Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 02

„Ranga IV“ sustabdė darbus uždarytoje Ignalinos AE (atnaujinta 20.18 val.)

Finansinių sunkumų prislėgta statybų bendrovė „Ranga IV“ sustabdė darbus viename iš svarbiausių Ignalinos atominėje elektrinės (AE) uždarymo projektų.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

„Darbai sustabdyti dėl to, kad „Nukem Technologies“ nesumoka mums už darbus ir yra įsiskolinę apie 10 mln. litų. Nėra iš ko mokėti atlyginimų žmonėms, kurie streikuoja antra diena“, – BNS sakė „Rangos IV“ akcininkas ir vadovas Laimutis Pinkevičius.

„Ranga IV“ Ignalinos AE projekte yra įdarbinusi 500 žmonių. Jiems atlyginimus L.Pinkevičius pažadėjo sumokėti iš savo rezervų, o su „Nukem“ neatmeta galimybės bylinėtis teisme.Apie tai IAE branduolinio kuro saugyklos ir kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo komplekso statybos projektų rangovė Vokietijos bendrovė „Nukem Technologies“ Ignalinos AE vadovybę raštu informavo ketvirtadienį, BNS patvirtino Ignalinos AE komunikacijos vadovė Daiva Rimašauskaitė.

„Generalinio rangovo santykių pasikeitimas su jo subrangovu negali būti priežastimi nevykdyti sutartinių įsipareigojimų. Todėl penktadienį Ignalinos AE vadovybė dar karta perspėjo generalinį rangovą “Nukem Technologies„, kad laukia aiškaus ir pagrįsto darbų plano kaip panaudoto branduolinio kuro saugyklos projekto (B1) statybos bus toliau vykdomos, o vėlavimai – pašalinti“, – BNS teigė D.Rimašauskaitė.

Jos teigimu, Ignalinos AE vadovybė kalbasi su „Nukem Technologies“, kad šis užtikrintų, jog projektas nebus vilkinamas.

„Ignalinos pozicija nesikeičia: mes ir toliau reikalausime, kad “Nukem Technologies„ vykdytų savo įsipareigojimus ir vienokie ar kitokie vėlavimai nebus toleruojami“, – patvirtino D.Rimašauskaitė.

BNS penktadienį nepavyko susisiekti nei su „Rangos IV“ savininku ir vadovu Laimučiu Pinkevičiumi, nei su „Nukem“ atstovais.

Neoficialiomis BNS žiniomis, „Rangos IV“ darbininkai Visagine streikuoja, nes jiems neišmokami atlyginimai.

Panaudoto branduolinio kuro saugyklos statybos projektas pradžioje buvo vertinamas daugiau nei 190 mln. eurų (656 mln. litų).

Ignalinos AE uždarymo projektus įgyvendinantis Vokietijos bendrovių „Nukem Technologies“ ir „Gesellschaft für Nuklear Service“ konsorciumas saugyklos projekto rangovu konkurso būdu 2008–ųjų rugpjūtį pasirinko bendrovę „Ranga IV“.

„Nukem“ įsipareigojo panaudoto branduolinio kuro saugyklos aikštelėje pastatys pagrindinį korpusą, kuriame bus laikinai saugomas 201 konteineris su panaudotu branduoliniu kuru. Taip pat turi būti pastatyti pagalbiniai statiniai – administracinis pastatas, konteinerių priėmimo kontrolės, aikštelės apsaugos.

Statybų sektorių ištikus krizei, „Ranga IV“ bandė restruktūrizuotis, tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) birželį nutarė nutraukti praėjusiais metais bendrovei iškeltą restruktūrizavimo bylą. Įmonės akcininkai ją ketina inicijuoti iš naujo.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas dar pernai kovo mėnesį teigė esąs susirūpinęs, kad Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektuose dalyvauja „Ranga IV“, kuri, anot jo, yra ties bankroto riba.

Jėgainės uždarymo projektai vėluoja jau daugiau nei trejus metus ir kartu labai brangsta, dėl to Lietuvos Vyriausybė derasi su „Nukem“ bei Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku ir ketina pradėti derybas su Europos Komisija.

A.Sekmokas gegužę yra pareiškęs, kad elektrinei su generaliniu rangovu „Nukem Technologies“ nesutarus dėl uždarymo darbų spartinimo, Lietuvos pusė gali kreiptis į arbitražą.

Energetikos ministras sakė, kad kai kurie IAE uždarymo darbai vėluoja 33–47 mėnesius. Jis prognozavo, kad dėl vėluojančių jėgainės uždarymo darbų, bus „pakankamai sunkios derybos su Europos Komisija dėl likusių lėšų gavimo“.

IAE uždarymui ir su juo susijusiems projektams skirta 1,024 mlrd. eurų (3,536 mlrd. litų) – pusė tam reikalingų lėšų. A.Sekmoko teigimu, preliminariais skaičiavimais, jėgainės eksploatavimo nutraukimui iš viso reikės 2,3 mlrd. eurų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius