Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2011 11 28

Rasa Juknevičienė: užbaigus Goro provincijos atkūrimo grupės misiją, pagrindinis dėmesys bus skiriamas vietos saugumo pajėgų mokymui

Lapkričio 27 d. Afganistano prezidentas Hamidas Karzajus Nacionalinės saugumo tarybos posėdžio metu patvirtino sąrašą šalies teritorijų, kuriose turėtų būti pradėtas atsakomybės už saugumą perdavimas Afganistano pajėgoms. Į paskelbtą sąrašą įtraukta Goro provincijos, kurioje veikia Lietuvos vadovaujama provincijos atkūrimo grupės misija, sostinė Čagčaranas.
Rasa Juknevičienė
Pasak R.Juknevičienės, tiksli PAG misijos pabaigos data priklausys nuo atsakomybės perdavimo eigos bei Lietuvos ir kitų ISAF partnerių susitarimų dėl tolesnių bendrų veiksmų Afganistane. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Džiaugiuosi, kad atsakomybės Afganistano saugumo pajėgoms perdavimo procesas įsibėgėja, – sakė Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė. – Pradėjus antrąjį atsakomybės perdavimo etapą, apie 50 proc. šalies bus įtraukta į atsakomybės afganistaniečiams perdavimo procesą. Formaliai paskelbus apie antrosios bangos pradžią, Goro provincijos valdžia kartu su Goro provincijos atkūrimo grupės vadovaujančia šalimi Lietuva turės patvirtinti Čagčarano miesto atsakomybės perdavimo planą ir juo vadovautis. Tikimės, kad likusioji Goro provincijos dalis turėtų būti trečiajame etape, kuris bus paskelbtas kitąmet. Tai yra puikus mūsų darbo įvertinimas.“

Pasak ministrės, tai nereiškia, kad Lietuvos kariai, dalyvaujantys Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. ISAF) operacijoje Afganistane, palieka šią šalį. ISAF pajėgos šiame etape yra ypač reikalingos, kad Afganistano saugumo pajėgos galėtų sklandžiai perimti atsakomybę į savo rankas, o ISAF, esant reikalui, galėtų jas paremti.

Siekiama, kad misijos kaita ir pajėgų mažinimas vyktų tvarkingai, iš anksto informavus partnerius ir užbaigus pradėtus projektus.

„NATO planuoja baigti kovinius veiksmus iki 2014 metų pabaigos, tačiau jau dabar misijos Afganistane pobūdis keičiasi – ISAF pajėgos, tarp jų ir Lietuvos kariai bei civiliai, pagrindinį dėmesį skiria Afganistano policininkų, karių ir valstybės tarnautojų mokymams“, – pabrėžė krašto apsaugos ministrė.

Lietuvos karinių pajėgumų mažinimo Afganistane darbų planavimas yra pradėtas. Siekiama, kad misijos kaita ir pajėgų mažinimas vyktų tvarkingai, iš anksto informavus partnerius ir užbaigus pradėtus projektus. Šiuo metu Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje (PAG) dirba šešių šalių atstovai (Lietuvos, Ukrainos, Gruzijos, JAV, Japonijos), vykdoma ES policijos mokymo misija, įgyvendinami vystomojo bendradarbiavimo projektai. Atsakomybės perdavimo procesas Goro provincijoje turėtų užtrukti apie metus.

2012 metais pagrindinis dėmesys bus skiriamas Lietuvos karinio indėlio Afganistane adaptavimui besikeičiančiai situacijai, darbui su Goro provincijos valdžia, siekiant sklandžiai perduoti atsakomybę Čagčarano rajone bei rengiantis atsakomybės perdavimui visoje provincijoje. Visi veiksmai bus glaudžiai derinami su Goro PAG partneriais, iš anksto juos informuojant apie numatomus pasikeitimus.

Pasak R.Juknevičienės, tiksli PAG misijos pabaigos data priklausys nuo atsakomybės perdavimo eigos bei Lietuvos ir kitų ISAF partnerių susitarimų dėl tolesnių bendrų veiksmų Afganistane.

Atsakomybės perdavimo vietos saugumo pajėgoms procesas Afganistane prasidėjo šių metų liepos mėnesį, po to kai buvo paskelbta pirmoji atsakomybės perdavimo banga septyniose šalies provincijose ir mistuose. Planuojama, kad iš viso tokių atsakomybės perdavimo etapų turėtų būti penki arba šeši. Iš 34 Afganistane esančių provincijų, po antrosios bangos paskelbimo, pusė dalyvaus atsakomybės perdavimo procese, kuris turėtų užtrukti iki 2014 m. pabaigos.

Lietuvos vadovaujama Afganistano Goro PAG yra bendra civilinė ir karinė misija, NATO ISAF pajėgų dalis, kuri Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 m. vasarą. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius