.Karbauskis vėl keičia nuomonę.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas tikina, kad dabar atsitraukia ne dėl to, jog būtų susiskaičiavęs, kad prezidentės veto gali būti neįveikiamas.

„Mes nesunkiai įveiktume veto ir tą jūs galite nesunkiai paskaičiuoti. Nenoriu šito įrodinėti, nes to nebereikia įrodinėti, bet mes pakeitėme ne dėl to sprendimą, kad sulauksime veto, o dėl to, kad mes iš tikrųjų ieškojome sprendimo, kuris šiuo metu būtų pats teisingiausias ir sumažintų tas aistras, kurios kilo visuomenėje“, – aiškino jis.

Pasak jo, mokslo balso visuomenė kol kas negirdi, tačiau ją reikia šviesti ir grįžti prie šio klausimo

„Aš manau, kad po dešimties metų nė vienoje valstybėje nebus šaldomi embrionai. Tai yra mokslo tendencijos. Šiuo atveju mes tikriausiai per anksti tai pasakėme, nes visuomenė tam nepasiruošusi“, – teigė R.Karbauskis.

A.Širinskienė: „Pataisos skatins kurti mažiau embrionų“

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, kuri aktyviai pasisakė už tai, kad embrionų šaldymas būtų draudžiamas, tikina, kad šiuo metu rastas geriausias sprendimas.

„Aš gerai jaučiuosi. Iš tikrųjų aš tas pataisas rengiau ir, manau, kad tai yra protingas sprendimas esamu momentu dėl tos priežasties, kad mes, viena vertus, apsaugome embrioną – uždraudžiame jį naikinti, o antra vertus – labai aiškiai pasakome, kad mes lauksime, kol visuomenė bus pajėgi priimti ir Lietuvos kai kurie medikai pasiruoš kiaušialąsčių šaldymui“, – kalbėjo ji.

Pasak A.Širinskienės, embrionų laikymo sąlygos turės būti apibrėžtos sveikatos ministro įsakymais. Tik tuomet paaiškės, ar šaldytų embrionų laikymo išlaidas taip pat kompensuos valstybė, ar už tai reikės susimokėti šeimoms.

„Žinoma, reikės tą finansinį klausimą spręsti. Tikėtina, kad galbūt ir pagalbinį apvaisinimą atliekančios klinikos. Manau, kad įstatymo pataisos skatins kurti mažiau embrionų tam, kad reikėtų mažiau saugoti“, – sakė ji.

A.Veryga: „Tai nėra brangu“

Paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad pasirinktas kelias apsaugos ir gyvybę, ir neatims iš šeimų galimybės susilaukti vaikų.

Pasak ministro, kuris turės suspėti iki Naujųjų parengti poįstatyminius aktus dėl amžino embrionų šaldymo, dėl to nekils jokių problemų.

„Aš nežinau, kur čia yra problema. Šaldymas pats techniškai yra nei sudėtingas, nei brangus, tai ir saugosime“, – sakė jis.

Dėl saugojimo finansavimo šaltinių būsimas ministras dar nėra tikras. Anot jo, greičiausiai embrionai turėtų būti saugomi paslaugos teikėjų lėšomis.

Pasak jo, kol kas dar net nėra iki galo aišku, kaip dėl pagalbinio apvaisinimo įstatymo galutinai apsispręs Seimas.

A.Veryga pats buvo tarp tų parlamentarų, kurie teikė siūlymą uždrausti šaldyti embrionus. Tačiau sako nenustebęs, kad jo kolega, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas paskutinę minutę dėl siūlymo persigalvojo.

„Jaučiuosi normaliai, nes aš kaip sakiau, tai yra teikimas, siūlymas saugoti gyvybę ir mano nuostata yra nepasikeitusi“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius